Δημοπρασία: Τρεις θρύλοι και ένα πιάνο προς πώληση

Δημοπρασία: Τρεις θρύλοι και ένα πιάνο προς πώληση

Ενα πολύτιμο πιάνο, που αγόρασε ο Τζον Λένον, χαρίστηκε στον Σαμ Γκριν και στη συνέχεια κατέληξε στον Αντι Γουόρχολ, βγαίνει στο σφυρί και εκτιμάται ότι η τιμή του θα αγγίξει τα 3 εκατ. δολάρια

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οχι μόνον ένα αλλά τουλάχιστον τρία πρόσωπα-θρύλοι της σύγχρονης τέχνης συνδέονται με τη δημοπρασία ενός και μόνου κομματιού –ενός μουσικού οργάνου–, το οποίο ο αμερικανικός οίκος Alex Cooper Auctioneers εκτιμά πως θα φτάσει στα τρία εκατομμύρια δολάρια όταν θα βγει προς πώληση, στις 15 Σεπτεμβρίου στο Μέριλαντ. Οι προσωπικότητες που με το κύρος τους δίνουν πολιτιστική και καλλιτεχνική υπεραξία στο συγκεκριμένο όργανο, ένα πιάνο Baldwin Concert Grand Model D από σατινέ έβενο που κατασκευάστηκε το 1929, είναι ο Τζον Λένον, η Γιόκο Ονο και ο Αντι Γουόρχολ. Σε αυτούς τους δημιουργούς πρέπει να προσθέσουμε τον περίφημο για την εποχή του επιμελητή σύγχρονης τέχνης Σαμ Γκριν, βασικό υποστηρικτή της pop art, στον οποίο το πιάνο χαρίστηκε από το διάσημο καλλιτεχνικό ζευγάρι.

Ομως πριν γίνει το δώρο, αυτό το περιζήτητο όργανο –σε Baldwin συνέθεσαν από τον Ααρον Κόπλαντ και τον Ντέιβιντ Μπρούμπεκ μέχρι τη Μάιλι Σάιρους– ο Λένον και η Ονο έγραψαν τα τραγούδια του άλμπουμ «Double Fantasy». Ηταν το πέμπτο άλμπουμ του ζευγαριού και το τελευταίο στο οποίο συμμετέχει ο Λένον πριν από τον θάνατό του. Κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 1980 από την Geffen Records και σηματοδότησε την επιστροφή του Λένον στη δισκογραφία μετά την πενταετή διακοπή για να μεγαλώσει τον γιο του Σον.

Δημοπρασία: Τρεις θρύλοι και ένα πιάνο προς πώληση-1
Ο Λένον και η Ονο χάρισαν το όργανο στον φίλο τους, επιμελητή σύγχρονης τέχνης, Σαμ Γκριν με προσωπική αφιέρωση. [Alex Cooper Auctioneers]

«Αυτό το πιάνο έχει τεράστια ιστορική και μουσική σημασία. Συμβολίζει τη σύνδεση μεταξύ της καλλιτεχνικής ιδιοφυΐας του Λένον και του οργάνου που χρησίμευσε ως δημιουργικός σύντροφός του», γράφει ο οίκος δημοπρασιών στην προαναγγελία της πώλησης. Σύμφωνα με την πολυσέλιδη αναφορά της προέλευσης του κομματιού, που σχηματίστηκε ειδικά για τους Alex Cooper Auctioneers, το πιάνο αγοράστηκε από τον Λένον το 1978 και «αντιπροσωπεύει μια εμβληματική εποχή όπου η μουσική, η τέχνη και τα πολιτιστικά κινήματα συνέκλιναν. Αποτελεί μια απόδειξη του δημιουργικού οράματος και της κληρονομιάς του Τζον Λένον και των Μπιτλς», σχολιάζουν οι ειδικοί του οίκου. Κάποια στιγμή μετά την αγορά, το πιάνο μεταφέρθηκε στο Sam Green’s Fire Island Cottage, με μια ωραία αφιέρωση, μια χρυσή πλακέτα όπου χαράχτηκαν οι λέξεις: «To Sam Love John And Yoko, 1979». Ο Τζον και η Γιόκο επισκέπτονταν συχνά τον φίλο τους κι εκεί συνέθεταν τα τραγούδια για το «Double Fantasy». Το πιάνο έμεινε στο σπίτι του Γκριν μέχρι το 1983, οπότε εκείνος το δάνεισε στον Γουόρχολ, επίσης στενό φίλο του Γκριν. Ο Γουόρχολ έβαλε το πιάνο στα γραφεία του στο περιοδικό Interview στη Νέα Υόρκη. Οταν εκείνος πέθανε το 1987, το πιάνο το δάνεισαν στην Ακαδημία Τέχνης της Νέας Υόρκης.

Το 2000 ο Γκριν διεκδίκησε δικαστικά το πιάνο από την Ακαδημία Τέχνης της Νέας Υόρκης, αλλά η αγωγή του απορρίφθηκε. Μετά τον θάνατό του, το 2011, τα ίχνη του κομματιού χάθηκαν. Τώρα βγαίνει και πάλι στο φως και τα έσοδα από την πώλησή του θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία ταμείου υποτροφιών στο κολέγιο Μέρσερσμπεργκ στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή