Σπάνιος πίνακας του Πίτερ Μπρίγκελ του νεότερου βρέθηκε πίσω από πόρτα σπιτιού στη Γαλλία

Σπάνιος πίνακας του Πίτερ Μπρίγκελ του νεότερου βρέθηκε πίσω από πόρτα σπιτιού στη Γαλλία

Το σπάνιο έργο είναι μια εκδοχή του «L' Avocat du village» («Ο δικηγόρος του χωριού»)

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eνας σπάνιος πίνακας του Πίτερ Μπρίγκελ του νεότερου βρέθηκε κρεμασμένος πίσω από μια πόρτα σπιτιού στη βόρεια Γαλλία. Το εξαιρετικό αυτό έργο τέχνης, ένα από τα μεγαλύτερα του Μπρίγκελ του νεότερου, ανήκε στην ίδια οικογένεια από το 1900.

Με ύψος 112 εκατοστά, πλάτος 184 εκατοστά και αξία ως και 800.000 ευρώ, το σπάνιο έργο είναι μια εκδοχή του «L’ Avocat du village» («Ο δικηγόρος του χωριού»), ένα θέμα που ο Μπρίγκελ είχε αναπαραγάγει 90 φορές. Πιστεύεται ότι ζωγραφίστηκε μεταξύ 1615 και 1617.

Ο Malo de Lussac του οίκου δημοπρασιών Daguerre Val de Loire, που βρήκε τον πίνακα κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης εκτίμησης που ζήτησε η οικογένεια, η οποία επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία της, δήλωσε ότι δεν μπορούσε να πιστέψει αυτό που βρήκε.

«Στην οικογένεια τον πίνακα τον λέγανε “ο Μπρίγκελ”, αλλά δεν είχαν ιδέα αν είναι αληθινός. Νόμιζαν ότι ήταν αντίγραφο, τον θεωρούσαν απλά ως ένα διακοσμητικό πίνακα χωρίς ιδιαίτερη αξία», δήλωσε ο De Lussac.

«Όταν τον στείλαμε στη Γερμανία για να εξεταστεί από ειδικός και επιβεβαιώθηκε ότι ήταν του Μπρίγκελ, η οικογένεια κατάλαβε τη σημασία του και ζήτησαν να βγάλουν μια φωτογραφία όλοι μαζί μπροστά από τον πίνακα τον οποίο είχαν στην κατοχή τους τόσα χρόνια. Ήταν αστείο και συγκινητικό».

«Πρόκειται για ένα εκείνα τα μοναδικά ευρήματα που συμβαίνουν μια φορά στην καριέρα σου. Είναι ένας πολύ ασυνήθιστος πίνακας όσον αφορά στο μέγεθος και στο γεγονός ότι βρίσκεται σε εξαιρετικά καλή κατάσταση», δήλωσε ο De Lussac.

Σύμφωνα με τον Guardian, ο εν λόγω πίνακας θα πωληθεί στον οίκο δημοπρασιών Drouot στο Παρίσι, συνοδευόμενος από πιστοποιητικό γνησιότητας.

Ποιος ήταν ο Πίτερ Μπρίγκελ ο νεότερος

Ο Πίτερ Μπρίγκελ ο νεότερος, γεννήθηκε στις Βρυξέλλες και ήταν ο μεγαλύτερος γιος του Ολλανδού και Φλαμανδού ζωγράφου της Αναγέννησης του 16ου αιώνα Πίτερ Μπρίγκελ του πρεσβύτερου. Ο μικρότερος αδελφός του, Γιαν, ήταν επίσης ζωγράφος.

Ο Μπρίγκελ ο νεότερος ζωγράφιζε τοπία, θρησκευτικά θέματα (συμπεριλαμβανομένων διαφόρων απεικονίσεων της κόλασης), σκηνές χωριών και λουλούδια, ενώ αντέγραφε επίσης τα πιο διάσημα έργα του πατέρα του.

Ο πίνακας «Ο δικηγόρος του χωριού» (γνωστός επίσης και ως «Γραφείο του φοροσυλλέκτη» και με διάφορα άλλα ονόματα) είναι μια από τις σπάνιες πρωτότυπες συνθέσεις του και δείχνει μια χαοτική σκηνή με τους χωρικούς να σχηματίζουν ουρά στα γραφεία του δικηγόρου. Πολλοί από αυτούς κρατούν δώρα, όπως αυγά και πουλερικά.

Εκτός από τις υπογεγραμμένες και χρονολογημένες εκδοχές αυτού του πίνακα, υπάρχουν επίσης δεκάδες παρόμοια έργα που δεν έχει επαληθευτεί ότι έχουν φιλοτεχνηθεί από τον Μπρίγκελ ή το εργαστήριό του. Μια αυθεντική εκδοχή του πίνακα που χρονολογείται γύρω στο 1617 κρέμεται στο Λούβρο.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή