53 συγγραφείς δίνουν φωνή στα θύματα έμφυλης βίας

53 συγγραφείς δίνουν φωνή στα θύματα έμφυλης βίας

Μέλη του δικτύου «Η Φωνή Της» μιλούν στην «Κ» για τη σημασία της επικοινωνίας περιστατικών κακοποίησης

3' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πίσω από τις κλειστές πόρτες ενός σπιτιού, γράφονται ορισμένες σκοτεινές ιστορίες έμφυλης βίας. Ιστορίες βάναυσης κακοποίησης – σωματικής και ψυχικής – που συχνά μένουν στην αφάνεια και τραυματίζουν βαθιά τις γυναίκες που τις βιώνουν. 

Συνολικά 53 Ελληνίδες συγγραφείς της σύγχρονης εγχώριας λογοτεχνίας ενώνουν τις φωνές τους επιθυμώντας να αποκαλύψουν την πραγματικότητα, αυτή που κρύβεται πίσω από τα απεγνωσμένα βλέμματα και τα ταλαιπωρημένα σώματα. Μέσα από τα διηγήματά τους, στα οποία περιγράφουν με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες τις δύσκολες συνθήκες στις ζωές των θυμάτων, οι συγγραφείς του βιβλίου «Η Φωνή Της» (εκδόσεις Καστανιώτη) στοχεύουν στην ενημέρωση, την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών. Στην πρώτη παρουσίαση του τόμου, στην οποία βρέθηκε η «Κ», η αίθουσα ήταν κατάμεστη και η ιδιαίτερη αυτή πρωτοβουλία επαινέθηκε από όλους. 

Με τη σκέψη τους να βρίσκεται πάντοτε στις πρωτοπόρες Ελληνίδες από τον χώρο του βιβλίου, τις οποίες η Ιστορία ξέχασε, οι συμμετέχουσες του εγχειρήματος επιθυμούν να δυναμώσουν τη φωνή των γυναικών και να ακουστεί η αλήθεια. 

53 συγγραφείς δίνουν φωνή στα θύματα έμφυλης βίας-1
Στην παρουσίαση βιβλίου «Η Φωνή Της». Φωτ. Ολγα Μπακοπούλου- PHOTOLEXI

Η δημιουργία του βιβλίου προέκυψε περίπου μετά την ίδρυση του δικτύου «Γυναίκες Συγγραφείς κατά της Εμφυλης Βίας και των Γυναικοκτονιών – Η Φωνή Της» το 2021, που σκοπό έχει να αναγνωριστεί και αναδειχθεί η γυναικοκτονία ως σεξιστικό έγκλημα και ταυτόχρονα να ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία μας απέναντι σε κάθε είδους βία. «Στις συγκεντρώσεις κατά των γυναικοκτονιών στο Σύνταγμα βρεθήκαμε τρεις τέσσερις συγγραφείς, συνειδητοποιήσαμε ότι δεν υπάρχει κάποια ομάδα από τον χώρο της διανόησης ή ανακοίνωση από την Εταιρεία Συγγραφέων», λέει στην «Κ» η συγγραφέας και δικηγόρος Κατερίνα Παπαντωνίου. Μαζί με την συγγραφέα, ομότιμη καθηγήτρια φύλου στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου Μαρία Γκασούκα, καθώς και τη συγγραφέα Ελένη Πριοβόλου, ίδρυσαν την κοινότητα εν μέσω καραντίνας. «Μέσα σε ένα μήνα είχαμε συγκεντρωθεί σχεδόν 200 γυναίκες και συναποφασίσαμε τη διακήρυξη η οποία ζητάει να ενταχθεί ο όρος γυναικοκτονία στον Ποινικό Κώδικα γιατί – ναι – και οι λέξεις μετράνε και διαμορφώνουν». 

Τα πρώτα βήματα του δικτύου συνέπεσαν τη χρονική περίοδο που το παγκόσμιο κίνημα #MeToo άρχισε να παίρνει μεγάλες διαστάσεις και στην Ελλάδα. «Ημασταν όλες συγκλονισμένες. Ενημερωθήκαμε σχετικά με την ιδέα και τότε ακολούθησε μια πολύ μεγάλη συμμετοχή», θυμάται η δικηγόρος και συγγραφέας Ροζίτα Σπινάσα. «Ο συνδυασμός του γραψίματος με τα γεγονότα που εξακολουθούν να μας συγκλονίζουν, ήταν μια πρόκληση. Πιστεύω ότι καταφέραμε να αποφύγουμε τον διδακτισμό που ελλοχεύει ως κίνδυνος σε τέτοια εγχειρήματα. Και μόνο το γεγονός ότι δημιουργούνται γυναικείες συλλογικότητες που ιστορικά δεν υπήρχαν, αυτό παράγει μια καινούργια δύναμη και ενδυναμώνει κι εμάς τις ίδιες», τονίζει συμπληρώνοντας ότι «όσο πιο συνειδητές είμαστε, μπορούμε πολύ καλύτερα να αντιμετωπίζουμε την καθημερινότητα, να αποφεύγουμε τις κακοτοπιές και σιγά σιγά να αλλάζουμε το τοπίο προς το καλύτερο».

53 συγγραφείς δίνουν φωνή στα θύματα έμφυλης βίας-2

Οι συγγραφεις που συμβάλλουν σε αυτή την προσπάθεια και των οποίων τα διηγήματα περιλαμβάνονται στον τόμο είναι οι: Ελένη Αράπη, Γεωργία Βεληβασάκη, Τζούλια Γκανάσου, Αγγελική Δαρλάση, Σίσσυ Δουτσίου, Βασιλική Δραγούνη, Σόνια Ζαχαράτου, Ελευθερία Θάνογλου, Τζένη Θεοφανοπούλου, Δέσποινα Καϊτατζή-Χουλιούμη, Ελένη Καρασαββίδου, Κατερίνα Καριζώνη, Λίλα Κονομάρα, Κώστια Κοντολέων, Δήμητρα Κουβάτα, Ελένη Λιντζαροπούλου, Εύα Μαθιουδάκη, Κωστούλα Μάκη, Κατερίνα Μαλακατέ, Αργυρώ Μαντόγλου, Σοφία Μαντουβάλου, Πέννυ Μηλιά, Αλεξάνδρα Μητσιάλη, Τέσυ Μπάιλα, Ολγα Μπακοπούλου, Ελένη Μπιρμπίλη, Ελένη Μπουκαούρη, Ιωάννα Μπουραζοπούλου, Σοφία Μπραϊμάκου, Χαρά Νικολακοπούλου, Μαριάννα Νικολάου, Κατερίνα Ι. Παπαδημητρίου, Χίλντα Παπαδημητρίου, Μάγδα Παπαδημητρίου-Σαμοθράκη, Κατερίνα Ι. Παπαντωνίου, Ελευθερία Παραγιουδάκη, Χάρις Παρασκευοπούλου, Ισμήνη Παφίτη, Αλέκα Πλακονούρη, Ελένη Πριοβόλου, Νατάσα Ρεμούνδου, Φλώρα Σαρτζετάκη, Μαριαλένα Σεμιτέκολου, Ιφιγένεια Σιαφάκα, Μαρία Σκιαδαρέση, Πέλα Σουλτάτου, Ροζίτα Σπινάσα, Εύα Στάμου, Ελένη Στελλάτου, Ιφιγένεια Τέκου, Πασχαλία Τραυλού, Λίλια Τσούβα, Χρύσα Φάντη.

Η συμβολή της λογοτεχνίας

Τα έσοδα από τα δικαιώματα του βιβλίου θα δοθούν στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Κατά της Βίας. «Θα βοηθήσουν τις γυναίκες που μιλούν και έχουν ανάγκη αυτά τα χρήματα», λέει η συγγραφέας – πεζογράφος Τζούλια Γκανάσου. Οπως εξηγεί η κ. Γκανάσου, η απήχηση είναι ήδη μεγάλη σε γυναίκες αλλά και σε νεότερους αναγνώστες, οι οποίοι είναι πολύ ευαισθητοποιημένοι. «Κι αυτό είναι αναπάντεχο. Μάλιστα, παίρνουν θάρρος και μοιράζονται κάποια ιστορία κακοποίησης ή χειραγώγησης. Οπότε και αυτό έχει τεράστιο ενδιαφέρον γιατί ξαφνικά πυροδοτεί τον διάλογο και την εξομολόγηση προσωπικών ιστοριών. Αυτή η επικοινωνία μπορεί να είναι μια μορφή απελευθέρωσης». 

Η λογοτεχνία, όπως και άλλα είδη τέχνης που πρωταγωνίστησαν στην πρώτη έκθεση Ευαισθητοποίησης για την «Εμφυλη Βία – Βία κατά των Γυναικών» που ολοκληρώθηκε πριν από μερικές ώρες στην Αθήνα, βοηθά σημαντικά στον τρόπο επικοινωνίας των περιστατικών και την ενίσχυση του δικτύου. «Επρεπε να την εντάξουμε στις ζωές των ανθρώπων που φωνάζουν, μάχονται για την κακοποίηση, την έμφυλη βία και ό,τι έχει σχέση με την ταυτότητα και τη διεκδίκηση των γυναικών για ένα καλύτερο και πιο ηχηρό παρόν, ισότιμες ευκαιρίες σε όλα και αντιμετώπιση της γυναίκας ως πνεύμα και όχι ως σώμα», καταλήγει η κ. Γκανάσου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT