«Ναπολεόντειος» παραγωγή

Ο Ρίντλεϊ Σκοτ ανασυστήνει το επικό σινεμά με τη βιογραφία του Βοναπάρτη

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Χριστόφορος Κολόμβος», «Ο Μονομάχος», «Το Βασίλειο των Ουρανών», «Ρομπέν των Δασών», «Η Εξοδος: Θεοί και Βασιλιάδες», «Η Τελευταία Μονομαχία» και τώρα… «Ναπολέων». Η αγάπη και η αφοσίωση του Ρίντλεϊ Σκοτ στις ιστορικές –και ψευδοϊστορικές– φιγούρες δεν χωράει συζήτηση. Το περισσότερο εντυπωσιακό είναι ότι ο 86χρονος Βρετανός σκηνοθέτης εξακολουθεί να βρίσκει τεράστιες παραγωγές, προκειμένου να μεταφέρει τις επικές αφηγήσεις του στη μεγάλη οθόνη, σε μια εποχή που το συγκεκριμένο κινηματογραφικό είδος κινδυνεύει σχεδόν να εκλείψει. Από την άλλη ποιο στούντιο θα μπορούσε να αντισταθεί στην ιδέα της επανένωσης (μετά τον «Μονομάχο») του Σκοτ με τον σπουδαίο Χοακίν Φίνιξ και τον τελευταίο να υποδύεται μία από τις πιο μεγαλειώδεις και ταυτόχρονα αμφιλεγόμενες φιγούρες της παγκόσμιας Ιστορίας;

Τη θετική απάντηση πάντως αυτή τη φορά την έδωσε η Apple TV, μια πλατφόρμα δηλαδή η οποία χρηματοδότησε την ταινία. Στο πρώτο τρέιλερ που κυκλοφόρησε πρόσφατα, παρακολουθούμε αποσπασματικά την ταχύτατη άνοδο του Ναπολέοντα, από το Παρίσι της Τρομοκρατίας και τους θριάμβους στα ευρωπαϊκά πεδία μαχών μέχρι την εκστρατεία στη σκιά των Πυραμίδων της Αιγύπτου. Η ταινία είναι «μια πρωτότυπη και προσωπική ματιά στις καταβολές του Ναπολέοντα και στη ραγδαία, αδίστακτη άνοδό του στο αξίωμα του αυτοκράτορα, ιδωμένη μέσα από το πρίσμα της εθιστικής και συχνά απροσδιόριστης σχέσης με τη σύζυγο και μοναδική πραγματική αγάπη του, Ζοζεφίνα. Το φιλμ παρουσιάζει τις διάσημες μάχες του Ναπολέοντα, την αδυσώπητη φιλοδοξία και τον θαυμαστό στρατηγικό του νου, έναν σπάνιο στρατιωτικό ηγέτη και πολεμικό οραματιστή», όπως διαβάζουμε στην επίσημη περιγραφή της.

Στο πρώτο τρέιλερ της ταινίας παρακολουθούμε την ταχύτατη άνοδο του Ναπολέοντα, από το Παρίσι της Τρομοκρατίας έως την εκστρατεία στην Αίγυπτο.

Την αυτοκράτειρα υποδύεται η διαρκώς ανερχόμενη Βανέσα Κίρμπι, η οποία από ό,τι φαίνεται θα έχει πολύ σημαντικό ρόλο στην ταινία. Από την άλλη το μεγαλύτερο μέρος του τρέιλερ είναι ενδεικτικό της επικής εικονογραφίας που λατρεύει ο Σκοτ. Το πανοραμικό πλάνο μιας μάχης τυλιγμένης στους καπνούς των κανονιών· μια μονάδα πεζικού κυκλωμένη από όλες τις πλευρές· η εισβολή των ενόπλων στο κοινοβούλιο(;) με τον ασυγκράτητο Βοναπάρτη να κραυγάζει ειρωνικά: «να ψηφίσουμε;».

«Ναπολεόντειος» παραγωγή-1
Μεγάλο ατού της ταινίας ο πρωταγωνιστής της Χοακίν Φίνιξ, που είχε ξανασυνεργαστεί με τον Σκοτ στον «Μονομάχο».

Αυτή βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που θα δούμε τον Ναπολέοντα στη μεγάλη οθόνη. Αρκετές ταινίες έχουν απεικονίσει τον μεγάλο στρατηλάτη, με πιο διάσημη ίσως το «Βατερλώ» του Σεργκέι Μπόνταρτσουκ, το οποίο δυστυχώς αποδείχθηκε τέτοιο και στα ταμεία. Η πιο ενδιαφέρουσα βιογραφία ωστόσο είναι εκείνη που δεν υλοποιήθηκε ποτέ και θα έφερε την υπογραφή του Στάνλεϊ Κιούμπρικ. Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, ο Αμερικανός κινηματογραφιστής είχε σχεδόν έτοιμο το σενάριο της ταινίας και τον Τζακ Νίκολσον «ζεστό» να αναλάβει τον πρωταγωνιστικό ρόλο, όμως η κατάλληλη χρηματοδότηση για το μεγαλεπήβολο σχέδιο με τους 40 χιλιάδες κομπάρσους δεν βρέθηκε ποτέ. Μόλις φέτος, κατά τη διάρκεια της Μπερλινάλε, ο Στίβεν Σπίλμπεργκ αποκάλυψε ότι ο ίδιος δουλεύει με το ΗΒΟ πάνω στο πρότζεκτ μιας μίνι σειράς με θέμα τον Ναπολέοντα, βασισμένης στο αυθεντικό πλάνο του Κιούμπρικ.

«Ναπολεόντειος» παραγωγή-2
Τη σύζυγο και μοναδική πραγματική αγάπη του Ζοζεφίνα υποδύεται η διαρκώς ανερχόμενη Βανέσα Κίρμπι ενώ δεν λείπει από την ταινία η σκιαγράφησή του ως σπάνιου στρατιωτικού ηγέτη και οι διάσημες μάχες του.

«Ναπολεόντειος» παραγωγή-3

Πίσω στον Ρίντλεϊ Σκοτ, ο οποίος αυτόν τον καιρό δουλεύει εντατικά το σίκουελ, πάνω από είκοσι χρόνια μετά, του «Μονομάχου», της πιο επιτυχημένης εμπορικά ταινίας της καριέρας του. Θα κατορθώσει ο «Ναπολέων» του να πλησιάσει τη mainstream μαγεία και το οπτικοακουστικό μεγαλείο εκείνης της κορυφαίας στιγμής; Η απάντηση τον προσεχή Νοέμβριο στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT