ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βρετανία: Προς μερικό λόκνταουν δύο εβδομάδων από τις 28 Δεκεμβρίου

Λοιμωξιολόγοι προειδοποιούν ότι τότε ίσως να είναι πολύ αργά για να περιοριστεί η νέα μετάλλαξη

Βρετανία: Προς μερικό λόκνταουν δύο εβδομάδων από τις 28 Δεκεμβρίου

Σε λόκνταουν δύο εβδομάδων αρχής γενομένης από την επόμενη Τρίτη, 28 Δεκεμβρίου, προσανατολίζεται η βρετανική κυβέρνηση σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Times, με σκοπό να σπάσει την αλυσίδα της μετάδοσης της νέας παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού.

Παρά τη γεωμετρική αύξηση των κρουσμάτων με τη νέα μετάλλαξη στο Ηνωμένο Βασίλειο, και ειδικά στο Λονδίνο, η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον αποφάσισε τη Δευτέρα να αναβάλει για μετά τα Χριστούγεννα τη λήψη νέων περιοριστικών μέτρων, τουλάχιστον για την Αγγλία – καθώς για τις υπόλοιπες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου λόγο έχουν και οι τοπικές αρχές.

Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια πολύωρης συνεδρίασης του υπουργικού του συμβουλίου ο κ. Τζόνσον, θα περιμένει πρώτα να καταστούν σαφέστερα τα επιδημιολογικά στοιχεία και μετά θα αποφασίσει αν απαιτείται περαιτέρω δράση.

«Ωστόσο δεν θα αποκλείσουμε περαιτέρω παρεμβάσεις εάν πρέπει να προστατεύσουμε τον κόσμο», είπε, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση μελετά «ώρα με την ώρα» τα τελευταία στοιχεία.

Βρετανία: Προς μερικό λόκνταουν δύο εβδομάδων από τις 28 Δεκεμβρίου-1
Φωτ.: AP Photo/Alberto Pezzali

Το σενάριο που φαίνεται να προκρίνεται κάνει λόγο για ένα σύντομο και μερικό λόκνταουν δύο εβδομάδων, έως τις 11 Ιανουαρίου, με απαγόρευση συναθροίσεων σε κλειστούς χώρους, όπως ίσχυε έως και τον περασμένο Απρίλιο. Αυτό σημαίνει ότι παμπ και εστιατόρια θα μπορούν να λειτουργούν σε ανοικτούς χώρους, αλλά και πάλι μέχρι έξι άτομα ανά τραπέζι και μόνο από δύο νοικοκυριά.

Βρετανοί λοιμωξιολόγοι δεν έκρυβαν την Τρίτη τη δυσαρέσκειά τους για τους δισταγμούς της κυβέρνησης να αποφασίσει νέα περιοριστικά μέτρα, λέγοντας ότι «αν περιμένουμε για την Πρωτοχρονιά θα είναι πολύ αργά».

Πηγή: The Times, The Guardian

Ειδήσεις σήμερα

Παγκόσμιος συναγερμός για τη νέα παραλλαγή

Moderna: Θέμα εβδομάδων το εμβόλιο που θα στοχεύει στην Όμικρον

Πώς ο κορωνοϊός επηρεάζει την ανδρική γονιμότητα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις