Τηλεσκόπιο και αιώρα αντί για Γκαίτε και Σίλερ

Τηλεσκόπιο και αιώρα αντί για Γκαίτε και Σίλερ

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πώς θα σας φαινόταν να επισκεφθείτε μια δανειστική βιβλιοθήκη και αντί με το «Εγκλημα και τιμωρία» ή με το τελευταίο μπεστ σέλερ της Σάλι Ρούνεϊ να φύγετε με μια βαφλιέρα ή ένα ηλεκτρικό τρυπάνι; Οσο σουρεαλιστικό κι αν ακούγεται, η πρώτη Βιβλιοθήκη των Αντικειμένων είναι γεγονός στη χώρα μας. Η πρωτοβουλία ανήκει στο Ινστιτούτο Γκαίτε της Αθήνας και είναι ακριβώς αυτό που ακούγεται: με την έκδοση της (δωρεάν) κάρτας μέλους της Βιβλιοθήκης του Ινστιτούτου της οδού Ομήρου έχετε πρόσβαση σε μια αρχική λίστα 31 δανειζόμενων για 3 εβδομάδες αντικειμένων και συσκευών που περιλαμβάνουν από μια κανονικότατη σκηνή για κάμπινγκ, μια αιώρα ή ένα τηλεσκόπιο μέχρι έναν αρτοπαρασκευαστή, μια ραπτομηχανή ή ένα τραμπολίνο γυμναστικής.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: κατά τη διάρκεια της πανδημίας η κεντρική διοίκηση του Ινστιτούτου στο Μόναχο έθεσε το θέμα της βιωσιμότητας ως έναν πολύ κεντρικό άξονα της ταυτότητας του γερμανικού Ιδρύματος. «Οργανώθηκαν εσωτερικά ομάδες εργασίας και εργαστήρια έτσι ώστε να διερευνηθούν πιθανά πεδία εφαρμογής τόσο στην καθημερινή μας δουλειά στο γραφείο όσο και στη σχέση μας με την κοινωνία, την κοινότητα», θυμάται η Νικολέττα Σταθοπούλου, διευθύντρια του Τομέα Πληροφόρησης και Bιβλιοθήκης του Γκαίτε της Αθήνας. «Αναζητήσαμε βέλτιστες πρακτικές που θα μπορούσαν να έχουν πρακτικό αποτέλεσμα και να μας οδηγήσουν εκεί που πραγματικά θέλουμε», συνεχίζει. «Μέσω της Βιβλιοθήκης των Αντικειμένων παρέχουμε μια πρωτοποριακή, πρακτική και φιλική προς το περιβάλλον δυνατότητα χρήσης αντικειμένων. Παρακινεί στον δανεισμό αντί της αγοράς και συμβάλλει έτσι στην ενσυνείδητη κατανάλωση». Ή όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου, «το μοίρασμα σημαίνει νοιάξιμο». Πραγματικά: γιατί να καταναλώνουμε μόνο, όταν μπορούμε να δανειζόμαστε πράγματα και επομένως να τα μοιραζόμαστε;

Στα πρακτικά τώρα: τη Βιβλιοθήκη των Αντικειμένων θα τη βρείτε στο φουαγέ του Ινστιτούτου Γκαίτε. Χρειάζεστε μια έγκυρη κάρτα μέλους της Βιβλιοθήκης που μπορεί να εκδοθεί και διαδικτυακά. Για κάθε αντικείμενο η διάρκεια δανεισμού είναι τρεις εβδομάδες. Μπορείτε να δανειστείτε ή να κάνετε κράτηση για μέχρι τρία αντικείμενα ταυτόχρονα. Εξυπακούεται ότι τόσο πριν από τον δανεισμό όσο και κατά την επιστροφή όλα τα αντικείμενα ελέγχονται ως προς την πληρότητα, τη λειτουργικότητα και την κατάστασή τους. Για περισσότερες πληροφορίες ανατρέξτε στον ιστότοπο του Ινστιτούτου και στη σχετική ενότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή