«Νύχτες» λατρείας για το σινεμά

«Νύχτες» λατρείας για το σινεμά

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας επιστρέφει και παρουσιάζει το πλούσιο πρόγραμμά του

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πιστό στο ραντεβού του με τους σινεφίλ της πρωτεύουσας, εκεί στα μέσα με τέλη Σεπτεμβρίου, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας» επιστρέφει και φέτος για 27η φορά για να μας φέρει λίγο πιο κοντά στις πρόσφατες παγκόσμιες κινηματογραφικές εξελίξεις, να μας συστήσει νέες καλλιτεχνικές φωνές και φυσικά να γεμίσει τα απογεύματα και τα βράδια μας με πολύ σινεμά σε θερινές και χειμερινές αίθουσες. Αυτές τις θετικές σκέψεις και το κλίμα, μακριά από τη σκοτεινιά της πανδημίας που κράτησε για μεγάλο διάστημα βουβά τα αγαπημένα μας σινεμά, θέλησαν να μεταφέρουν στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου – παρουσίαση και οι διοργανωτές του φεστιβάλ.

Συγκεκριμένα, ο καλλιτεχνικός διευθυντής Λουκάς Κατσίκας επισήμανε: «Ο κινηματογράφος για εμάς είναι μια χειρονομία πίστης και η σκοτεινή αίθουσα ο δικός μας χώρος λατρείας. Εχουμε πίστη στην αίθουσα και για αυτό κάνουμε το φεστιβάλ, ώστε να επιστρέψουμε στους “ναούς” μας». Φεστιβάλ φυσικά σημαίνει ταινίες και από τέτοιες θα έχουμε μπόλικες και φέτος. Περίπου 90 μεγάλου μήκους από όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου, με διακρίσεις οι περισσότερες σε διεθνή φεστιβάλ, μαζί με άλλες 80 ελληνικές μικρού μήκους, θα προβληθούν στα οκτώ συνολικά τμήματα της διοργάνωσης. Σε περίοπτη θέση βρίσκεται φυσικά το Διεθνές Διαγωνιστικό, το οποίο ως συνήθως αποτελεί ευκαιρία να γνωρίσουμε καινούργιους κινηματογραφιστές που είναι πιθανό να διαπρέψουν τα επόμενα χρόνια.

«Νύχτες» λατρείας για το σινεμά-1
Το «The Last Duel» του Ρίντλεϊ Σκοτ και το «Dune» του Ντενίς Βιλνέβ, άρτι αφιχθέντα από τη Βενετία, θα προβληθούν επίσης στις «Νύχτες Πρεμιέρας».

Πρεμιέρες

Από την άλλη, κακά τα ψέματα, αυτές που περιμένουν οι περισσότεροι είναι οι πρεμιέρες των ταινιών που έχουν πρωταγωνιστήσει στα πιο πρόσφατα μεγάλα φεστιβάλ. Μια τέτοια είναι φέτος εκείνη του «Dune», του κινηματογραφικού έπους του Ντενί Βιλνέβ, το οποίο θα ρίξει την αυλαία των «Νυχτών» στις 3 Οκτωβρίου. Οσο για την έναρξη στις 22 Σεπτεμβρίου, αυτή θα γίνει με το «Ενας ήρωας», τελευταία ταινία του Ιρανού δεξιοτέχνη Ασγκάρ Φαραντί. Επιπλέον, κατευθείαν από τις Κάννες μάς έρχονται άλλες τρεις ταινίες: το «The French Dispatch» του Γουές Αντερσον, το «Memoria» του ιδιοφυούς Ταϊλανδού Απιτσατπόνγκ Βιρασετακούν και ο φετινός αμφιλεγόμενος Χρυσός Φοίνικας, με το ακραίας εικονογραφίας «Titane» της Ζουλιά Ντικουρνό. Οι δύο τελευταίες προβολές, μάλιστα, διεξάγονται στο πλαίσιο της συνεργασίας των «Νυχτών» με την Athens Biennale.

Οσο για τη μουσική, η οποία πάντα έχει την τιμητική της στις «Νύχτες», στα φετινά… μελωδικά ντοκιμαντέρ θα δούμε αρχικά το «Velvet Underground», το πολυαναμενόμενο φιλμ του Τοντ Χέινς πάνω στην ιστορία ίσως της πιο επιδραστικής ροκ μπάντας ever, αλλά και το «Summer of Soul» του Questlove, το οποίο θα μας ταξιδέψει στο περίφημο Φεστιβάλ του Χάρλεμ του 1969.

Από τα φετινά αφιερώματα διαλέγουμε φυσικά αυτό που αφορά τον Ορσον Γουέλς και έχει υπότιτλο «Η αποκατάσταση μιας ιδιοφυΐας». Ογδόντα χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία του εμβληματικού «Πολίτη Κέιν», το φεστιβάλ «απαντά» με την πλήρη φιλμογραφία του μεγάλου Αμερικανού, σε αποκατεστημένες κόπιες.

Περισσότερες πληροφορίες για την υβριδική φύση του φεστιβάλ και τα σχετικά υγειονομικά πρωτόκολλα στο aiff.gr.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή