Εκθεση και γκαλά για τα εκατό χρόνια Μαρία Κάλλας

Εκθεση και γκαλά για τα εκατό χρόνια Μαρία Κάλλας

Σπουδαίοι μουσικοί και ερμηνευτές θα εμφανιστούν τη σεζόν που έρχεται στο Μέγαρο

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανακοινώθηκε χθες το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και το πρώτο που, θέλοντας και μη, ξεχωρίζει, είναι το μεγάλο αφιέρωμα στα 100 χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας. Πιο συγκεκριμένα: θα πραγματοποιηθούν δύο γκαλά όπερας. Στις 24 Σεπτεμβρίου η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών θα συνοδεύσει την υψίφωνο Ελενα Στίκινα και τον βαρύτονο Δημήτρη Πλατανιά, ενώ στις 3 Δεκεμβρίου η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών θα συνοδεύσει στο δεύτερο γκαλά την υψίφωνο Ερμονέλα Γιάχο και τον τενόρο Τσαρλς Καστρονόβο. Τη μουσική διεύθυνση και στα δύο οπερατικά γκαλά έχει αναλάβει ο Λουκάς Καρυτινός.

Επιπροσθέτως, από τις 3 Δεκεμβρίου έως τις 30 Ιανουαρίου του 2024, θα φιλοξενηθεί στο Μέγαρο η έκθεση «Καληνύχτα, σας αγαπώ: 100 χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας» που περιλαμβάνει αντικείμενα από τις συλλογές του Νίκου Χαραλαμπόπουλου, του Μουσείου Τσαρούχη, από την ιδιωτική συλλογή Διονύση Φωτόπουλου κ.ά. Η επιμέλεια είναι της Λίλης Πεζανού.

Πέρα όμως από τα εκατόχρονα στην Κάλλας, μια πλειάδα σπουδαίων μουσικών και ερμηνευτών θα περάσει τη σεζόν που έρχεται από το Μέγαρο. Στεκόμαστε στον σπουδαίο Ισπανό αρχιμουσικό Ζορντί Σαβάλ, ο οποίος άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο ακούμε τη λεγόμενη παλαιά μουσική τις τελευταίες δεκαετίες με τις ιστορικά ενημερωμένες ερμηνείες του σε όργανα εποχής. Στο πλαίσιο, λοιπόν, του κύκλου Μεγάλες Ορχήστρες – Μεγάλοι Μαέστροι, στις 16 Οκτωβρίου, ο Σαβάλ θα διευθύνει το μουσικό σύνολο που δημιούργησε ο ίδιος, το Le Concert des Nations, σε έργα της ρομαντικής εποχής, και μάλιστα τις ιδιαίτερα αγαπητές, την «Ιταλική» συμφωνία και το «Ονειρο καλοκαιρινής νύχτας» του Φέλιξ Μέντελσον. Συμμετέχουν οι σολίστ: Φλόρε φαν Μέερσε (υψίφωνος) και Ντιάνα Χάλερ (μεσόφωνος), καθώς επίσης η γυναικεία χορωδία La Capella Nacional de Catalunya.

Την πρώτη της εμφάνιση στο Μέγαρο θα κάνει στις 25 Ιανουαρίου του 2024 η Cappella Andrea Barca, που ίδρυσε ο σημαντικός μαέστρος και πιανίστας Σερ Αντράς Σιφ το 1999, με στόχο την ερμηνεία όλων των κοντσέρτων για πιάνο του Μότσαρτ. Η συναυλία της ορχήστρας στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης περιλαμβάνει τη Συμφωνία αρ. 40 και τα δημοφιλή Κοντσέρτα για πιάνο αρ. 23 και αρ. 27 με τον ίδιο τον Σιφ σε διπλό ρόλο σολίστ και μαέστρου.

Ξεχωρίζει, ακόμα, η συναυλία της ιστορικής Φιλαρμονικής του Λονδίνου, στις 23 Φεβρουαρίου. Η ελληνικής καταγωγής Αμερικανίδα μαέστρος Καρίνα Κανελάκις θα διευθύνει συμφωνικά έργα των Μουσόρσκι και Μπραμς. Με τη Φιλαρμονική του Λονδίνου συμπράττει ο Γερμανός δεξιοτέχνης του βιολιού Κρίστιαν Τέτσλαφ, που θα ερμηνεύσει το Πρώτο κοντσέρτο για βιολί του Σοστακόβιτς.

Ολόκληρο το πρόγραμμα στο www.megaron.gr.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή