500 Λέξεις με τον Μιχάλη Σταυρόπουλο

500 Λέξεις με τον Μιχάλη Σταυρόπουλο

Ο Μιχάλης Σταυρόπουλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Με πολύχρονη και εκτενή ακαδημαϊκή έρευνα, συγγράφει και δημοσιεύει επιστημονικά δοκίμια και άρθρα σε περιοδικά, σε ελληνικά και διεθνή ακαδημαϊκά φόρουμ με φιλοσοφικά, λογοτεχνικά και ιστορικοκοινωνικά θέματα

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Μιχάλης Σταυρόπουλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Με πολύχρονη και εκτενή ακαδημαϊκή έρευνα, συγγράφει και δημοσιεύει επιστημονικά δοκίμια και άρθρα σε περιοδικά, σε ελληνικά και διεθνή ακαδημαϊκά φόρουμ με φιλοσοφικά, λογοτεχνικά και ιστορικοκοινωνικά θέματα. Το μυθιστόρημα «Υπόσχεση» (εκδ. Αρμός) αποτελεί ένα συναρπαστικό κοινωνικό ψυχογράφημα. Ενα μαγικό οδοιπορικό με ιστορίες γεμάτες μυστικά, αποκαλύψεις, έρωτα, πόνο, αλλά και στιγμές λύτρωσης.

Ποια βιβλία έχετε αυτόν τον καιρό πλάι στο κρεβάτι σας;

Το «Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο» της Αλκης Ζέη και το «Για το νόημα της ζωής» του Βίτο Μανκούζο.

Ποιο ήταν το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που μάθατε πρόσφατα χάρη στην ανάγνωση ενός βιβλίου;

Σε κάθε βιβλίο υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία και, φυσικά, υπογραμμίζω αυτά που περικλείουν μέσα σε λίγες λέξεις ένα ολάκερο μήνυμα.

Ποιο κλασικό βιβλίο διαβάσατε πρόσφατα για πρώτη φορά;

Το βιβλίο του Ερνεστ Χέμινγουεϊ «Ο γέρος και η θάλασσα».

Περιγράψτε την ιδανική αναγνωστική συνθήκη.

Διαβάζω παντού, αλλά αυτό που μου φαντάζει ιδανικό είναι ένα παράθυρο δίπλα στη θάλασσα, ένα μικρό τραπεζάκι να το λούζει η αλμύρα της θάλασσας.

Υπάρχουν βιβλία για τα οποία νιώθετε ενοχές που σας άρεσαν;

Σε πάρα πολλά λογοτεχνήματα οι ενοχές είναι διάχυτες, όπως και οι κοινωνικές πιέσεις, οι οποίες πρέπει τελικά να μας καθιστούν πιο δυνατούς, για να υπάρχει λύτρωση.

Τι είναι αυτό που σας συγκινεί περισσότερο σε ένα βιβλίο;

Δεν ξέρω αν μπορούμε να απομονώσουμε ένα μόνο στοιχείο ή θα πρέπει να ανακαλύψουμε τα νοήματα που πρέπει να αποκωδικοποιήσουμε, και φυσικά ο αποσυμβολισμός που θα πρέπει να αποκαλυφθεί, από το σκάψιμο στα μύχια της δικής μας νοητικής αναζήτησης.

Ποιο είναι το επόμενο βιβλίο που θα διαβάσετε;

Υπάρχει μια ατέλειωτη λίστα: η «Πτώση» και «Ο ευτυχισμένος θάνατος» του Καμύ, «Ο επιβάτης» του Μακάρθι…

Σε ποιον προβληματισμό οδηγείται ο αναγνώστης αναφορικά με τη ζωή;

Ο οξύς προβληματισμός του έργου, μπροστά στο διπλό σταυροδρόμι της ζωής μας, είναι πoιον δρόμο καλούμαστε τελικά να ακολουθήσουμε; Τον εύκολο δρόμο μια ανήθικης ευημερίας ή τον δύσκολο δρόμο της ηθικής, της καλοσύνης και της αγάπης;

Τι σημαίνει ο τίτλος, σε ποια υπόσχεση αναφέρεται;

Η «Υπόσχεση» είναι όλη η ζωή μας. Είναι η υπόσχεση στον εαυτόν μας να γίνουμε καλύτεροι και να μεταδώσουμε την αλήθεια με κάθε τίμημα. Υπόσχεση είναι αυτό που πρέπει να διακρίνουμε ως μια πηγή καθαρής ενατένισης της ομορφιάς, δηλαδή αυτό που θα μπορούσαμε να προσεγγίσουμε ως ένα υποφώσκον κάλλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή