«Poker Face»: παλιομοδίτικο αλλά υπέροχο

«Poker Face»: παλιομοδίτικο αλλά υπέροχο

Ο δημιουργός και η πρωταγωνίστρια της νέας σειράς μιλούν στην «Κ»

4' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο όρος «Poker Face» στα αγγλικά χρησιμοποιείται για να ορίσει ένα πρόσωπο ανέκφραστο, το οποίο δεν προδίδει καθόλου τις σκέψεις και κυρίως τα συναισθήματα του ιδιοκτήτη του. Θεωρείται, δε, εξαιρετικό προσόν για έναν παίκτη του πόκερ, έτσι ώστε να μπορεί να «κρύβεται» από τους αντιπάλους του στο τραπέζι. Το σίγουρο είναι πως δεν θα μπορούσε να κρυφτεί από την Τσάρλι Κέιλ, την ηρωίδα της νέας ομώνυμης σειράς («Poker Face») που προβάλλεται από την περασμένη εβδομάδα στην Cosmote TV. Βλέπετε, η Τσάρλι (Νατάσα Λιόν) είναι προικισμένη με μια μοναδική ιδιότητα: μπορεί να διακρίνει με βεβαιότητα πότε κάποιος της λέει ψέματα.

«Εχει μια μικρή υπερδύναμη όντως, με έναν κάπως παλιομοδίτικο τρόπο όμως. Είναι λίγο σαν έναν ιππότη που διασχίζει τη χώρα αποδίδοντας δικαιοσύνη ή σαν έναν μυστηριώδη ξένο που φτάνει στην πόλη, όπως στα γουέστερν», μας λέει ο δημιουργός της σειράς, Ράιαν Τζόνσον. Ο τελευταίος είναι, βέβαια, ακόμη πιο διάσημος από την πρωταγωνίστριά του έχοντας στο σκηνοθετικό βιογραφικό του ταινίες όπως τα «Star Wars: Οι τελευταίοι Τζεντάι», «Στα μαχαίρια», αλλά και το γυρισμένο στη χώρα μας –λάτρεψε τις Σπέτσες– «Glass Onion» του Netflix. Στο «Poker Face», πάντως, κατασκευάζει ένα διαφορετικού ύφους μυστήριο ή μάλλον μυστήρια, αφού η πρωταγωνίστριά του αντιμετωπίζει και από ένα σε κάθε επεισόδιο.

«Στη μία περίπτωση έχουμε το ερώτημα “ποιος το έκανε” ενώ στην άλλη το “πώς θα τον πιάσει”. Εδώ σας δείχνουμε εξαρχής ποιος και πώς έκανε το έγκλημα και στη συνέχεια έχουμε επί της ουσίας μια παρτίδα σκάκι ανάμεσα στην Τσάρλι και στον δολοφόνο. Το κοινό είναι ότι τόσο ο Μπενουά Μπλανκ (σ.σ. ο ντετέκτιβ του “Glass Onion”) όσο και εκείνη έχουν ένα ευδιάκριτο ηθικό κέντρο. Η Τσάρλι συντάσεται πάντα με τον αδύναμο. Δεν είναι ντετέκτιβ, δεν είναι η δουλειά της, έχει κάθε λόγο να γυρίσει την πλάτη, όμως δεν το κάνει», σημειώνει σχετικά ο Τζόνσον.

Μπορεί να φανταστεί έναν κόσμο όπου όλοι θα είχαν την ικανότητα της Τσάρλι; «Θα ήταν απαίσιο», απαντά γελώντας. «Σκέψου μόνο να περνάς όλη τη μέρα έχοντας αυτή την έγνοια. Αναρωτιέμαι αν οι άνθρωποι θα σταματούσαν να λένε ψέματα και τι θα σήμαινε αυτό για την ίδια τη δομή της κοινωνίας. Πιθανότατα ο κόσμος θα λειτουργούσε καλύτερα, όμως θα ήταν σίγουρα ένα λιγότερο ενδιαφέρον μέρος».

Η σειρά του, ωστόσο, δεν θα ήταν τόσο επιτυχημένη δίχως τη μοναδική παρουσία της Νατάσα Λιόν. Η Αμερικανίδα ηθοποιός (και παραγωγός, σκηνοθέτις, σεναριογράφος), παρά το μικρό της ανάστημα, μοιάζει εδώ με δύναμη της φύσης, διασχίζοντας την ύπαιθρο με μια ταλαιπωρημένη Πλίμουθ Μπαρακούντα και βάζοντάς τα με υπέρτερες δυνάμεις. «Δεν είχα ξανακάνει κανονικό μυστήριο, είτε στην τηλεόραση είτε στον κινηματογράφο. Αυτό εδώ είναι ένα διαφορετικό αίνιγμα κάθε εβδομάδα. Η Τσάρλι από την πλευρά της είναι σχεδόν “κατά λάθος” ντετέκτιβ, κάτι που δείχνει και την ιδιοφυΐα του Ράιαν στο συγκεκριμένο είδος. Επειτα είναι κοινή η αγάπη μας για τους μεγάλους ντετέκτιβ της οθόνης, τον Φίλιπ Μάρλοου, τον Τζακ Νίκολσον από το “Chinatown”, τους χαρακτήρες του Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ κ.ο.κ.», μου λέει η Λιόν.

Η εκ φυσικού βραχνή φωνή της 44χρονης ηθοποιού χαρίζει στην Τσάρλι έναν αέρα εμπειρίας, αλλά και σκληράδας, που θα χρειαστεί για να τα βγάλει πέρα. «Πραγματικά, πιστεύω στο απόφθεγμα του Τζον Λένον: “Απλώς δώσε μου λίγη αλήθεια”. Εχω δει πολλά πράγματα στη ζωή και στην καριέρα μου. Προσωπικά, ως κάποια που αφηγείται ιστορίες, βρίσκω νόημα στην απεικόνιση κάτι αυθεντικού, αληθινού. Σε αυτό νομίζω ότι μοιάζω στην Τσάρλι», συμπληρώνει η ίδια. Το μεγαλύτερο μέρος της εικοσάχρονης και πλέον καριέρας της το έχει περάσει σε τηλεοπτικές και κινηματογραφικές κωμωδίες, αν και η ίδια δεν θεωρεί τον εαυτό της πολύ αστείο.

«Poker Face»: παλιομοδίτικο αλλά υπέροχο-1
Η Τσάρλι ταξιδεύει σε ολόκληρη την Αμερική, προσπαθώντας να ξεφύγει από μια θανάσιμη απειλή· στο μεταξύ, λύνει και μερικά ακόμη μυστήρια.

Η Νατάσα Λιόν έρχεται αντιμέτωπη με ένα δια- φορετικό μυστήριο σε κάθε επεισόδιο της σειράς του Ράιαν Τζόνσον.

Στο «Poker Face», πάντως, το χιούμορ, μαύρο συνήθως, είναι πανταχού παρόν. «Απλώς δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή χωρίς την κωμωδία. Τη θεωρώ απαραίτητη προκειμένου να έχεις κάποια προοπτική για τα πράγματα. Γενικώς η τραγική/κωμική φύση της ζωής έχει χτιστεί μέσα μας με τους κανόνες της θνητότητας· κάθε μέρα βιώνουμε τα πάντα σαν να είναι τόσο σημαντικά και σοβαρά παρόλο που κανένας μας δεν θα τη βγάλει τελικά ζωντανός. Χωρίς αίσθηση του χιούμορ, μοιάζει πολύ πιο σκοτεινός ο δρόμος».

Αυτοτελή επεισόδια

Οπως αναφέραμε και παραπάνω, το ασυνήθιστο για τα δεδομένα της σημερινής τηλεόρασης είναι πως η σειρά του Ράιαν Τζόνσον, αν και ακολουθεί χαλαρά μια γενικότερη πλοκή, αποτελείται επί της ουσίας από αυτοτελή επεισόδια. Ο ίδιος υποστηρίζει με σθένος αυτή την επιλογή: «Για εμένα αυτό είναι τηλεόραση. Με τέτοιες σειρές μεγάλωσα. Βασικά μιλάμε για μίνι ταινίες, τις οποίες βλέπεις κάθε εβδομάδα και το μυστήριο αρχίζει και τελειώνει μέσα στο ίδιο επεισόδιο. Το ξέρω ότι είναι κάπως εκτός μόδας, όμως το λατρεύω. Μου αρέσει να βλέπω ένα επεισόδιο στον χρόνο που χρειάζεται περίπου ένα γεύμα και όχι να πρέπει να περάσω οκτώ ώρες μπροστά στην τηλεόραση μέχρι να φτάσω στη λύση του αινίγματος. Στο “Poker Face” μπορεί κανείς να δει τα επεισόδια ακόμη και ανακατεμένα».

Η Νατάσα Λιόν, η οποία υπογράφει και τη σκηνοθεσία ενός από τα δέκα επεισόδια, μιλάει από την πλευρά της για την «κινηματογραφική» ποιότητα της σειράς: «Είναι σίγουρα πολύ εντυπωσιακό να βλέπεις το συνεργείο που έφερε μαζί του ο Ράιαν από τα προηγούμενα κινηματογραφικά του πρότζεκτ. Σε καμία περίπτωση δεν προσπαθήσαμε να κάνουμε ταινία, όμως είμαστε τυχεροί που η σημερινή τηλεόραση σου επιτρέπει να έχεις τέτοιο επίπεδο παραγωγής και ταυτόχρονα μεγάλη δημιουργική ελευθερία».

Το «Poker Face» προβάλλεται κάθε Σάββατο στο Cosmote Series HD, στις 10 μ.μ., 48 ώρες μετά την κυκλοφορία του στην Αμερική. Τα τέσσερα πρώτα επεισόδια είναι ήδη διαθέσιμα on demand στο Cosmote TV Plus.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή