Η Σκάλα του Μιλάνου «σφραγίζει» το νέο Φεστιβάλ Κέρκυρας

Η Σκάλα του Μιλάνου «σφραγίζει» το νέο Φεστιβάλ Κέρκυρας

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Hταν η πιο σημαντική στιγμή για το νεόκοπο Διεθνές Φεστιβάλ Κέρκυρας και τον Διονύση Γραμμένο μέχρι την επόμενη. Η σύμπραξη του διεθνούς μας σολίστ, αρχιμουσικού και καλλιτεχνικού διευθυντή του νέου θεσμού με την Ορχήστρα Δωματίου Καμεράτα της Σκάλας του Μιλάνου είχε προεξοφληθεί ως η πλέον φιλόδοξη στο πρόγραμμα με τις πρώτες εκδηλώσεις ενός φεστιβάλ που ξεκίνησε μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο και ήδη αποκτά ρίζες στο απαιτητικό κερκυραϊκό κοινό. Οχι μόνο γιατί χάρη στην αναγνωρισιμότητα του Γραμμένου και τις επαφές του με διάσημους συναδέλφους και κραταιούς μουσικούς οργανισμούς του εξωτερικού καταφέρνει και φέρνει στη γενέτειρά του σπουδαία σχήματα, όπως αυτό που είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν οι συμπολίτες του στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης. Αλλά και γιατί ο Γραμμένος είχε την ευφυΐα να στήσει ένα φεστιβάλ που «τρέχει» σε όλη τη διάρκεια του χρόνου εμπλουτίζοντας σημαντικά την πολιτιστική ζωή του τόπου του· ένα φεστιβάλ, δηλαδή, που έχει την πρωτοτυπία να απευθύνεται κυρίως στους γηγενείς και λιγότερο σε Αθηναίους που κάνουν τις διακοπές τους.

Την Παρασκευή ο 33χρονος Ελληνας αρχιμουσικός διηύθυνε τους Cameristi della Scala σε μια βραδιά αφιερωμένη στην ιταλική μπαρόκ με έργα των Βιβάλντι, Ντουράντε, Τζεμινιάνι και Κορέλι, έχοντας δίπλα του τη μέτζο-σοπράνο Rosa Bove. Η Ορχήστρα Δωματίου Καμεράτα της Σκάλας του Μιλάνου ιδρύθηκε το 1982 και αποτελείται από μουσικούς της ορχήστρας του ιστορικού ομώνυμου θεάτρου, έχοντας ως βασική αποστολή την προβολή σπουδαίων έργων μουσικής δωματίου καθώς και έργων λιγότερο γνωστών Ιταλών συνθετών.

Γραμμένος και Σκάλα του Μιλάνου είναι σχετικά παλιοί γνώριμοι. «Τα τελευταία χρόνια είχα την ιδιαίτερη χαρά να συνεργαστώ και να διευθύνω την Καμεράτα της Σκάλας του Μιλάνου σε δύο συναυλίες στην Ελβετία. Στη μία μάλιστα συμμετείχε ως σολίστ η πιανίστα Κάτια Μπουνιατισβίλι, ενώ στη δεύτερη ο βιολονίστας Ρένο Καπουσόν. Με την ορχήστρα αναπτύξαμε γρήγορα έναν άμεσο τρόπο επικοινωνίας και μια καλή χημεία. Δεδομένης της ιδιαίτερης σχέσης της Κέρκυρας με την Ιταλία στο πέρασμα των αιώνων και τη μεγάλη επιρροή της κουλτούρας της στο νησί μας, εξαρχής σκέφθηκα πως η εμφάνιση του συγκεκριμένου συνόλου θα ήταν ιδανική για το ξεκίνημα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κέρκυρας».

Η δύναμη του μπαρόκ

Αλήθεια, πώς εξελίχθηκε για τον ίδιο η εμπειρία της Παρασκευής; «Η μπαρόκ μουσική λειτουργεί σαν μια χρονομηχανή και έχει τη δύναμη να σε μεταφέρει σε μια άλλη εποχή, δημιουργώντας μια διαφορετική αίσθηση του χρόνου αλλά και του χώρου γύρω σου. Προσωπικά απόλαυσα την όμορφη αυτή ατμόσφαιρα που δημιουργήσαμε με τους μουσικούς επί σκηνής αλλά και το έμπειρο μουσικά κοινό της Κέρκυρας, το οποίο παρακολούθησε με προσοχή, απόλυτη σιγή και με ενθουσιασμό τη συναυλία. Δεν σας κρύβω και ότι ήταν μεγάλη η συγκίνησή μου να διευθύνω για πρώτη φορά στο Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας, εκεί όπου έκανα την πρώτη μου εμφάνιση ως σολίστ σε ηλικία 14 ετών». Η μετάκληση ενός σχήματος με τη σφραγίδα της Σκάλας του Μιλάνου έδωσε το μέτρο της φιλοδοξίας του καλλιτεχνικού διευθυντή του νέου φεστιβάλ, το οποίο έχει ενταχθεί στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ιόνια Νησιά 2014-2020». Οι συμπολίτες του ανταποκρίνονται σε αυτό που είχε οραματιστεί; «Απολύτως, κι αυτό είναι και η μεγαλύτερη επιβράβευσή μας», υπογραμμίζει ο Διονύσης Γραμμένος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή