Λύση στο μυστήριο θανάτου του Νερούδα

Λύση στο μυστήριο θανάτου του Νερούδα

Δηλητηρίαση ήταν τελικά η αιτία θανάτου του Πάμπλο Νερούδα, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται ο ανιψιός του νομπελίστα Χιλιανού ποιητή και που φαίνεται πως βάζουν τέλος στα σενάρια θανάτου του από καρκίνο του προστάτη

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δηλητηρίαση ήταν τελικά η αιτία θανάτου του Πάμπλο Νερούδα, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται ο ανιψιός του νομπελίστα Χιλιανού ποιητή και που φαίνεται πως βάζουν τέλος στα σενάρια θανάτου του από καρκίνο του προστάτη.

Ο Ροντόλφο Ρέγιες, ανιψιός του Νερούδα, μιλώντας στο Associated Press, αποκάλυψε στοιχεία ιατροδικαστικής μελέτης –τα οποία ακόμη δεν έχουν επιβεβαιωθεί– που δείχνουν ότι στον οργανισμό του ποιητή βρέθηκαν υψηλές συγκεντρώσεις μιας τοξίνης (Clostridium botulinum) «που είναι ασύμβατη με την ανθρώπινη ζωή» και μπορεί να προκαλέσει παράλυση του νευρικού συστήματος και θάνατο.

Ο θάνατος του Νερούδα που σημειώθηκε λίγες μόνον ημέρες μετά την επικράτηση της δικτατορίας Πινοσέτ στη Χιλή, είναι ένα ανοιχτό θέμα στη χώρα της Λατινικής Αμερικής εδώ και δεκαετίες.

Η επίσημη αιτία θανάτου ήταν μέχρι σήμερα ότι ο ποιητής πέθανε από επιπλοκές καρκίνου του προστάτη, αλλά ειδικοί έχουν αμφισβητήσει αυτή την εκδοχή εδώ και χρόνια, χωρίς όμως να μπορέσουν να καταλήξουν τι ακριβώς σκότωσε τον Νερούδα.

Ο Ρέγιες, ως δικηγόρος στην ανοιχτή δικαστική υπόθεση για τον θάνατο του θείου του, έχει, όπως δήλωσε, πρόσβαση στην ιατροδικαστική έκθεση που δείχνει επίσης ότι η τοξίνη χορηγήθηκε στον ποιητή όσο ήταν ζωντανός.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα της έκθεσης δεν έχουν δημοσιοποιηθεί ακόμη. Μάλιστα, η δημοσίευσή τους έχει ήδη αναβληθεί δύο φορές μέσα στην περασμένη χρονιά. Οι ειδικοί που μελέτησαν εργαστηριακά τα δεδομένα, είναι η ίδια διεθνής ομάδα που το 2017 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπήρχαν ενδείξεις τοξίνης στα οστά του Νερούδα.

Το πραξικόπημα της Χιλής, που ανέτρεψε τον εκλεγμένο πρόεδρο Σαλβατόρ Αλιέντε, εκδηλώθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου του 1973. Ο Νερούδα ήταν τότε 69 ετών και έπασχε από καρκίνο.

Σχεδίαζε όμως να φύγει αυτοεξόριστος και να αγωνιστεί για την επαναφορά της δημοκρατίας στη χώρα του. Μία μέρα πριν από την αναχώρησή του μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο όπου και πέθανε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή