Με το βλέμμα στη διαβάθμιση των καλλιτεχνικών σχολών

Με το βλέμμα στη διαβάθμιση των καλλιτεχνικών σχολών

Συνάντηση καλλιτεχνικών σωματείων - ΥΠΠΟΑ για τα πτυχία των καλλιτεχνών

3' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την κυβέρνηση να δηλώνει την πολιτική της πρόθεση να λυθεί το ακανθώδες ζήτημα της διαβάθμισης των καλλιτεχνικών σχολών και με τους εκπροσώπους των καλλιτεχνών να ζητούν… εδώ και τώρα λύση, ολοκληρώθηκε χθες η συνάντηση που είχαν ο υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης και εκπρόσωποι των υπουργείων Παιδείας και Εσωτερικών με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ), το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) και άλλα καλλιτεχνικά σωματεία.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Γιατρομανωλάκης τόνισε με δήλωσή του ότι το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022, που τις προηγούμενες ημέρες προκάλεσε αναστάτωση στους καλλιτέχνες, δεν εξισώνει τους τίτλους δραματικών σπουδών με το απολυτήριο λυκείου, δεν αφορά προσλήψεις του υπουργείου Παιδείας ούτε και προσλήψεις καλλιτεχνών στο Δημόσιο, οι οποίες εξαιρούνται από τον ΑΣΕΠ. «Oμως, με αφορμή αυτό το θέμα προκλήθηκε μια συζήτηση στον δημόσιο διάλογο που είναι εξαιρετικά χρήσιμη, γιατί δίνει ορατότητα στο πολύ σημαντικό ζήτημα της διαβάθμισης των σχολών καλλιτεχνικής εκπαίδευσης. Αναγνωρίζοντας το σοβαρότατο και άλυτο επί δεκαετίες θέμα της διαβάθμισης και ποιότητας της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, τα συναρμόδια υπουργεία είναι σε συνεννόηση προκειμένου να βρεθεί λύση, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά», υπογράμμισε ο κ. Γιατρομανωλάκης, προσθέτοντας ότι το θέμα αφορά και τα ωδεία και τις σχολές χορού.

Υπενθυμίζεται ότι οι διαμαρτυρίες των καλλιτεχνών και των εκπροσώπων τους για το θέμα της διαβάθμισης των πτυχίων των καλλιτεχνικών σχολών ξεκίνησαν την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου ως αντίδραση στο Προεδρικό Διάταγμα 85/2022 για τον «Καθορισμό προσόντων διορισμού σε φορείς του Δημοσίου (Προσοντολόγιο – Κλαδολόγιο)», το οποίο αναγνωρίζει στους αποφοίτους δραματικών και άλλων καλλιτεχνικών σχολών προσόντα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Την ίδια ημέρα, σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου πραγματοποίησαν κατάληψη στους χώρους της, ενώ κριτική στο Π.Δ. άσκησε και το ΣΕΗ. Οι αντιδράσεις συνεχίστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια των προηγούμενων εργάσιμων ημερών, ενώ χθες καλλιτεχνικά σωματεία και σύλλογοι σχολών διοργάνωσαν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Πολιτισμού.

Την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου διοργανώθηκε από σπουδαστές και αποφοίτους καλλιτεχνικών σχολών συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο κατόπιν εξέδωσε διευκρινιστική ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία, το Π.Δ. ρυθμίζει για πρώτη φορά τα προσόντα διορισμού στους κλάδους Θεατρικών Σπουδών (Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης – Π.Ε.) και Καλλιτεχνικών Επαγγελμάτων (Δ.Ε.), εφαρμόζοντας για τη λυκειακή και μεταλυκειακή εκπαίδευση τα εγκεκριμένα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επίπεδα του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων. Στην ίδια ανακοίνωση το υπουργείο Εσωτερικών υπογράμμιζε ότι καμία δυσμενής μεταβολή επέρχεται σε ηθοποιούς που ήδη απασχολούνται σε θέσεις Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Τ.Ε.) φορέων του Δημοσίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», για το θέμα έγινε σύσκεψη και τη Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου με τη συμμετοχή εκπροσώπων των υπουργείων Πολιτισμού, Εσωτερικών, Παιδείας και της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού από το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς η κεντρική οδηγία ήταν να βρεθεί άμεσα λύση. Στη σύσκεψη μετείχαν και οι αρμόδιοι υπουργοί.

Με το βλέμμα στη διαβάθμιση των καλλιτεχνικών σχολών-1
Συνάντηση με καλλιτεχνικά σωματεία είχαν χθες ο υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης και εκπρόσωποι των υπουργείων Παιδείας και Εσωτερικών.

«Ο,τι ίσχυε πριν ισχύει και σήμερα και ίσχυε και επί ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε ο υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης.

Ακαδημία Τεχνών

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης οι εκπρόσωποι των καλλιτεχνών ζήτησαν να αποσυρθεί το επίμαχο Π.Δ. και οι απόφοιτοι των καλλιτεχνικών σχολών να διαβαθμιστούν στο επίπεδο της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, όπως ήταν έως το 2003. Παράλληλα, ετέθη εκ νέου το θέμα ίδρυσης Ακαδημίας Τεχνών πανεπιστημιακού επιπέδου. Τα κυβερνητικά στελέχη επιφυλάχθηκαν, επισημαίνοντας τις διαφοροποιήσεις στο τοπίο της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης. Ενδεικτικά υπάρχουν τρεις κρατικές δραματικές σχολές και άλλες 40 ιδιωτικές. Με ποια κριτήρια ποιότητας θα ομαδοποιηθούν; Επίσης, ποια θα είναι η θέση των αποφοίτων ωδείων που δεν είναι απόφοιτοι λυκείου;

Από την άλλη, ενώ για το κλαδολόγιο – προσοντολόγιο του υπουργείου Εσωτερικών δεν εμπλέκονται τα ΑΕΙ, κομβικό ρόλο έχουν και οι αντίστοιχες πανεπιστημιακές σχολές για την τυχόν επαγγελματική πρόσβαση των αποφοίτων καλλιτεχνικών σχολών στην εκπαίδευση. Ενδεικτικά, τα τμήματα θεατρικών σπουδών της χώρας θεωρούν ότι οι απόφοιτοι καλλιτεχνικών σχολών δεν έχουν τα απαραίτητα ακαδημαϊκά προσόντα για να διδάξουν στα σχολεία. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», μία από τις προτάσεις που βρίσκεται στο τραπέζι είναι οι απόφοιτοι των τριετών καλλιτεχνικών σπουδών να μπορούν να κάνουν ένα ακόμη έτος σε αντίστοιχο τμήμα ΑΕΙ ώστε να αποκτούν τα σχετικά επαγγελματικά δικαιώματα.

Μιλώντας στην «Κ» μετά τη χθεσινή συνάντηση, ο πρόεδρος της ΠΟΘΑ Κωνσταντίνος Κεχαγιόγλου επέμεινε στο αίτημα των σωματείων για ανάκληση του επίμαχου Π.Δ. «Μας ζητήθηκε να καταθέσουμε υπομνήματα με τις θέσεις μας προκειμένου να εκδοθεί ερμηνευτική εγκύκλιος του διατάγματος», σημείωσε ο κ. Κεχαγιόγλου και συνέχισε: «Δεν έχουμε αντίρρηση να στείλουμε τις προτάσεις μας, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν μας καλύπτει, γιατί δεν μιλάμε για αντικατάσταση του διατάγματος, αλλά για το πώς αυτό θα ερμηνευθεί».

Σήμερα τα καλλιτεχνικά σωματεία θα συζητήσουν τις επόμενες κινήσεις τους, στις οποίες ενδεχομένως να περιλαμβάνεται και η προσφυγή στη Δικαιοσύνη, με μια γνωστή δραματική σχολή να έχει ήδη δηλώσει τέτοια πρόθεση.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT