500 Λέξεις με τον Γιώργο Τούλα

500 Λέξεις με τον Γιώργο Τούλα

Ο Γιώργος Τούλας σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο ΕΚΠΑ με ειδίκευση στα ΜΜΕ

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Γιώργος Τούλας σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο ΕΚΠΑ με ειδίκευση στα ΜΜΕ. Εχει εργαστεί σε περιοδικά, εφημερίδες, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Εκδίδει, από το 1989, το παλαιότερο σε κυκλοφορία free press, την parallaxi και έχει καθημερινή πρωινή εκπομπή στον 958 fm της ΕΡΤ3. Το πρώτο του βιβλίο ήταν το αντιρατσιστικό παραμύθι «Ο Τσουρέκης που τον έλεγαν Ελία» (εκδ. Επόμενος Σταθμός). Τώρα κυκλοφορεί η συλλογή διηγημάτων του «Μακρινές Γειτονιές» (εκδ. Πόλις).

Ποια βιβλία έχετε αυτόν τον καιρό πλάι στο κρεβάτι σας;

«Να βρω ξανά του νήματος την άκρη» του Λέοντος Ναρ, «Το χρονικό ενός δυσλεκτικού» του Γιάννη Πάσχου, «Φυγόδικος δεν ήμουν» της Ισμήνης Καρυωτάκη.

Ποιο ήταν το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που μάθατε πρόσφατα χάρη στην ανάγνωση ενός βιβλίου;

Διαβάζοντας τις μέρες αυτές το «Στη σκιά του Στάλιν» του Νίκου Μαραντζίδη αισθάνθηκα για άλλη μια φορά την έκπληξη των άγνωστων στιγμών της Ιστορίας, που χρειάζονται να φωτιστούν.

Ποιο κλασικό βιβλίο διαβάσατε πρόσφατα για πρώτη φορά;

Ιούλιο Βερν. Τα άπαντα. Από την παιδική βιβλιοθήκη της Τούμπας.

Περιγράψτε την ιδανική αναγνωστική συνθήκη.

Μια γαλήνια στιγμή, χωρίς τηλέφωνα, υπολογιστές και περίσπαση που έχει γίνει πλέον εφιάλτης. Κανονική διάσπαση προσοχής.

Υπάρχουν βιβλία για τα οποία να νιώθετε ενοχές που σας άρεσαν;

Κανένα. Είμαι συμφιλιωμένος με την ελαφρότητα ως διαφυγή.

Ποιο είναι το επόμενο βιβλίο που θα διαβάσετε;

«Napoli mon amour» του Αλέσιο Φορτζόνε.

Τι είναι αυτό που σας συγκινεί περισσότερο σε ένα βιβλίο;

Η ικανότητα ενός συγγραφέα να με ευαισθητοποιήσει. Να ξυπνήσει μνήμες, εικόνες, συναισθήματα.

Τι είδους ιστορίες αφηγούνται οι «Μακρινές Γειτονιές»;

Ιστορίες ανθρώπων που οι ζωές τους δεν απασχολούν τους πολλούς, περνούν από αυτόν τον κόσμο διακριτικά κουβαλώντας φορτία βαριά. Οι ιστορίες αυτές δεν έχουν ίχνος δόξας, ίχνος δικαίωσης. Τα φινάλε των ιστοριών είναι μάλλον έντονα δραματικά. Κουβαλάνε ματαίωση. Ακύρωση. Ηττα.

Πόσο ενδιαφέρον έχει η ζωή των «αόρατων» ανθρώπων μιας και δεν απασχολούν τους γύρω τους;

Είναι συχνά ατόφια υλικά τραγωδίας, αφορμές για να αισθανθούμε ξανά τι σημαίνει συν-αισθάνομαι, συν-πάσχω, συν-πονώ. Οι ήρωές μου είναι άνθρωποι που όσο και αν ήλπισαν ότι κάποιο φως θα φωτίσει και τη δική τους ζωή, θα αλλάξει μια πορεία πτώσης, δεν τα κατάφεραν να ζήσουν αυτή την ανατροπή. Στοιχεία που συναντά κανείς κυρίαρχα στις δικές τους ζωές είναι η αρρώστια, η μοναξιά, η παρηγοριά του αλκοόλ, η διάλυση των σχέσεων, η απόγνωση. Ζητήματα που όταν έρθεις αντιμέτωπος με αυτά γεννιούνται συναισθήματα και στον παρατηρητή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή