Παραφωνίες στο Σάλτσμπουργκ

Παραφωνίες στο Σάλτσμπουργκ

Ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα το φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας, μία από τις σημαντικότερες διοργανώσεις κλασικής μουσικής παγκοσμίως. Ωστόσο επισκιάστηκε από ένα ζήτημα που, όπως φαίνεται, δεν έχει απομακρυνθεί από τη διεθνή πολιτιστική ατζέντα: τις διαμαρτυρίες κατά των καλλιτεχνών που φέρονται να συνδέονται με το καθεστώς Πούτιν

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα το φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας, μία από τις σημαντικότερες διοργανώσεις κλασικής μουσικής παγκοσμίως. Ωστόσο επισκιάστηκε από ένα ζήτημα που, όπως φαίνεται, δεν έχει απομακρυνθεί από τη διεθνή πολιτιστική ατζέντα: τις διαμαρτυρίες κατά των καλλιτεχνών που φέρονται να συνδέονται με το καθεστώς Πούτιν.

Στόχος των διαμαρτυριών ήταν ο μαέστρος Θεόδωρος Κουρεντζής. Ανοιξε το φεστιβάλ την περασμένη Τρίτη ερμηνεύοντας με την ορχήστρα musicAeterna τη 13η Συμφωνία του Ντμίτρι Σοστακόβιτς – το έργο αναφέρεται στη σφαγή 33.000 Εβραίων από τους ναζί στο Μπάμπι Γιαρ της Ουκρανίας το 1941. Τις ημέρες πριν από τη συναυλία, ευρωπαϊκά Μέσα υπογράμμιζαν ότι η musicAeterna χρηματοδοτείται από την τράπεζα VTB, που ανήκει ως επί το πλείστον στο ρωσικό κράτος, καθώς και ότι η ορχήστρα πραγματοποίησε πρόσφατα περιοδεία με χορηγία της Gazprom.

Ο Κουρεντζής θα ανέβει και σήμερα στη σκηνή του φεστιβάλ για να διευθύνει δύο όπερες, του Μπέλα Μπάρτοκ και του Καρλ Ορφ, σε σκηνοθεσία Ρομέο Καστελούτσι. Ο επικεφαλής της διοργάνωσης Μάρκους Χίντερχοϊζερ υπερασπίστηκε τον Κουρεντζή (παρότι άλλες διοργανώσεις έχουν ακυρώσει εμφανίσεις του), δηλώνοντας σε αυστριακά Μέσα ότι «η όλη του ύπαρξη συνιστά ένα πρότυπο αντίθετο από του Πούτιν».

Στο μεταξύ, έντονη κριτική έχει δεχθεί το ίδιο το φεστιβάλ, γιατί στους χορηγούς του συμπεριλαμβάνεται η εταιρεία εξορύξεων Solway, που ανήκει στον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Αλεξάντρ Μπρόνσταϊν. Πρόσφατα το φεστιβάλ χρειάστηκε επίσης να διακόψει τις σχέσεις του με τη σοπράνο Ανα Νετρέμπκο και τον Βαλέρι Γκεργκίεφ, επίσης λόγω δεσμών με τον Πούτιν.

Μέχρι και η αυστριακή κυβέρνηση αισθάνθηκε την ανάγκη να απαντήσει στην κριτική που δέχεται ίσως το σημαντικότερο πολιτιστικό γεγονός της χώρας. Οπως ανακοίνωσε, επεξεργάζεται έναν νέο κώδικα για τη διαχείριση των χορηγιών πολιτιστικών διοργανώσεων, τον οποίο θα ανακοινώσει το φθινόπωρο.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή