Βραβείο παιδικής λογοτεχνίας «Άλκη Ζέη»

Βραβείο παιδικής λογοτεχνίας «Άλκη Ζέη»

Οι εκδόσεις Μεταίχμιο γιορτάζουν τα 100 χρόνια από τη γέννηση της συγγραφέως και τα 30 χρόνια από την ίδρυσή τους

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα στο 2023 συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση της Αλκης Ζέη. Η αγαπημένη συγγραφέας μικρών αλλά και μεγαλύτερων αναγνωστών έφυγε από τη ζωή το 2020, ωστόσο το έργο και η μνήμη της παραμένουν ολοζώντανα, όπως μας επιβεβαίωσαν χθες και οι υπεύθυνοι των εκδόσεων Μεταίχμιο σε μια σύντομη παρουσίαση που έγινε στο καφέ του Βυζαντινού Μουσείου. Εκεί οι εκδότες Νώντας και Ελένη Παπαγεωργίου μας μίλησαν τόσο για τις πολλές εκδηλώσεις που ετοιμάζονται για το (επίσημο πια) «Λογοτεχνικό Ετος Αλκης Ζέη», όσο και για τα υπόλοιπα σχέδιά τους με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων ζωής του ίδιου του Μεταίχμιου.

Ξεκινώντας από τον δεύτερο εορτασμό, το Μεταίχμιο αρχικά διοργανώνει ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Φτιάξε το δικό σου βιβλίο!», το οποίο θα είναι δωρεάν και θα απευθύνεται σε παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού· σκοπός είναι αυτά να έρθουν σε επαφή με τον κόσμο του βιβλίου και να ενεργοποιήσουν τη φαντασία τους, δημιουργώντας τελικά τα δικά τους έργα. Να γράψουν καλούνται και οι ενήλικοι μέσω του διαγωνισμού διηγήματος που θα διοργανωθεί με θέμα μια ιστορία που εκτυλίσσεται σε έναν εκδοτικό οίκο, και δέκα νικητές, τα διηγήματα των οποίων θα κυκλοφορήσουν σε ebook.

Βραβείο παιδικής λογοτεχνίας «Άλκη Ζέη»-1

Οπως είπαμε βέβαια το 2023 την τιμητική της βασικά έχει η Αλκη Ζέη. Το Μεταίχμιο, όπως είναι λογικό, προσανατολίζει τις σχετικές δράσεις του κυρίως στα σχολεία, εκεί όπου παιδιά και έφηβοι μεγαλώνουν –ή αξίζει να μεγαλώσουν– με τα βιβλία της Ελληνίδας συγγραφέως. Ενα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, σχεδιασμένο από τη μουσειολόγο Καλλιόπη Κουτρουμπή, σε συνεργασία με την ίδια τη Ζέη, πριν από τον θάνατό της, θα απευθυνθεί σε μαθητές και μαθήτριες δημοτικού. Ταυτόχρονα θα τρέξει διαγωνισμός συγγραφής για παιδιά και εφήβους, πάλι μέσα από τα σχολεία, με θέμα τη μετανάστευση, την οποία συναντούμε συχνά και στα δικά της βιβλία, ενώ οι εκδόσεις θεσπίζουν και βραβείο παιδικής λογοτεχνίας «Αλκη Ζέη», το οποίο θα απονέμεται σε πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς μέσα από διαγωνισμό.

«Επίσης προτρέπουμε τα σχολεία όλης της χώρας να δώσουν το όνομα “Αλκη Ζέη” στις σχολικές βιβλιοθήκες τους. Οι εκδόσεις Μεταίχμιο, έπειτα από κλήρωση, θα αποστείλουν σε 20 τέτοιες βιβλιοθήκες δημοτικών και γυμνασίων όλα τα έργα της Αλκης Ζέη, καθώς και δεκάδες ακόμα βιβλία για τον εμπλουτισμό τους», κατέληξε η Ελένη Παπαγεωργίου. Από τα βιβλία της Αλκης Ζέη μάλιστα το Μεταίχμιο κυκλοφορεί φέτος πέντε νέες σκληρόδετες εκδόσεις, ανάμεσα στις οποίες τα πολυδιαβασμένα «Το καπλάνι της βιτρίνας», «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου» αλλά και το πιο ενήλικο «Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT