Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Ο Ιντιάνα ρίχνει αυλαία α λα ελληνικά

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Ο Ιντιάνα ρίχνει αυλαία α λα ελληνικά

«O Ιντιάνα Τζόουνς και ο δίσκος του πεπρωμένου». Ο Χάρισον Φορντ για τελευταία φορά στον ρόλο του διάσημου αρχαιολόγου

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O Ιντιάνα Τζόουνς και ο δίσκος του πεπρωμένου ★★★
ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ (2023)
Σκηνοθεσία: Τζέιμς Μάνγκολντ
Ερμηνείες: Χάρισον Φορντ, Φίμπι Γουόλερ-Μπριτζ

Επειτα από τέσσερις και πλέον δεκαετίες, ο Χάρισον Φορντ βάζει τίτλους τέλους στον θρυλικό Ιντιάνα Τζόουνς –τουλάχιστον με τον ίδιο ως πρωταγωνιστή– με ένα διασκεδαστικό φιλμ που μας συνδέει με το παρελθόν του ήρωα. Η αρχή γίνεται πράγματι εκεί, καθώς το Τρίτο Ράιχ πνέει τα λοίσθια και ο «Ιντι» προσπαθεί να σώσει αρχαίους θησαυρούς, όπως η λόγχη του Λογγίνου και ο μηχανισμός των Αντικυθήρων από τα χέρια των ναζί. Σχεδόν τρεις δεκαετίες αργότερα, συναντάμε ξανά τον ήρωα, καταβεβλημένο και στο κατώφλι της συνταξιοδότησης. Σύντομα ωστόσο στη ζωή του θα εισβάλει η βαφτιστήρα του, Ελένα, η οποία βρίσκεται επίσης στο κυνήγι του μηχανισμού, παρασύροντάς τον σε μία ακόμη επική περιπέτεια.

Ο Τζέιμς Μάνγκολντ αναλαμβάνει τα σκηνοθετικά ηνία από τον Στίβεν Σπίλμπεργκ, ο οποίος παραμένει στην παραγωγή, σχεδιάζοντας ένα φιλμ, που έχει (ταιριαστά) στο επίκεντρό του το στοιχείο του χρόνου. Ο ηλικιωμένος πια ήρωας αγωνίζεται να κλείσει λογαριασμούς του παρελθόντος και οι μαγικές ιδιότητες του μηχανισμού μπορούν ίσως να τον βοηθήσουν· το πρόβλημα είναι ότι είναι ικανές και να καταστρέψουν τον κόσμο, ιδίως αν πέσουν στα χέρια του ναζί επιστήμονα, που ερμηνεύει ο Μαντς Μίκελσεν. Πάνω από όλα αυτά, βέβαια, εδώ παρακολουθούμε μια περιπέτεια γεμάτη δράση, με δόσεις χιούμορ και κλασικού «Ιντι» ρομαντισμού. Σίγουρα η αφήγηση έχει τις ευκολίες της και ο ρυθμός δεν εξυπηρετείται από τη μεγάλη διάρκεια (155 λεπτά), ωστόσο πώς να κόψεις τη συνάντηση του Ιντιάνα με τον Αρχιμήδη στις αρχαίες Συρακούσες και τον διάλογο στα ελληνικά;

Reality ★★★
ΔΡΑΜΑ (2023)
Σκηνοθεσία: Τίνα Σάτερ
Ερμηνείες: Σίντνεϊ Σουίνι, Τζος Χάμιλτον

Από το τελευταίο Φεστιβάλ Βερολίνου μάς έρχεται ένα ιδιαίτερο φιλμ με πρωταγωνίστρια τη Σίντνεϊ Σουίνι του τηλεοπτικού «Euphoria». Η Αμερικανίδα ηθοποιός υποδύεται τη Ριάλιτι Γουίνερ, μια νεαρή κοπέλα, η οποία βρίσκει δύο άνδρες του FBI να την περιμένουν καθώς επιστρέφει σπίτι της. Σύντομα εκεί θα βρεθεί μια στρατιά ακόμη πρακτόρων, καθώς η αρχική φιλική κουβέντα εξελίσσεται σε κανονική ανάκριση.

Το φιλμ της Τίνα Σάτερ ακολουθεί τις ακριβείς απομαγνητοφωνήσεις από την αληθινή ιστορία της Ριάλιτι, της νεαρής που βρέθηκε μπλεγμένη στην υπόθεση επηρεασμού των αμερικανικών εκλογών του 2016. Ολα εδώ αποκαλύπτονται σταδιακά σε ένα ψευδοντοκιμαντέρ μόλις 85 λεπτών, γεμάτο από (έμμεσες) πολιτικές παρατηρήσεις και στιγμές αλλόκοτου χιούμορ, το οποίο υπηρετεί άριστα με την ερμηνεία της και η Σουίνι.

Μικρό λουλούδι ★★½
ΜΑΥΡΗ ΚΩΜΩΔΙΑ (2022)
Σκηνοθεσία: Σαντιάγκο Μίτρε
Ερμηνείες: Ντάνιελ Εντλερ, Βιμάλα Πονς

Η ταινία του Αργεντίνου Σαντιάγκο Μίτρε έχει για υπότιτλο τη φράση «15 τρόποι να σκοτώσεις τον γείτονά σου», προϊδεάζοντας για το περιεχόμενό της. Ο Χοσέ και η Λουσί ζουν ευτυχισμένοι στη Γαλλία, μαζί με το νεογέννητο παιδί τους, μέχρι που η ρουτίνα αρχίζει να τους καταβάλει. Εκείνος, άνεργος σκιτσογράφος από την Αργεντινή που δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον, επισκέπτεται μια μέρα τον σνομπ –και λάτρη της τζαζ– γείτονά του, καταλήγοντας να τον… δολοφονήσει. Την επομένη, ωστόσο, εκείνος εμφανίζεται σαν να μην έχει συμβεί τίποτα. Ετσι ο Χοσέ βρίσκει τη λύση για τη ρουτίνα: μετά τη φροντίδα του μωρού και του σπιτιού, σκοτώνει τον γείτονα (με πολλούς ευφάνταστους τρόπους) και το γλεντάει με τη γυναίκα του. Η σουρεαλιστική πλευρά της ταινίας είναι πράγματι απολαυστική, ωστόσο η κοινωνική αλληγορία της παραμένει σε μεγάλο βαθμό επιφανειακή και ανολοκλήρωτη.

Ρεβέκκα ★★★★
ΘΡΙΛΕΡ (1940)
Σκηνοθεσία: Αλφρεντ Χίτσκοκ
Ερμηνείες: Λόρενς Ολίβιε, Τζόαν Φοντέιν

Το πρώτο αμερικανικό φιλμ του Αλφρεντ Χίτσκοκ, το οποίο απέσπασε και το Οσκαρ καλύτερης ταινίας, κυκλοφορεί σε επανέκδοση. Ο βαθύπλουτος χήρος Μάξιμ ντε Γουίντερ (Λόρενς Ολίβιε) γοητεύεται από μια πρόσχαρη νεαρή (Τζόαν Φοντέιν) και αποφασίζει να την κάνει γυναίκα του. Πίσω στο επιβλητικό αρχοντικό της οικογένειας, ωστόσο, η προσαρμογή δεν είναι εύκολη, με το κάθε βήμα της νέας κυρίας Ντε Γουίντερ να το στοιχειώνει η παρουσία της Ρεβέκκας, της πολυαγαπημένης πρώτης συζύγου του άνδρα της, η οποία χάθηκε τραγικά στη θάλασσα. Ο Χίτσκοκ παγιώνει μερικά από τα αγωνιώδη μοτίβα του και κρατάει υποδειγματικά τον ρυθμό, σε ένα φιλμ με χαρισματικούς πρωταγωνιστές, γύρω από την απώλεια αλλά και τη δύναμη της εμμονής.

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Ο Ιντιάνα ρίχνει αυλαία α λα ελληνικά-1
Ο Λόρενς Ολίβιε και η Τζόαν Φοντέιν πρωταγωνιστούν στην κλασική «Ρεβέκκα» του Αλφρεντ Χίτσκοκ.

Σπασμένος καθρέφτης ★★★½
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ (1980)
Σκηνοθεσία: Γκάι Χάμιλτον
Ερμηνείες: Αντζελα Λάνσμπερι, Ελιζαμπεθ Τέιλορ, Ροκ Χάντσον

Επίσης σε επανέκδοση κυκλοφορεί μία από τις πιο επιτυχημένες κινηματογραφικές μεταφορές της Αγκαθα Κρίστι. Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων μιας ταινίας στην αγγλική επαρχία, μια νεαρή γυναίκα δολοφονείται. Η δαιμόνια Μις Μαρπλ βρίσκεται επιτόπου και καλείται να εξιχνιάσει το μυστήριο. Ανατροπές, αγγλικό φλέγμα και μερικοί πραγματικά δηλητηριώδεις διάλογοι είναι τα συστατικά ενός απολαυστικού φιλμ, ό,τι πρέπει για θερινό σινεμά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή