Ζητούνται νέες φωνές για τη «γενιά Ζ»

Ζητούνται νέες φωνές για τη «γενιά Ζ»

Μια λογοτεχνική φωνή που πρόσφατα έβγαλε τους πρώτους της ήχους σε βιβλίο και κέρδισε πολλούς αναγνώστες

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατέβηκε από τη Θεσσαλονίκη, για να κάνει ξέγνοιαστες διακοπές στην πρωτεύουσα. Είναι συντοπίτης και φίλος, μια λογοτεχνική φωνή που πρόσφατα έβγαλε τους πρώτους της ήχους σε βιβλίο και κέρδισε πολλούς αναγνώστες – ανάμεσά τους κι εμένα.

Μόλις που ξεκίνησα το «Χιόνι» του Ορχάν Παμούκ (εκδ. Πατάκη). Με ρώτησε πώς και αποφάσισα να το ξεκινήσω. Του απάντησα πως οι πρόγονοί μου από τον Πόντο κατάγονται από το Καρς, όπου διαδραματίζονται τα γεγονότα του βιβλίου, και πως είχα περιέργεια για την εικόνα της πόλης μέσα από μια λογοτεχνική ματιά.

«Τι άλλο ολοκλήρωσες πρόσφατα;» συνέχισε τις ερωτήσεις. Τις «Χώρες της Επαγγελίας» του Ζαν – Μισέλ Γκενασιά (εκδ. Πόλις) και το «Στους δρόμους» του Σιλβέν Πριντόμ (εκδ. Στερέωμα). «Και τι σου άρεσε σε αυτά;». Η αφήγηση μιας ιστορίας με απλή γλώσσα. «Και από ελληνική λογοτεχνία τι διαβάζεις;». Σιωπή για ώρα. «Να το θέσω αλλιώς. Γιατί δεν δίνεις μια ευκαιρία στην ελληνική πεζογραφία;».

Δεν υπάρχει θέμα σνομπισμού απέναντι στα έργα Ελλήνων λογοτεχνών. Δεν υπολείπονται σε ιδέες από ξένους συγγραφείς που μεταφράζονται στην ελληνική γλώσσα. Η πένα τους, στιβαρή. Οι τεχνικές γραφής τους, προς μίμηση. Υπάρχουν πολλά βιβλία που τοποθετούνται στην κατηγορία «σημείο αναφοράς προσωπικής εξέλιξης». Αισθάνομαι όμως πως τώρα υπάρχει μια ανάγκη αναζήτησης φωνών που, έστω, να ψιθυρίζουν στον 25χρονο εαυτό μου.

Να βρω φωνές μέσα από κείμενα που εκφράζουν προβληματισμούς της Γενιάς Ζ (1996 και εντεύθεν). Κείμενα από συγγραφείς που έχουν διάθεση να προσπαθήσουν να αλλάξουν τα πράγματα με τη γραφή τους, να περιγράψουν τις ανησυχίες που τους αφορούν, να βάλουν κάτω στη λευκή σελίδα του Word όσα έχασαν μέσα στην πανδημία και όσα άδικα της φόρτωσαν οι μεγαλύτερες γενιές και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και μέσα από αυτά να φτιάξουν μια ιστορία, να φέρουν στην επιφάνεια και να επικοινωνήσουν τα τραύματά τους απενοχοποιημένα, να μοιραστούν τα πολιτιστικά ερεθίσματα που τους διαμόρφωσαν. Τέτοια κείμενα με ανησυχίες και ματιές στον ενδότερο κόσμο της Γενιάς Ζ αποκτούν σιγά σιγά ορατότητα. Και ίσως αυτή η ορατότητα να είναι το κίνητρο για την έκδοση έργων από νέους δημιουργούς, προκειμένου να ανανεωθεί το ενδιαφέρον για την ελληνική πεζογραφία και από τους αναγνώστες της διάδοχης γενιάς. Η ταύτιση στο βίωμα (μας) φέρνει κοντά.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT