Αστρουντ Ζιλμπέρτο: Σίγησε το «Κορίτσι από την Ιπανίμα» σε ηλικία 83 ετών

Αστρουντ Ζιλμπέρτο: Σίγησε το «Κορίτσι από την Ιπανίμα» σε ηλικία 83 ετών

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών η Αστρουντ Ζιλμπέρτο, η Βραζιλιάνα ερμηνεύτρια της μπόσα νόβα, η οποία συνέβαλε στην παγκόσμια εξάπλωση του μουσικού είδους, κυρίως μέσα από την ερμηνεία της στο περίφημο «The Girl From Ipanema».

Γεννημένη το 1940 στην πολιτεία Μπαχία της Βραζιλίας και μεγαλωμένη στο Ρίο ντε Τζανέιρο, η Αστρουντ παντρεύτηκε τον Ζοάο Ζιλμπέρτο το 1959.

Το 1963, μόλις στα 23 της, η Αστρουντ συνοδεύει τον σύζυγό της και κιθαρίστα στη Νέα Υόρκη όπου εκείνος πρόκειται να συνεργαστεί με τον θρύλο της τζαζ, Σταν Γκετζ. Ο ρόλος της ήταν αυτός της… μεταφράστριας. Οταν ωστόσο έφτασε η ώρα για το αγγλόφωνο «Girl From Ipanema» εκείνη ήταν η μόνη παρούσα που μιλούσε τη γλώσσα και ο παραγωγός, Κριντ Τέιλορ, δεν έχασε χρόνο. Η ελαφρώς αποστασιοποιημένη αλλά γλυκιά, εξωτική ερμηνεία της ερασιτέχνη τραγουδίστριας έμελλε να γίνει τρομερά επιτυχημένη, σκαρφαλώνοντας στις κορυφαίες θέσεις των μουσικών τσαρτ και κερδίζοντας ένα βραβείο Γκράμι.

Tην ίδια περίοδο χώρισε με τον Ζοάο και βρέθηκε να περιοδεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες με τον Γκετζ και την μπάντα του, στην πραγματικότητα μόνη της και έχοντας ήδη ένα παιδί, ένα διάστημα που περιέγραψε η ίδια ως πολύ δύσκολο.

«Ηταν ένα σημαντικό μέρος όλων όσα αντιπροσωπεύει η βραζιλιάνικη μουσική στον κόσμο και άλλαξε πολλές ζωές με την ενέργειά της», σημείωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο συνεργάτης της Ζιλμπέρτο, Πολ Ρίτσι, ο οποίος και ανακοίνωσε την είδηση του θανάτου της.

Ακούγοντας κανείς και σήμερα το κομμάτι, μπορεί να μπει στην ατμόσφαιρα ενός παραλιακού πεζoδρόμου στη βραζιλιάνικη Ιπανίμα, εκεί όπου μια κοπέλα «ψηλή, μαυρισμένη, νέα και πανέμορφη» –όπως λένε οι στίχοι– περνάει με τα πόδια της να αγγίζουν μόλις το έδαφος και κάνοντας όλα τα κεφάλια να γυρίζουν. Οσο για τη Ζιλμπέρτο, μπορεί να μην επανέλαβε ποτέ την αρχική αυτή επιτυχία, όμως καταξιώθηκε στη βραζιλιάνικη παράδοση της μπόσα νόβα ως μία από τις κορυφαίες εκπροσώπους της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή