Κενά στη συνέχεια του Φεστιβάλ Αθηνών

Κενά στη συνέχεια του Φεστιβάλ Αθηνών

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακέφαλο είναι πλέον το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, καθώς η θητεία της Κατερίνας Ευαγγελάτου ολοκληρώθηκε στις 31 Αυγούστου. Η αξιολόγηση της τρίχρονης διαδρομής της κ. Ευαγγελάτου στον εμβληματικό θεσμό έχει δώσει πολλά θετικά στοιχεία. Η πανδημία κουτσούρεψε το Φεστιβάλ του 2020 και επηρέασε σαφώς τον προγραμματισμό του 2021, με την Ευαγγελάτου να καλείται να συγκεράσει πολλές επιδιώξεις: σχήματα που δεν «έπαιξαν» το 2020, καλλιτέχνες αγωνιώντες μετά τη σχεδόν δίχρονη επαγγελματική και δημιουργική «ανεργία», μια διεθνή καλλιτεχνική κοινότητα παγωμένη από τους περιορισμούς, την καραντίνα, την απαγόρευση των μετακινήσεων λόγω πανδημίας.

Το κύριο στίγμα της Ευαγγελάτου φάνηκε φέτος. Περίπου 200.000 θεατές παρακολούθησαν τις παραστάσεις του φεστιβάλ σε Αθήνα και Επίδαυρο, ενώ το ύψος των εσόδων είναι περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ, πάνω από τον αρχικό στόχο των 2,8 εκατ. ευρώ και χωρίς να υπολογίζονται ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος. Οι αριθμοί ευημέρευσαν σε ένα φεστιβάλ που σαφώς δεν έχει μόνο το βλέμμα στο ταμείο – και δεν πρέπει να το έχει. Ως προς το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα τον μεγαλύτερο αντίκτυπο προκάλεσαν οι επιλογές-αναθέσεις του Φεστιβάλ. Για παράδειγμα, η επιλογή της Ευαγγελάτου να φέρνει σημαντικές ξένες παραγωγές, που προσφέρουν ενδιαφέρουσες προτάσεις για το ανέβασμα έργων της αρχαίας ελληνικής δραματουργίας, δικαιώθηκε πλήρως με τον καθηλωτικό «Αγαμέμνονα» από το γερμανικό Residenztheater που εγγράφεται στις παραστάσεις που θα αφήσουν το ίχνος τους στη νεότερη ιστορία των Επιδαυρίων.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η θητεία της Ευαγγελάτου θα ανανεωθεί και αυτό έχει «κλείσει» από τις αρχές Αυγούστου. Μένει η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού να δώσει τον πανηγυρικό τόνο της ανακοίνωσης. Μέχρι τότε πάντως η εικόνα που μεταδίδεται είναι άδικη αμφιθυμία απέναντι σε μία καλλιτέχνιδα που υπηρέτησε με μέτρο, συνέπεια και δημιουργικότητα έναν εμβληματικό κρατικό θώκο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή