Η Ισπανία και ο κόσμος το 2023 στο Λονδίνο

Η Ισπανία και ο κόσμος το 2023 στο Λονδίνο

Η μεγάλη έκθεση που θα εγκαινιάσει η Βασιλική Ακαδημία στο Λονδίνο αποκαλύπτει τον πολύπτυχο ισπανόφωνο κόσμο

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μεγάλη έκθεση που θα εγκαινιάσει η Βασιλική Ακαδημία στο Λονδίνο αποκαλύπτει τον πολύπτυχο ισπανόφωνο κόσμο. Είναι μια σημαντική αναδίφηση στον ισπανικό πολιτισμό ως μήτρα ενός συγκεκριμένου πολιτισμικού ιδιώματος και μια διερεύνηση της μεγάλης επιδραστικότητάς του στην αμερικανική ήπειρο μέσω της θαλασσοκρατίας, της τεχνολογικής υπεροχής και της αποικιοκρατικής δύναμης της Ισπανίας τους περασμένους αιώνες.

Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 21 Ιανουαρίου και θα διαρκέσει έως τις 10 Απριλίου 2023, σε συνεργασία με το Μουσείο και τη Βιβλιοθήκη της Ισπανικής Εταιρείας στη Νέα Υόρκη. Για πρώτη φορά θα έρθουν στο Λονδίνο πάνω από 150 θησαυροί και το κοινό θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει όχι μόνον έργα μεγάλων δασκάλων όπως ο Γκόγια ή ο Βελάσκεθ, αλλά και την εξαιρετικής στάθμης καλλιτεχνική παραγωγή από τις ισπανικές αποικίες της αμερικανικής ηπείρου, με την οποία δεν είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένο το ευρωπαϊκό κοινό. Οι συλλογές της Ισπανικής Εταιρείας στη Νέα Υόρκη θεωρούνται μοναδικής αξίας. Επί της ουσίας, η έκθεση αποσκοπεί στο να προσφέρει μια οπτική αφήγηση της ιστορίας της ισπανικής κουλτούρας συγκεντρώνοντας έργα υψηλής στάθμης τόσο από την Ισπανία όσο και από την υπόλοιπη Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Το χρονολογικό εύρος εντυπωσιάζει καθώς τα εκθέματα χρονολογούνται από την αρχαιότητα έως τις αρχές του 20ού αιώνα, δείχνοντας τον πλούτο, την ποικιλία, αλλά και την εκφραστική πολυμορφία όπως και τη βεντάλια των πολιτισμικών αναφορών του ευρύτερου ισπανικού πολιτισμού. Επιρροές από τους Κέλτες, την παρακαταθήκη, το τυπικό και την αισθητική της Καθολικής Εκκλησίας, από την εβραϊκή παράδοση, από την αμερικανική ήπειρο, από τον ισλαμικό κόσμο και τη Μεσόγειο γέννησαν στη διάρκεια των αιώνων ποικίλα πολιτισμικά εκφραστικά μέσα που σήμερα συνοψίζονται κάτω από τον γενικό όρο της ισπανικής κουλτούρας. Τα εκθέματα περιλαμβάνουν ζωγραφική, γλυπτική, υφαντική, κεραμική, αργυροτεχνία, κοσμήματα, χάρτες, σχέδια και χειρόγραφα. Η Ισπανική Εταιρεία της Νέας Υόρκης ιδρύθηκε το 1904 και εξελίχθηκε στο σημαντικότερο αποθετήριο ισπανικής τέχνης στον κόσμο εκτός ισπανικής επικράτειας. Οι συλλογές που συγκροτήθηκαν συν τω χρόνω είναι η βάση για την εξαιρετική τρέχουσα επανασύσταση με το ισπανικό πολιτισμικό αποτύπωμα στη ροή του χρόνου. Τα βιβλία και τα χειρόγραφα επίσης από τη Βιβλιοθήκη της Ισπανικής Εταιρείας συνιστούν και αυτά πολύτιμους μάρτυρες του γραπτού ισπανικού πολιτισμού.

Ματιές στον κόσμο

Η Ισπανία και ο κόσμος το 2023 στο Λονδίνο-1

ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ
Τζόαν Μπράουν
Το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης φωτίζει την περίπτωση της ζωγράφου Τζόαν Μπράουν (1938-1990) με μια μεγάλη έκθεση που θα διαρκέσει έως τον Ιανουάριο. Υπήρξε προεξάρχουσα μορφή της καλλιτεχνικής σκηνής της Καλιφόρνιας και αγαπήθηκε για την παραστατική ζωγραφική της, που συχνά παρεξέκλινε στα όρια της φαντασίας. Η έκθεση αποτελεί τρόπον τινά φόρο τιμής στο έργο της, αλλά και στην παρακαταθήκη που άφησε η φωτεινή καλλιτεχνική άνοιξη της Καλιφόρνιας.

Η Ισπανία και ο κόσμος το 2023 στο Λονδίνο-2

ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ
Για τον Δαβίδ
Η δουλειά της είναι η συντήρηση του Δαβίδ, του αριστουργήματος του Μικελάντζελο στην Πινακοθήκη της Φλωρεντίας. Η Ελεονόρα Πούτσι αισθάνεται τιμή και ευθύνη να είναι υπεύθυνη για την επιστημονική περιποίηση του πρώτου γυμνού αγάλματος μετά την αρχαιότητα (1501-1504). Αν και καθαρίζεται έξι φορές, ο Δαβίδ δεν έχει πλήρως συντηρηθεί από το 2004. Η Ελεονόρα Πούτσι με τη βοήθεια γερανού εξετάζει από πολύ κοντά κάθε σπιθαμή του γλυπτού.

Η Ισπανία και ο κόσμος το 2023 στο Λονδίνο-3

ΧΑΓΗ
Επιστροφή Ρέμπραντ
Μια αυτοπροσωπογραφία του Ρέμπραντ εκτίθεται ανάμεσα σε προσωπογραφίες του Εσερ, σε μια πρωτότυπη συνομιλία στο ανάκτορο με έργα του Εσερ στη Χάγη. Εκεί παρουσιαζόταν το έργο αυτό από το 1850 έως το 1894, όταν το παλάτι ανήκε στον πρίγκιπα Χέντρικ. Η αυτοπροσωπογραφία, που δεν την έχει δει το κοινό από το 1967, θα παρουσιάζεται έως τις 29 Ιανουαρίου. Η ιστορία των μετακινήσεών της είναι από μόνη της ένα συναρπαστικό κεφάλαιο.

Η Ισπανία και ο κόσμος το 2023 στο Λονδίνο-4

ΛΟΝΔΙΝΟ
Ουίνσλοου Χόμερ
Η έκθεση-αφιέρωμα στο έργο του Αμερικανού ζωγράφου Ουίνσλοου Χόμερ (1836-1910) στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου συνεχίζεται έως τις 8 Ιανουαρίου. Είναι μια θεαματική μύηση στον κόσμο του ρεαλιστή Αμερικανού ζωγράφου, ο οποίος κατέγραψε όλα τα σημαίνοντα ιστορικά γεγονότα της πατρίδας του και συνδέθηκε τόσο με την Ευρώπη όσο και με τον κόσμο της Καραϊβικής. Οι θαλασσογραφίες του απηχούν επίσης όψεις του έργου του.

Η Ισπανία και ο κόσμος το 2023 στο Λονδίνο-5

ΟΣΛΟ
Ερευνα για τη μόδα
Η Διεθνής Βιβλιοθήκη Ερευνας για τη Μόδα άρχισε τη δημόσια λειτουργία της μέσα στο Εθνικό Μουσείο του Οσλο την 1η Δεκεμβρίου. Ιδρύθηκε το 2020 ως ανεξάρτητη πρωτοβουλία και σταδιακά συνδέθηκε θεσμικά με εθνικό φορέα. Ερευνά τον κόσμο της μόδας επιστημονικά και είναι αποθετήριο εκδόσεων, περιοδικών και καταλόγων. Μεγαλώνει διαρκώς μέσα από δωρεές από διεθνείς οίκους μόδας, εκδότες και σχεδιαστές. Eίναι ανοικτή σε κοινό και ερευνητές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή