Οκτώβριος: ο μήνας που έθρεψε τους 11 για τα σινεμά

Οκτώβριος: ο μήνας που έθρεψε τους 11 για τα σινεμά

Οι μεγάλες εισπράξεις οφείλονται κατά κύριο λόγο σε τέσσερις ταινίες, οι οποίες έφεραν τον κόσμο στους πολυκινηματογράφους.

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι μεγάλες εισπράξεις οφείλονται κατά κύριο λόγο σε τέσσερις ταινίες, οι οποίες έφεραν τον κόσμο στους πολυκινηματογράφους.

Υπό κανονικές συνθήκες ο Οκτώβριος είναι ένας μάλλον αδιάφορος μήνας για το αμερικανικό –και κατ’ επέκταση για το παγκόσμιο– κινηματογραφικό box office. Βασικά βρίσκεται κάπου ανάμεσα στα καλοκαιρινά μπλοκμπάστερ και στις πολυαναμενόμενες κυκλοφορίες του χειμώνα, οι οποίες συνήθως καταφθάνουν κοντά στα Χριστούγεννα προκειμένου να μεγιστοποιήσουν τις εισπράξεις.

Το 2021, ως γνωστόν, βέβαια δεν υπακούει σε τέτοιους «κανόνες», οπότε ο φετινός Οκτώβριος ήταν ο πιο προσοδοφόρος μήνας ολόκληρου του έτους, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία του σινεμά. Τα 637 εκατ. δολάρια έφτασαν συγκεκριμένα οι εισπράξεις στη Βόρεια Αμερική, ξεπερνώντας τα 538 εκατ. δολάρια του Ιουλίου. Φυσικά αυτό δεν έγινε τυχαία, αντιθέτως οφείλεται κατά κύριο λόγο σε τέσσερις ταινίες, οι οποίες κατάφεραν να τραβήξουν τον κόσμο στους πολυκινηματογράφους, ακόμη και σε μια περίοδο που οι ανησυχίες για την πανδημία ενισχύονται εκατέρωθεν του Ατλαντικού.

Ο πρώτος τίτλος είναι φυσικά το «No Time to Die», η νέα περιπέτεια του Τζέιμς Μποντ, η οποία μπορεί να μην έφτασε τελικά στα ρεκόρ που προέβλεπαν οι πιο αισιόδοξοι, ωστόσο έχει ξεπεράσει πια με άνεση το μισό δισ. εισπράξεων (606 εκατ.). Σε καλό δρόμο βρίσκεται επίσης το σίκουελ του υπερηρωικού «Venom» με τον Τομ Χάρντι, το οποίο άγγιξε τα 400 εκατ. δολάρια, με περίπου τα μισά να προέρχονται από την αμερικανική αγορά. Αντιθέτως, λιγότερο καλά τα έχει πάει εκεί το «Dune», το οποίο πάντως έχει ήδη συγκεντρώσει 293 εκατ. δολάρια παγκοσμίως μέσα σε 2 εβδομάδες κυκλοφορίας. Ισχυρή ήταν, τέλος, και η συμβολή του «Halloween Kills», με τον τρομακτικό Μάικλ Μάγιερς να φέρνει εκατοντάδες εκατομμύρια στο box office ακόμη και τέσσερις δεκαετίες μετά την πρώτη του εμφάνιση στη μεγάλη οθόνη. Οι ταινίες που αναφέραμε δεν έχουν πάει άσχημα και στη χώρα μας, κόβοντας συνολικά κάτι παραπάνω από 430.000 εισιτήρια μέχρι τις 31 Οκτωβρίου. Οπως είπαμε, τα πρωτεία του συγκεκριμένου μήνα ήταν πιθανότατα συγκυριακά λόγω του ανάστατου προγραμματισμού των τελευταίων δύο ετών, ωστόσο με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί πια στο σύγχρονο κινηματογραφικό τοπίο, οι βεβαιότητες δεν αποτελούν ακριβώς είδος εν αφθονία. Ακόμη και οι συγκεκριμένες ταινίες για τις οποίες μιλήσαμε θα είχαν πάει πολύ καλύτερα εάν οι μισές από αυτές δεν έφταναν σχεδόν ταυτόχρονα και στις διαδικτυακές πλατφόρμες…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή