Η Μπερλινάλε τεστάρει δημιουργούς – Η «Κ» στο Βερολίνο

Η Μπερλινάλε τεστάρει δημιουργούς – Η «Κ» στο Βερολίνο

Η «Κ» βρίσκεται στο Βερολίνο για να παρακολουθήσει το κινηματογραφικό φεστιβάλ της πόλης.

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Η πρωινή πτήση από την Αθήνα για το Βερολίνο ήταν μισοάδεια, ενώ παρόμοια ερημική ήταν η εικόνα και στο αεροδρόμιο της γερμανικής πρωτεύουσας. Οι βαλίτσες βγήκαν αμέσως, το ταξί σχεδόν μας περίμενε με την πόρτα ανοιχτή· τα καλά της πανδημίας σκέφτεται κανείς, τα οποία πάντως πάνε πακέτο με ένα σωρό ενοχλητικές οργανωτικές λεπτομέρειες που πρέπει να φροντίσει όποιος κάνει επαγγελματικά ταξίδια στο εξωτερικό αυτόν τον καιρό. Από τη στιγμή ωστόσο που μάθαμε πως το κινηματογραφικό Φεστιβάλ Βερολίνου θα διεξαχθεί φέτος «κανονικά», η απόφαση να το παρακολουθήσουμε από κοντά ήταν εύκολη. Την τελευταία φορά που βρεθήκαμε εκεί ήταν το 2020, περίπου 10 μέρες πριν από το πρώτο ευρωπαϊκό κρούσμα.

Τα εισιτήρια έχουν εξαντληθεί, οι καλεσμένοι λιγότεροι, και πάλι όμως η κινηματογραφική κοινότητα είναι εδώ και νιώθεις, ήδη με το καλημέρα, πως διψάει για καλό σινεμά.

«Κανονικά» βέβαια το 2022 σημαίνει φεστιβάλ λιγότερων ημερών, λιγότερων καλεσμένων και καθόλου πάρτι ή άλλες μεγάλου βεληνεκούς κοινωνικές εκδηλώσεις. Και πάλι όμως η κινηματογραφική κοινότητα είναι εδώ και νιώθεις, ήδη με το καλημέρα, πως διψάει για καλό σινεμά. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Μπερλινάλε, Κάρλο Σατριάν, υπόσχεται ακριβώς αυτό, έχοντας ετοιμάσει ένα πρόγραμμα που προκρίνει σαφώς τον arthouse και τον ανεξάρτητο κινηματογράφο και λαμβάνει υπ’ όψιν τις τάσεις της εποχής.

Ο δε πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, Μ. Νάιτ Σιάμαλαν, και οι συνεργάτες του αναμένεται να έχουν δύσκολο έργο, αφού για τη φετινή Χρυσή Αρκτο διαγωνίζονται σπουδαίοι δημιουργοί όπως ο Φρανσουά Οζόν –το δικό του «Peter von Kant» άνοιξε χθες τη διοργάνωση–, η Κλερ Ντενί («Both Sides of the Blade»), ο Πάολο Ταβιάνι («Leonora addio»), η Ούρσουλα Μάγιερ («The Line»), καθώς και άλλοι, λιγότερο γνωστοί, που φιλοδοξούν να κάνουν το όνομά τους να ακουστεί.

Η Μπερλινάλε τεστάρει δημιουργούς – Η «Κ» στο Βερολίνο-1
Οι Γκουέντολιν Κρίστι και Εϊσα Μπάτερφιλντ στο «Flux Gourmet», ένα αναπάντεχο διαμαντάκι από τον ιδιοφυή Πίτερ Στρίκλαντ.

Εμείς πάντως ξεκινήσαμε τις προβολές με μια κινηματογραφική… λιχουδιά, διά χειρός του ιδιοφυούς Πίτερ Στρίκλαντ, ο οποίος συμμετέχει στο τμήμα Encounters με το «Flux Gourmet». Εχοντας στο επίκεντρο το εργαστήρι μιας καλλιτεχνικής ομάδας που ειδικεύεται στις γαστριμαργικές περφόρμανς, ο Βρετανός σκηνοθέτης σερβίρει ένα αλλόκοτο μείγμα, εμπνευσμένο τόσο από τη μαγειρική όσο και από την τέχνη, με άφθονο μαύρο χιούμορ και απολαυστικές παρατηρήσεις. Το πράγμα γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρον αφού σε κεντρικούς ρόλους βρίσκονται οι «δικοί μας» Μάκης Παπαδημητρίου (υποδύεται εξαιρετικά έναν γραφιά με μόνιμη δυσπεψία) και Αριάν Λαμπέτ, ενώ στην ταινία πρωταγωνιστούν επίσης η Γκουέντολιν Κρίστι του «Game of Thrones» και ο Εϊσα Μπάτερφιλντ του «Sex Education».

Μετά τη χθεσινή τελετή έναρξης, η Μπερλινάλε πλέον ανεβάζει από σήμερα στροφές και κατευθύνεται σε ένα πρώτο Σαββατοκύριακο γεμάτο sold out προβολές –ειδικά για το διαγωνιστικό δεν υπάρχει εισιτήριο ούτε για δείγμα– κι εμάς να παρακολουθούμε στενά και να σας μεταφέρουμε νέα, εξελίξεις και πολύ σινεμά από το βροχερό Βερολίνο.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή