Συμφωνία των απεργών συγγραφέων του Χόλιγουντ με τα στούντιο

Συμφωνία των απεργών συγγραφέων του Χόλιγουντ με τα στούντιο

Η συμφωνία αναμένεται να οδηγήσει στον τερματισμό της μίας από τις δύο μεγάλες απεργίες, εξαιτίας των οποίων έχει «παραλύσει» η κινηματογραφική και τηλεοπτική παραγωγή

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε προκαταρκτική συμφωνία κατέληξαν οι συνομιλίες των συγγραφέων του Χόλιγουντ με τα μεγάλα στούντιο χθες Κυριακή.

Η συμφωνία αναμένεται να οδηγήσει στον τερματισμό της μίας από τις δύο μεγάλες απεργίες, εξαιτίας των οποίων έχει «παραλύσει» μεγάλο μέρος της κινηματογραφικής και τηλεοπτικής παραγωγής των ΗΠΑ. Σοβαρό πλήγμα έχει δεχτεί η οικονομία της Καλιφόρνιας.

Η συμφωνία αφορά σε σύμβαση τριετούς διάρκειας, η οποία θα πρέπει να λάβει έγκριση από την ηγεσία του σωματείου Συγγραφέων της Αμερικής (WGA,) καθώς και από τα μέλη του, πριν τεθεί σε ισχύ.

Η WGA, η οποία εκπροσωπεί 11.500 συγγραφείς κινηματογραφικών και τηλεοπτικών ταινιών, χαρακτήρισε τη συμφωνία «εξαιρετική», καθώς φέρεται να διασφαλίζει «σημαντικά κέρδη, καθώς και προστασία για τους συγγραφείς».

Οι ηθοποιοί συνεχίζουν την απεργία

«Η συμφωνία επιτεύχθηκε χάρη στη διαρκή αλληλεγγύη των μελών του WGA και την εξαιρετική υποστήριξη των αδελφών μας στο συνδικάτο που μας ενίσχυσαν στις γραμμές περιφρούρησης για πάνω από 146 ημέρες», ανέφερε η επιτροπή διαπραγμάτευσης σε ανακοίνωσή της την Κυριακή.

Ο συμβιβασμός της WGA, αν και αποτελεί ορόσημο, δεν εγγυάται επιστροφή του Χόλιγουντ στους συνήθεις ρυθμούς, καθώς, ακόμα και αν οι συγγραφείς επανέλθουν, το συνδικάτο ηθοποιών SAG-AFTRA παραμένει σε απεργία.

Οι συγγραφείς ξεκίνησαν την απεργία τους στις 2 Μαΐου, όταν οι διαπραγματεύσεις για τις αποζημιώσεις, την ελάχιστη στελέχωση των γραφείων συγγραφέων, τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης και τις αμοιβές για δημοφιλείς εκπομπές συνεχούς ροής, κατέληξαν σε αδιέξοδο.

Η Alliance of Motion Picture and Television Producers, η οποία εκπροσωπεί τις Walt Disney, Netflix, Warner Bros Discovery και άλλα μεγάλα στούντιο στις διαπραγματεύσεις, δεν έχει σχολιάσει τις εξελίξεις.

Η διπλή απεργία στο Χόλιγουντ έχει «παραλύσει» την παραγωγή, οδηγώντας σε διαρκείς επαναλήψεις βραδινών τοκ σόου.

Ρητορική ταξικού πολέμου

Συμφωνία των απεργών συγγραφέων του Χόλιγουντ με τα στούντιο-1

Εν τω μεταξύ, οι απεργοί υιοθέτησαν ρητορική ταξικού πολέμου. Οι συγγραφείς, με αιχμηρές δηλώσεις τους, «επιτέθηκαν» στις αμοιβές των στελεχών των Μέσων Ενημέρωσης, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα τις δικές τους δυσχέρειες και την επιδείνωση των συνθηκών εργασίας τους.

Εξελίξεις που, όπως τόνισαν, απειλούν να τους «εκτοπίσουν» από τη μεσαία τάξη.

Τα στελέχη των μεγάλων στούντιο κατά καιρούς υποδαύλισαν τις εντάσεις. Ο διευθύνων σύμβουλος της Disney, Μπομπ Ιγκερ, ο οποίος παρέτεινε τη δική του σύμβαση, εξασφαλίζοντας ετήσιο μπόνους πενταπλάσιο του βασικού του μισθού, επέκρινε τους απεργούς συγγραφείς και ηθοποιούς χαρακτηρίζοντάς τους «μη ρεαλιστές» ως προς τα αιτήματά τους.

Ο Ιγκερ στη συνέχεια προχώρησε σε «συμφιλιωτική» ανακοίνωση, υπογραμμίζοντας τον «βαθύ σεβασμό» του για τους «δημιουργικούς επαγγελματίες».

Χάθηκαν δισεκατομμύρια

Η διπλή απεργία έχει επηρεάσει όλους τους επαγγελματίες του κλάδου: χειριστές καμερών, ξυλουργούς, βοηθούς παραγωγής και μέλη συνεργείων, καθώς και προμηθευτές τροφοδοσίας, ανθοπώλες, προμηθευτές κοστουμιών και άλλες μικρές επιχειρήσεις που υποστηρίζουν την κινηματογραφική και τηλεοπτική παραγωγή.

Το οικονομικό κόστος αναμένεται να ανέλθει σε τουλάχιστον 5 δισ. δολ. στην Καλιφόρνια και σε άλλα κέντρα παραγωγής στις ΗΠΑ, όπως το Νέο Μεξικό, η Τζόρτζια και η Νέα Υόρκη, σύμφωνα με εκτίμηση του οικονομολόγου του Ινστιτούτου Milken, Κέβιν Κλόουντεν.

Τέσσερα κορυφαία στελέχη της βιομηχανίας –ο Ιγκερ, ο διευθύνων σύμβουλος της Warner Bros Discovery Ντέιβιντ Ζάσλαβ, ο συνδιευθύνων σύμβουλος της Netflix Τεντ Σαράντος και η πρόεδρος της NBCUniversal Studio Group Ντόνα Λάνγκλεϊ– προσχώρησαν στις διαπραγματεύσεις αυτή την εβδομάδα, συμβάλλοντας στην άρση του πολύμηνου αδιεξόδου.

Η μακροβιότερη απεργία από το 1988

Τα στελέχη των στούντιο «γιορτάζουν» για το τέλος της μακροβιότερης απεργίας των συγγραφέων από το 1988, ωστόσο η υπόθεση δεν έχει λήξει, καθώς θα κληθούν να βρουν τρόπο να τερματίσουν την απεργία και των ηθοποιών.

Η SAG-AFTRA εκπροσωπεί 160.000 ηθοποιούς του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, κασκαντέρ και άλλους επαγγελματίες των Μέσων Ενημέρωσης, οι οποίοι βρίσκονται σε απεργία από τον περασμένο Ιούλιο.

Είναι η πρώτη φορά έπειτα από 63 χρόνια που τα μεγάλα στούντιο το Χόλιγουντ βρέθηκαν αντιμέτωπα με απεργιακές κινητοποιήσεις δύο συνδικάτων ταυτόχρονα.

Σε ανακοίνωσή της αργά την Κυριακή, η SAG-AFTRA κάλεσε τους διευθύνοντες συμβούλους των στούντιο και τους διαπραγματευτές τους «να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να συνάψουν τη δίκαιη συμφωνία που αξίζουν και απαιτούν τα μέλη μας».

Επίμαχα είναι τα ζητήματα των κατώτατων μισθών για τους καλλιτέχνες, η προστασία από τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης που αντικαθιστά τις ανθρώπινες ερμηνείες και οι αποζημιώσεις για τις υπηρεσίες streaming.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT