«Wednesday»: Ιστορία ενηλικίωσης με την υπογραφή του Τιμ Μπάρτον

«Wednesday»: Ιστορία ενηλικίωσης με την υπογραφή του Τιμ Μπάρτον

Τον χιουμοριστικά σκοτεινό μύθο της Οικογένειας Ανταμς φέρνει ξανά στο προσκήνιο το Netflix, με μια ολοκαίνουργια σειρά, η οποία φέρει ευδιάκριτη τη σκηνοθετική υπογραφή του Τιμ Μπάρτον

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Wednesday
ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ (2022)
Δημιουργός: Τιμ Μπάρτον, Αλφρεντ Γκαφ
Ερμηνείες: Τζίνα Ορτέγκα, Γκουέντολιν Κρίστι

Τον χιουμοριστικά σκοτεινό μύθο της Οικογένειας Ανταμς φέρνει ξανά στο προσκήνιο το Netflix, με μια ολοκαίνουργια σειρά, η οποία φέρει ευδιάκριτη τη σκηνοθετική υπογραφή του Τιμ Μπάρτον. Πρωταγωνίστρια εδώ είναι η Γουένσντεϊ, η ιδιοφυής αλλά καταθλιπτική κόρη της οικογένειας, την οποία οι γονείς της συνοδεύουν σε ένα ειδικό σχολείο για παιδιά με υπερφυσικά χαρίσματα. Εκεί η νεαρή κοπέλα, με τη βοήθεια του πιστού «Πράγματος», θα κάνει νέες γνωριμίες και θα βαλθεί να λύσει το μυστήριο μιας σειράς από φρικιαστικές δολοφονίες που αναστατώνουν την περιοχή.

Αλλη μια ιστορία ενηλικίωσης, από τις (κυριολεκτικά) εκατοντάδες που έχει να σερβίρει το Netflix, ωστόσο η συγκεκριμένη αξίζει την προσοχή μας για αρκετούς λόγους. Αρχικά για τον μάγο της γοτθικής φαντασίας, Τιμ Μπάρτον, ο οποίος καταφέρνει να περάσει την αισθητική του, σε μια σειρά γενικώς πολύ προσεγμένη στο συγκεκριμένο κομμάτι. Επειτα υπάρχει η πρωταγωνίστρια, Τζίνα Ορτέγκα, η οποία ερμηνεύει μια Γουένσντεϊ αγέλαστη και βλοσυρή, έτοιμη ωστόσο πάντα να σε ξαφνιάσει με τις κοφτερές ατάκες και το μαύρο χιούμορ της. Ολα αυτά σε ένα (οικονομικό) πακέτο οκτώ 45λεπτων επεισοδίων, το οποίο παντρεύει άρτια την αμερικανική μυθολογία του φανταστικού με σύγχρονα ζητήματα του «πραγματικού» κόσμου, ακόμη κι αν τα τελευταία μπαίνουν κάπως βίαια και σχηματικά στο προσκήνιο.

«Wednesday»: Ιστορία ενηλικίωσης με την υπογραφή του Τιμ Μπάρτον-1
Ο Πέτρι Ποϊκολάνεν σε σκηνή από την ταινία «Ο τυφλός που δεν ήθελε να δει τον Τιτανικό», που είναι διαθέσιμη στο Cinobo.

Ο τυφλός που δεν ήθελε να δει τον Τιτανικό ★★★
ΔΡΑΜΑ (2021)
Σκηνοθεσία: Τέμου Νίκι
Ερμηνείες: Πέτρι Ποϊκολάνεν, Μαριάνα Μαϊγιάλα

Από την πλατφόρμα του Cinobo επιλέγουμε ένα πολύ ιδιαίτερο φιλμ με έναν ακόμη πιο ξεχωριστό πρωταγωνιστή, που είδαμε σχετικά πρόσφατα και στις αίθουσες, σε σκηνοθεσία του Φινλανδού Τέμου Νίκι. Ο Γιάκο πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας, με αποτέλεσμα να βρίσκεται καθηλωμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο, ενώ πλέον έχει χάσει και την όρασή του. Μέσω Ιντερνετ γνωρίζει τη Σίρπα, επίσης ασθενή, και οι δυο τους επικοινωνούν καθημερινά από το τηλέφωνο. Μια μέρα, ωστόσο, ο Γιάκο αποφασίζει να διασχίσει τα (όχι λίγα) χιλιόμετρα που τους χωρίζουν, και μάλιστα δίχως συνοδό, προκειμένου επιτέλους να συναντήσει την αγαπημένη του. Στον δρόμο θα χρειαστεί βέβαια τη βοήθεια αγνώστων και κάπου εκεί τα πράγματα θα πάρουν επικίνδυνη τροπή. Παρά το «βαρύ» του θέματος, ο Νίκι καταφέρνει να διανθίσει την ταινία του με αρκετό χιούμορ και κινηματογραφικές αναφορές, ενώ αξιοσημείωτη είναι και η οπτική του προσέγγιση: με την κάμερα σχεδόν μόνιμα καρφωμένη στο πρόσωπο του (εξαιρετικού) πρωταγωνιστή και τον περίγυρο να θολώνει και να χάνεται, καταφέρνει να βάλει τον θεατή, προφανώς όσο αυτό είναι δυνατόν, στη θέση αυτού του μοναδικού ήρωα. Η ταινία κυκλοφορεί στην πλατφόρμα από 6/12.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή