Home Cinema: Στη σκοτεινή γωνιά του «Πολέμου των Αστρων»

Home Cinema: Στη σκοτεινή γωνιά του «Πολέμου των Αστρων»

Η παρέλαση σειρών που μας ταξιδεύουν ξανά και ξανά στον φανταστικό κόσμο του «Πολέμου των Αστρων» συνεχίζεται στο Disney+, αυτή τη φορά με μια αρκετά διαφορετικού ύφους και αισθητικής δημιουργία

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Andor
ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ (2022)
Δημιουργός: Τόνι Γκίλροϊ
Ερμηνείες: Ντιέγκο Λούνα, Στέλαν Σκάρσγκαρντ, Αλεξ Φερνς

Η παρέλαση σειρών που μας ταξιδεύουν ξανά και ξανά στον φανταστικό κόσμο του «Πολέμου των Αστρων» συνεχίζεται στο Disney+, αυτή τη φορά με μια αρκετά διαφορετικού ύφους και αισθητικής δημιουργία. Οπως δείχνει και ο τίτλος της, η νέα σειρά έχει για πρωταγωνιστή τον Κάσιαν Αντορ (Ντιέγκο Λούνα), χαρακτήρα τον οποίο είχαμε συναντήσει στο επιτυχημένο «Star Wars: Rogue One». Εδώ πάμε κάποια χρόνια πίσω, με τον πρωταγωνιστή μας να βρίσκεται σε κάποιον βιομηχανικό πλανήτη του εξώτερου δακτυλίου, ο οποίος ελέγχεται από μια πανίσχυρη εταιρεία για λογαριασμό της αυτοκρατορίας. Οταν ο Κάσιαν μπλέκει σε έναν καβγά με άσχημη κατάληξη, θα αναγκαστεί να ψάξει τρόπο διαφυγής, ενώ οι Αρχές βρίσκονται στα ίχνη του. Σκοτεινό και δυστοπικό ίσως όσο κανένα επεισόδιο του «Star Wars» μέχρι σήμερα, το «Andor» μας στέλνει σε έναν κόσμο πραγματικά παρηκμασμένο. Εκεί όπου ένα εταιρικό σύστημα ελέγχου κυριαρχεί και οι ήρωες ζουν ανάμεσα σε σκόνη και παλιοσίδερα. Ο βίντατζ χαρακτήρας που συνέβαλε στην επιτυχία των προηγούμενων σχετικών σειρών (π.χ. «The Mandalorian») είναι βέβαια ξανά εδώ, μαζί με μια ευπρόσδεκτη σκληράδα αλλά και τον ενθουσιασμό που φέρνει πάντα μαζί της μια επανάσταση στα σπάργανα.

Home Cinema: Στη σκοτεινή γωνιά του «Πολέμου των Αστρων»-1
Η Ζιλί Γιακάμπ στην ταινία «Δύση ηλίου», που είναι διαθέσιμη στο Ertflix.

Δύση ηλίου ★★★½
ΔΡΑΜΑ ΕΠΟΧΗΣ (2018)
Σκηνοθεσία: Λάζλο Νέμεθ
Ερμηνείες: Ζιλί Γιακάμπ, Βλαντ Ιβάνοφ, Ουρς Ρεχν

Από την πλατφόρμα του ERTFLIX επιλέγουμε τη δεύτερη ταινία του δημιουργού του συγκλονιστικού «Γιου του Σαούλ», Λάζλο Νέμεθ. Κι εδώ το πλαίσιο είναι ιστορικό: συγκεκριμένα η Βουδαπέστη του 1913, όπου μια νεαρή κοπέλα, η Ιρις Λάιτερ, καταφθάνει με σκοπό να εργαστεί ως καπελού στο πολυτελές κατάστημα που κάποτε ανήκε στους γονείς της. Οταν ο νέος ιδιοκτήτης θα της το αρνηθεί, εκείνη ξεκινάει μια πεισματική αναζήτηση για τους χαμένους συνδετικούς κρίκους με το παρελθόν της οικογένειάς της. Ταυτόχρονα, το κατάστημα Λάιτερ και η πόλη ετοιμάζονται να υποδεχθούν μερικούς πολύ εκλεκτούς επισκέπτες. Ο Νέμεθ διατηρεί το χαρακτηριστικό κινηματογραφικό στυλ του, με την κάμερα να κινείται διαρκώς, στοχεύοντας την πλάτη του πρωταγωνιστή του, το προσαρμόζει όμως σε μεγαλύτερη κλίμακα. Εδώ πια δεν έχουμε απλώς το ακαθόριστο σκηνικό και τις μπερδεμένες φωνές που ψιθυρίζουν γύρω από την κάμερα· αντιθέτως υπάρχουν επιπλέον μεγάλου μεγέθους σκηνικά, πλατείες και πλούσια χορογραφημένες σκηνές που μας βάζουν όντως στο κλίμα της εποχής. Εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον έχει και θεματικά. Παίρνοντας αφορμή από την απλή ιστορία της κοπέλας, ο Νέμεθ μας βυθίζει στα έγκατα μιας κοινωνίας φαινομενικά λαμπερής, έτοιμης ωστόσο να βυθιστεί στο χάος και στην καταστροφή του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου που παραμονεύει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή