Ο θάνατος του ζωγράφου

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο συγγραφέας Μαξ Πόρτερ λέει ότι έχει περάσει πολύ χρόνο στη ζωή του σκεπτόμενος τον θάνατο, αν και είναι μόλις 40 ετών. Η εμμονή του με αυτό το θέμα εκφράζεται στο πρόσφατο βιβλίο του και στην ενασχόλησή του με τον ζωγράφο Φράνσις Μπέικον, έναν σπουδαίο καλλιτέχνη που κι εκείνος γοητευόταν από τον θάνατο και τις απεικονίσεις του. Στο μυθιστόρημα «The death of Francis Βacon» o συγγραφέας συνθέτει μια ποιητική, αποσπασματική αναπαράσταση των τελευταίων ημερών του Μπέικον στη Μαδρίτη, όπου πήγε σε ηλικία 82 ετών για να επισκεφθεί την τελευταία του μεγάλη αγάπη, τον νεαρό τραπεζίτη Χοσέ Καπέλο, θέμα του ύστατου ζωγραφικού του τριπτύχου. Λίγες ημέρες μετά την άφιξή του στην πόλη, μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο σε νοσοκομείο και έξι μέρες μετά πέθανε.

«Με τον τρόπο του Γ.Σ.»

Με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τον θάνατο του Γιώργου Σεφέρη, η Βουλή των Ελλήνων παρουσιάζει τεκμήρια από τη ζωή και το έργο του. Εκκινώντας από τον θάνατο και την κηδεία του, που προσέλαβε διαστάσεις αντιδικτατορικής εκδήλωσης, η λιτή έκθεση που παρουσιάζεται στον νότιο διάδρομο του ισογείου του Μεγάρου της Βουλής επιδιώκει να αναδείξει εξίσου τη συγγραφική και τη διπλωματική του σταδιοδρομία, τους «δύο αφεντάδες», όπως ο ίδιος έλεγε, που κυριάρχησαν στη ζωή του. Ο τίτλος «Με τον τρόπο του Γ.Σ.» έχει αντληθεί από το ομώνυμο ποίημα του ιδίου (Συλλογή: Τετράδιο Γυμνασμάτων), από το οποίο περίφημος είναι ο πρώτος στίχος, «Οπου και να πάω η Ελλάδα με πληγώνει».

Διεθνές συνέδριο Αρχαίου Δράματος

Το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού και το Εθνικό Θέατρο συμπράττουν για την προώθηση της θεατρικής παιδείας και των κλασικών γραμμάτων ως βασικών αξόνων του ελληνικού πολιτισμού. Σημείο εκκίνησης της συνεργασίας η συνδιοργάνωση διεθνούς συνεδρίου Αρχαίου Δράματος με θέμα «Η έννοια του Ηθικού Χρέους στο Αρχαίο Ελληνικό Θέατρο». Στο τριήμερο συνέδριο διακεκριμένοι και διεθνούς κύρους ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα προσεγγίσουν τη διαχρονία του Αττικού Δράματος τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο ως προς την επιτέλεση του Ηθικού Χρέους. Λαμβάνει χώρα στις 23, 24, 25 Σεπτεμβρίου στο κτίριο Τσίλλερ (αίθουσα εκδηλώσεων).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή