Οι σεναριογράφοι ξαναπιάνουν (;) τα μολύβια στο Χόλιγουντ

Οι σεναριογράφοι ξαναπιάνουν (;) τα μολύβια στο Χόλιγουντ

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε μια εντελώς νέα φόρμουλα, που αφορά όχι μόνο τις οικονομικές διεκδικήσεις αλλά και το εξαιρετικά λεπτό θέμα της τεχνητής νοημοσύνης

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υστερα από 146 ημέρες απεργίας, της μεγαλύτερης στο Χόλιγουντ από το 1988, φαίνεται επιτέλους λευκός καπνός στον ορίζοντα. Οπως έγινε γνωστό αργά το βράδυ της Κυριακής, η Ενωση Σεναριογράφων (WGA) έφτασε σε συμφωνία με την αντίστοιχη συμμαχία των μεγάλων παραγωγών του κινηματογράφου και του streaming, έπειτα από ένα πενθήμερο εντατικών διαπραγματεύσεων. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως η απεργία αυτομάτως λύνεται· αντιθέτως, στη σχετική ανακοίνωσή της η ένωση διευκρινίζει πως αυτή συνεχίζεται κανονικά εωσότου η συμφωνία που επετεύχθη επικυρωθεί και επισήμως με την ψηφοφορία των μελών του συνδικάτου.

Οι θριαμβευτικοί τόνοι της ανακοίνωσης, πάντως, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αμφιβολίας: «Μπορούμε να πούμε, με μεγάλη περηφάνια, ότι αυτή η συμφωνία είναι εξαιρετική – με σημαντικά οφέλη και μέτρα προστασίας για όλους τους σεναριογράφους». Ο ασαφής χαρακτήρας των λεγομένων αναμένεται να εξειδικευθεί πολύ περισσότερο τις αμέσως επόμενες ημέρες, καθώς οι πλήρεις όροι της συμφωνίας θα δοθούν στη δημοσιότητα. Παρ’ όλα αυτά, τα ρεπορτάζ από το Χόλιγουντ συγκλίνουν σε κάποιες βασικές παραχωρήσεις, τις οποίες τα στούντιο αναγκάστηκαν να κάνουν προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα με τους απεργούς.

Το βασικό θέμα έχει προφανώς να κάνει με το οικονομικό. Οπως φαίνεται, οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε μια εντελώς νέα φόρμουλα, στη λογική της οποίας θα υπολογίζονται πλέον οι αμοιβές των σεναριογράφων, ιδιαίτερα από τις streaming πλατφόρμες. Αυτή θα βασίζεται σε ένα σύστημα προαποφασισμένων μπόνους, τα οποία θα δίνονται αναλόγως της εμπορικής επιτυχίας του εκάστοτε πρότζεκτ. Επιπλέον, συμβιβασμός υπήρξε και στο ζήτημα του μίνιμουμ αριθμού σεναριογράφων που θα απασχολούνται σε κάθε σειρά, σε σχέση και με τον αριθμό των επεισοδίων κάθε κύκλου της. Οσο για το πολυσυζητημένο –και εξαιρετικά λεπτό– θέμα της τεχνητής νοημοσύνης, εκτιμάται πως ήταν από τα τελευταία που «έκλεισαν», με πολύ σκληρές διαπραγματεύσεις πάνω στις τελικές νομικές διατυπώσεις που θα περιέχει η συμφωνία.

Προφανώς, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στο Χόλιγουντ αυτό τον καιρό υπάρχει και δεύτερη απεργιακή κινητοποίηση, από την πλευρά των ηθοποιών. Οι αναλυτές, ωστόσο, εκτιμούν πως η συμφωνία με τους σεναριογράφους, εφόσον επικυρωθεί, θα αποτελέσει οδικό χάρτη και για μια ανάλογη με τους ηθοποιούς – άλλωστε, αρκετά από τα αιτήματα των δύο συνδικάτων έχουν κοινή βάση. Οι δε υποχωρήσεις που έγιναν μαρτυρούν τη διάθεση –ή και την ανάγκη– των παραγωγών να αρχίσει να δουλεύει ξανά η βιομηχανία σε φουλ ρυθμούς. Μόνο μέχρι τα τέλη Ιουνίου υπολογίζεται ότι η συνολική παραγωγή είχε μειωθεί κατά 30% σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα πέρυσι, ενώ για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο το ποσοστό αυτό μπορεί ακόμη και να διπλασιασθεί. Ωρα για μπίζνες; Θα ξέρουμε σύντομα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT