Τζόνι Ντεπ, ένας χαρισματικός γρίφος

Τζόνι Ντεπ, ένας χαρισματικός γρίφος

Ο κορυφαίος ηθοποιός, με πολλές επιτυχίες στο σινεμά και στις γυναίκες, αλλά και κάμποσα «σκάνδαλα», έγινε 60 ετών

6' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φορώντας τα γυαλιά ηλίου, τον μπερέ, την τζιν ζακέτα και κρατώντας στα χέρια την κιθάρα του, ο Τζόνι Ντεπ μπαίνει σε ξενοδοχείο στη Βουδαπέστη έτοιμος για να παραχωρήσει συνέντευξη. Υποδυόμενος τον εαυτό του με αρκετές δόσεις αυτοσαρκασμού, ο ίδιος απαντά στην ερώτηση της δημοσιογράφου γιατί ύστερα από τόσα χρόνια στην υποκριτική δεν έχει βραβευτεί στο φεστιβάλ κινηματογράφου Κάρλοβι Βάρι. «Είμαστε εδώ για να μιλήσουμε για μουσική», λέει εκείνος.

Ενα μήνα μετά την εμφάνισή του στο φετινό φεστιβάλ των Καννών, όπου αποθεώθηκε αλλά και σχολιάστηκε έντονα, καθώς ήταν η πρώτη φορά που παρευρέθηκε μπροστά σε τόσο μεγάλο κοινό μετά την πολύκροτη δίκη με την τέως σύζυγό του Αμπερ Χερντ, η οποία τον δυσφήμησε, ο ηθοποιός (και παραγωγός) συμμετέχει στο τρέιλερ της μεγάλης γιορτής του σινεμά στην Τσεχία.

Εχει περάσει ένας χρόνος από την απόφαση του δικαστηρίου και τη δικαίωσή του, και ο Τζόνι Ντεπ μοιάζει να κάνει μικρά αλλά σοβαρά βήματα επιστροφής στη βιομηχανία του κινηματογράφου, η οποία είναι ακόμη μουδιασμένη από το σκάνδαλο, εν μέρει διχασμένη ως προς τη συμπεριφορά του απέναντι στη Χερντ – και όχι μόνο.

Τζόνι Ντεπ, ένας χαρισματικός γρίφος-1
Στο δικαστήριο με την τέως σύζυγό του Αμπερ Χερντ, η οποία τον κατήγγειλε για ενδοοικογενειακή βία. Ο γνωστός ηθοποιός αθωώθηκε. Φωτ. A.P./ Steve Helber

Στη βρετανική ύπαιθρο

Ο πάλαι ποτέ καρδιοκατακτητής του Χόλιγουντ με το ντροπαλό χαμόγελο και το γενικότερο στυλ που παρέπεμπε σε αυτό ενός «κακού» αγοριού, ζει πλέον ήρεμα στη βρετανική ύπαιθρο και συγκεκριμένα στο Σόμερσετ, όπου, όπως πρόσφατα ανέφερε, «μπορώ να είμαι ο εαυτός μου». Κι ενώ –σύμφωνα με δηλώσεις του– οι κάτοικοι της περιοχής όπου διαμένει είναι φιλικοί και δεν έχουν ενοχληθεί από αυτά που γράφτηκαν και ακούστηκαν στη διάρκεια της δίκης, ο Ντεπ δεν παύει να βρίσκεται υπό τη σκιά ενός από τα πολυσυζητημένα γεγονότα της τελευταίας πενταετίας.

Στις 9 Ιουνίου, γιόρτασε τα 60ά του γενέθλια, δηλώνοντας ότι αισθάνεται όμορφα στη Βρετανία, μετά αυτή την «περιπέτεια». «Αγαπώ τις περιοχές που έχουν χαρακτήρα. Εχω πολλά σπίτια σε πολλά σημεία και όλα έχουν ιδιαίτερη σημασία για μένα. Δεν τα έχω μόνο και μόνο για να λέω ότι είμαι ο ιδιοκτήτης, τα χρησιμοποιώ, γιατί είναι ξεχωριστά».

Για πολλούς, ωστόσο, η προσωπικότητά του παραμένει αμφιλεγόμενη. Και δικαίως, διότι παράλληλα με τις επιτυχίες του στον κινηματογράφο μέσα από ταινίες όπως «Ο ψαλιδοχέρης», «Εντ Γουντ», «Οι πειρατές της Καραϊβικής», «Sweeney Todd», «Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων», ο Ντεπ αντιμετώπιζε κατά καιρούς πολλά και διαφορετικά σκάνδαλα, έντονες διαμάχες, που θα μπορούσαν να καταστρέψουν τελείως την εικόνα ενός καλλιτέχνη του βεληνεκούς του.

Τζόνι Ντεπ, ένας χαρισματικός γρίφος-2
Συλληφθείς το 1994. Φωτ. A.P./ Andrew Lichtenstein

Αρκετά χρόνια πριν από την καταγγελία της Αμπερ Χερντ για ενδοοικογενειακή βία, ο ηθοποιός σχολιάστηκε για την παράξενη σχέση που είχε αναπτύξει με το μοντέλο Κέιτ Μος. Η σχέση τους, όμως, ήταν θυελλώδης, αφού, όπως περιέγραψε η δημοσιογράφος Μορίν Κάλαχαν στο βιβλίο της «Champagne Supernova», τόσο η Κέιτ όσο και ο Τζόνι έζησαν τον έρωτά τους ανάμεσα σε πάρτι, αλκοόλ, τσιγάρα και ναρκωτικά. Ωστόσο, χωρίς αμφιβολία, μία από τις στιγμές που έχουν μείνει στην ιστορία της σόουμπιζ συνέβη σε ένα από τα δωμάτια του ξενοδοχείου The Markse της Νέας Υόρκης. Τον Σεπτέμβριο του 1994, ο Ντεπ και η Μος κατέστρεψαν το δωμάτιο όπου φιλοξενούνταν. Στη συνέχεια, ο ηθοποιός πλήρωσε για τη ζημιά.

Το 2014, έγινε ξανά πρωτοσέλιδο στα ταμπλόιντ επειδή κατά τη διάρκεια παρουσίασης βραβείου στα Hollywood Film Awards, ο καλλιτέχνης εκστόμισε προσβλητικά σχόλια, τα οποία ανάγκασαν το τηλεοπτικό δίκτυο που μετέδιδε την τελετή να τον λογοκρίνει. Τα προβλήματα συνεχίστηκαν με κατηγορίες εναντίον του σταρ για αναίδεια στα κινηματογραφικά πλατό.

Τζόνι Ντεπ, ένας χαρισματικός γρίφος-3
Με την Κέιτ Μος. Φωτ. A.P. 

Μέχρι που φτάσαμε στο 2016 και στον ισχυρισμό της Αμπερ Χερντ ότι ο τέως σύζυγός της, Τζόνι Ντεπ, της ασκούσε σωματική βία. Ο Ντεπ τα αρνήθηκε όλα, αλλά η ηθοποιός δεν σταμάτησε εκεί. Το 2018, σε κείμενό της στην εφημερίδα Washington Post, περιέγραφε τον εαυτό της ως «δημόσιο πρόσωπο που αντιπροσωπεύει την ενδοοικογενειακή βία». Αν και δεν κατονόμαζε τον τέως σύζυγό της, ο Ντεπ τη μήνυσε για συκοφαντική δυσφήμηση, ζητώντας 50 εκατ. δολάρια επειδή το άρθρο θα επηρέαζε τη φήμη και την καριέρα του.

Τζόνι Ντεπ, ένας χαρισματικός γρίφος-4
Με την Αμπερ Χερντ τα καλά χρόνια. Φωτ. A.P./ Joel Ryan

Το 2020, ο ηθοποιός έχασε παρόμοια υπόθεση στη Μεγάλη Βρετανία όταν η βρετανική εφημερίδα The Sun τον αποκαλούσε «κακοποιητή». Ενας Βρετανός δικαστής τον έκρινε ένοχο. Αλλά αργότερα, στο αμερικανικό δικαστήριο, οι ένορκοι κατέληξαν σε άλλο συμπέρασμα ανοίγοντας ακόμη μεγαλύτερο διάλογο για τα θέματα γύρω από το κίνημα #MeToo.

Η σχέση του με το γνωστό μοντέλο Κέιτ Μος υπήρξε θυελλώδης. Εζησαν τον έρωτά τους ανάμεσα σε πάρτι, αλκοόλ και ναρκωτικά, ενώ κατέστρεψαν και δωμάτιο ξενοδοχείου.

Από τις κινηματογραφικές συμμετοχές του τη δεκαετία του 1990 κι έπειτα, ο Τζόνι Ντεπ εξελίχθηκε γρήγορα σε πρωτοκλασάτο αστέρα του σινεμά, συνεχώς περιζήτητος για το ταλέντο του στην υποκριτική, αλλά και την αγάπη του για άλλες μορφές τέχνης όπως η μουσική. Ομως, θα έλεγε κανείς ότι η καριέρα του είχε μια ασυνήθιστη πορεία. Πάντα επέλεγε να υποδυθεί αντισυμβατικούς χαρακτήρες που εκείνος έβρισκε ενδιαφέροντες, ανεξάρτητα από το αν θα οδηγούσαν εύκολα σε εισπρακτική επιτυχία.

Ρόλοι όπως αυτοί του καπετάνιου Τζακ Σπάροου, του Σουίνι Τοντ, του Τρελοκαπελά και του Γουίλι Γουόνκα εκτός από δόξα τού απέφεραν και τον τίτλο ενός από τους πιο ακριβοπληρωμένους ηθοποιούς της γενιάς του. Σύμφωνα με τον ιστότοπο Business Mole, με μέσο όρο αμοιβής περί τα 20 εκατ. δολάρια για κάθε του ταινία, χρήματα τα οποία επένδυσε κυρίως σε ακίνητα, η συνολική περιουσία του το 2023 αποτιμάται περίπου στα 200 εκατομμύρια δολάρια.

Τζόνι Ντεπ, ένας χαρισματικός γρίφος-5
Με τη Βανέσα Παραντί. Φωτ. A.P./ John D McHugh

Η ακίνητη περιουσία του

Με την πάροδο των χρόνων και τη φήμη που πλέον είχε, μιας και βρισκόταν ψηλά στις λίστες με τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους στην κινηματογραφική βιομηχανία, ο ηθοποιός αγόραζε σπίτια σε Ευρώπη και Αμερική, κατοικίες στις οποίες περνάει κάποιες χρονικές περιόδους μόνος ή με παρέα. Ποιες είναι αυτές;

• Η ιδιοκτησία στο Χόλιγουντ Χιλς. Πρόκειται για ένα συνδυασμό πέντε σπιτιών που ο ηθοποιός επισκέπτεται συχνά. Αυτά τα πέντε κοντινά ακίνητα κοστολογούνται στα 19 εκατομμύρια δολάρια. Ο Ντεπ τα έχει μετατρέψει σε ιδιόκτητο ιδιωτικό συγκρότημα.

• Ράντσο στο Κεντάκι. Απέχει περίπου δύο μίλια από τον ιππόδρομο Κίνλαντ στην πόλη Λέξινγκτον στο Κεντάκι των Ηνωμένων Πολιτειών. Εκτείνεται σε περίπου 165 στρέμματα γης. Το κυρίως σπίτι περιλαμβάνει έξι υπνοδωμάτια, επτά μπάνια, μία τραπεζαρία, ένα μπαρ και ένα τεράστιο χολ. Διαθέτει πισίνα και χώρο ψυχαγωγίας. Περιλαμβάνει επίσης ένα ξεχωριστό συγκρότημα, όπου διαμένουν οι φίλοι που τον επισκέπτονται.

• Ρετιρέ στο Λος Αντζελες. Σύμφωνα με το Forbes, το 2008 ο Ντεπ ξόδεψε συνολικά 7,2 εκατομμύρια δολάρια για την αγορά αυτών των ρετιρέ και τώρα η συνολική αξία τους έρχεται σε 12,78 εκατ. δολάρια.

• Επαυλη στο Σόμερσετ. Είναι ένα από τα πολλά πολυτελή σπίτια του στην περιοχή Κίνγκστον Στ. Μέρι της Βρετανίας. Το αρχοντικό, ηλικίας 150 ετών, βρίσκεται σε έκταση 3.600 στρεμμάτων.

• Νησί στις Μπαχάμες. Στη διάρκεια γυρισμάτων των «Πειρατών της Καραϊβικής», και συγκεκριμένα το 2004, ο Ντεπ αγόρασε ένα νησί για περίπου 3,6 εκατ. δολάρια.

• Χωριό στη Γαλλία. Το 2001 αγόρασε ένα ολόκληρο χωριό του 19ου αιώνα ξοδεύοντας σχεδόν 10 εκατ. δολάρια για την ανοικοδόμησή του ώστε αυτό να θυμίζει τη μορφή που είχε το 1800. Πολλά χρόνια αργότερα, αποφάσισε να το πουλήσει.

Ο Τζόνι Ντεπ θεωρείται ευρέως ευέλικτος αλλά αινιγματικός ηθοποιός. Η προσωπικότητά του, όταν οι κάμερες δεν γράφουν, έχει περιγραφεί ως σύνθετη, ενδιαφέρουσα και χαρισματική. Με τα χρόνια, αυτός ο γρίφος άρχισε να λύνεται αποκαλύπτοντας περισσότερες πτυχές του χαρακτήρα του· ενός χαρακτήρα τόσο πολύπλευρου που, ίσως, να μας επιφυλάσσει και άλλες εκπλήξεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή