Μία ανάπλαση που άργησε

Δήμος Αθηναίων και Μονή Πετράκη μαζί για την αποκατάσταση του άλσους Ευαγγελισμού

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις δεκαετίες του 1990 και του 2000, το Boschetto ήταν η επιτομή της καλής ιταλικής κουζίνας και αγαπημένος προορισμός της καλής αθηναϊκής κοινωνίας σε μια εποχή ευημερίας. Ωστόσο, υπήρχε ένα πρόβλημα: η κατασκευή που το στέγαζε, σε μια πολύ ήσυχη, πνιγμένη στο πράσινο, γωνία στη βορειοανατολική πλευρά του άλσους Ευαγγελισμού, κρίθηκε λίγο-πολύ «αυθαίρετη». Τουλάχιστον αυτή ήταν η απόφαση του Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας τον Μάιο του 2011, που έβαλε τίτλους τέλους σε ένα ακριβοθώρητο στέκι του ευρύτερου Κολωνακίου.

Το κλείσιμο του Boschetto έγινε με τον… πατροπαράδοτο ελληνικό τρόπο: το κουφάρι του παλιού εστιατορίου πολυτελείας έμεινε να σαπίζει μέσα στον χρόνο υπομένοντας βροχές και χιόνια, και σύντομα έγινε εστία παραβατικότητας. Αστεγοι, εξαρτημένοι από ναρκωτικές ουσίες και Ρομά εποίκισαν κατά καιρούς το εγκαταλελειμμένο κτίριο δημιουργώντας στη σκιά του μεγάλου νοσοκομείου νέα βάσανα και στους περιοίκους, που έβλεπαν τον μοναδικό πνεύμονα πρασίνου της περιοχής να υποβαθμίζεται περαιτέρω. Τη «νύφη» πλήρωναν κατά καιρούς τα αγάλματα επώνυμων γλυπτών με ιστορικό βάθος, που είτε μουντζουρώνονται ανελέητα από σπρέι ή ενίοτε αποκεφαλίζονται όπως συνέβη πρόσφατα με το «Κοριτσάκι», το υπέροχο γλυπτό του Αντώνη Σώχου (1888-1975) και το οποίο ευτυχώς αποκαταστάθηκε ταχύτατα από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Αθηναίων. Κάπως έτσι αναδύθηκε το δίλημμα: πάρκο με εστιατόριο και κάποια όχληση (η προσφυγή στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο είχε γίνει από κατοίκους της περιοχής) ή πάρκο χωρίς εστιατόριο, αλλά με θέματα ασφάλειας και αισθητικής παρακμής;

Μία ανάπλαση που άργησε-1
[ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΚΑΛΙΑΣ]

Σύμφωνα με το μνημόνιο συνεργασίας προβλέπεται, ανάμεσα σε άλλα, και η επαναλειτουργία αναψυκτηρίου.

Το άλσος Ευαγγελισμού, όμως, είναι μια σημαντική νησίδα πρασίνου στον αστικό ιστό μιας θεωρητικά προνομιακής γειτονιάς που έχει στερηθεί για δεκαετίες τη συστηματική φροντίδα που του αξίζει. Ευτυχώς αυτό σύντομα πρόκειται να αλλάξει, αφού Δήμος Αθηναίων και Ιερά Μονή Πετράκη (στην οποία και ανήκει η έκταση του πάρκου) υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας με στόχο την ανάπλαση του ταλαιπωρημένου πάρκου, στο οποίο προβλέπεται, ανάμεσα σε άλλα, και η επαναλειτουργία αναψυκτηρίου της μέγιστης νόμιμης επιφανείας (υπό τις κρατούσες ρυθμίσεις έως 120 τ.μ.), σύμφωνα με την τελευταία απόφαση του ΣτΕ. Η ανέγερση χώρου εστίασης στο άλσος (πιθανότατα στην ίδια θέση με το Boschetto) θεωρείται επιβεβλημένη, για να μην εμφανίζονται φαινόμενα ερήμωσης που ενθαρρύνουν την ανομία και την παραβατικότητα. Ο προϋπολογισμός της παρέμβασης θα προσδιοριστεί από τις μελέτες εφαρμογής που θα ακολουθήσουν, αλλά καταβάλλεται προσπάθεια έτσι ώστε το κόστος των εργασιών τυχόν απαιτούμενης κατεδάφισης ή επισκευής του αναψυκτηρίου, που θα λειτουργήσει στον χώρο, να αναληφθεί από τον μισθωτή που θα αναδειχθεί κατά την προβλεπόμενη από τον νόμο διαδικασία.

Μία ανάπλαση που άργησε-2
[ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΚΑΛΙΑΣ]

Η διεκδίκηση

Το σημαντικό είναι ότι το μνημόνιο προχώρησε παρά το γεγονός ότι τα δύο μέρη διεκδικούν την έκταση του άλσους για λογαριασμό τους με προσφυγές στη Δικαιοσύνη. Δεν πρόκειται για κάτι σπάνιο στην ούτως ή άλλως αλλόκοτη από πολλές πλευρές αθηναϊκή πραγματικότητα: το Αλσος Ριζάρη, λίγα μέτρα νοτιότερα, επίσης υποφέρει από παρόμοια προβλήματα ιδιοκτησίας και διαχείρισης της φροντίδας του. Το αποτέλεσμα είναι ένα τμήμα του να είναι εμφανώς πολύ πιο περιποιημένο από το υπόλοιπο. Ετσι τα έσοδα από την εκμίσθωση του αναψυκτηρίου του άλσους του Ευαγγελισμού, και μέχρι την επίλυση του ιδιοκτησιακού μεταξύ Δήμου Αθηναίων και Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη με τελεσίδικη δικαστική απόφαση, θα εισπράττονται από κοινού και κατ’ ίσο μέρος, ενώ τα μισθώματα από τον υποσταθμό της ΔΕΗ θα εισπράττει, όπως μέχρι σήμερα, η Ιερά Μονή Ασωμάτων Πετράκη. Μετά την επίλυση του ιδιοκτησιακού, τα μισθώματα θα εισπράττει αποκλειστικά ο αναγνωρισμένος ιδιοκτήτης. Ως προς το χρονοδιάγραμμα του πρότζεκτ δεν υπάρχει για την ώρα κάτι ανακοινώσιμο, καθώς βρισκόμαστε στις αρχές της όλης διαδικασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή