Μετρό Θεσσαλονίκης: Ομόφωνα το ΚΑΣ για τον σταθμό Βενιζέλου

Μετρό Θεσσαλονίκης: Ομόφωνα το ΚΑΣ για τον σταθμό Βενιζέλου

Την απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων που βρέθηκαν στη β΄ φάση των ανασκαφών στον σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης αποφάσισε ομόφωνα το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στη χθεσινή του συνεδρίαση.

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων που βρέθηκαν στη β΄ φάση των ανασκαφών στον σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης αποφάσισε ομόφωνα το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στη χθεσινή του συνεδρίαση, μετά την κοινή εισήγηση των τεσσάρων αρμόδιων διευθύνσεών του για τις κλασικές και βυζαντινές αρχαιότητες (ΔΙΠΚΑ, ΔΒΜΑ, ΔΑΑΜ, ΔΑΒΜΜ).

Τα νέα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα χρονολογούνται από τον 3ο έως τον 6ο αιώνα μ.Χ. και αποτελούν ενιαίο σύνολο με τις ήδη αποσπασμένες αρχαιότητες. Τα κατάλοιπα θα αποτελέσουν είτε την υπόβαση των αρχαιοτήτων που ήδη έχουν αποσπαστεί προσωρινά είτε θα αναδειχθούν κατά περίπτωση για να φανεί η ιστορική συνέχεια και η επαλληλία των οικοδομικών φάσεων της Θεσσαλονίκης.

Οι νέες αρχαιότητες αφορούν δίκτυο υποδομών κάτω από τα καταστρώματα των δύο κεντρικών δρόμων που διασταυρώνονται στο ύψος της σημερινής οδού Βενιζέλου, του decumanus maximus και του cardo και σε πυκνοδομημένο ιστό της πρώτης οικοδομικής νησίδας στη ΝΑ πλευρά της διασταύρωσης των οδικών αξόνων. Το συμβούλιο αποφάσισε να αποσπαστεί επίσης και τμήμα τοίχου με τα υποκείμενα υποστρώματά του για να αποτελέσει δείγμα στρωματογραφίας εντός του σταθμού Βενιζέλου.

Τα νέα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα χρονολογούνται από τον 3ο έως τον 6ο αιώνα μ.Χ. και αποτελούν ενιαίο σύνολο με τις ήδη αποσπασμένες αρχαιότητες.

Η ανασκαφή απέδωσε επίσης έναν μεγάλο αριθμό κινητών ευρημάτων, όπως νομίσματα, κεραμική υστερορωμαϊκών χρόνων (3ος αιώνας μ.Χ.) και ύστερης αρχαιότητας (4ος – 6ος αιώνας μ.Χ.), γυάλινα, μαρμάρινα, σιδερένια, χάλκινα και οστέινα ευρήματα, τα οποία θα καταγραφούν και θα συντηρηθούν παράλληλα με την ανασκαφική έρευνα.

Σε δηλώσεις της, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη τόνισε ότι οι επιλογές του ΥΠΠΟΑ δικαιώνονται από τις αποφάσεις των δικαστηρίων και σημείωσε ότι το έργο του μετρό θα εκτελεστεί «εντός του χρονοδιαγράμματος» που έχει τεθεί και με «απόλυτο σεβασμό» στην αρχαιολογική νομοθεσία και τις διεθνείς συμβάσεις για την προστασία και τη διατήρηση των αρχαιοτήτων που αποκαλύπτονται. «Με τις διαδοχικές γνωμοδοτήσεις του το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο επιτρέπει την προσωρινή απόσπαση και την επανατοποθέτηση του 92% των αρχαιοτήτων στην ίδια θέση», ολοκληρώνοντας, όπως τόνισε η υπουργός, την εικόνα της πόλης στη διασταύρωση των κεντρικών οδικών αρτηριών decumanus maximus και cardo.

Η μελέτη απόσπασης και επανατοποθέτησης των παραπάνω αρχαιοτήτων θα συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση του ΚΑΣ. Ο αρχαιολογικός ορίζοντας ωστόσο δεν έχει ολοκληρωθεί και οι αρχαιολόγοι θα συνεχίσουν τις ανασκαφές, φτάνοντας πιθανόν στους ρωμαϊκούς και ελληνιστικούς χρόνους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή