Απεργία στο Χόλιγουντ: Θετικές ενδείξεις για τον νέο γύρο διαπραγματεύσεων μεταξύ στούντιο και σεναριογράφων

Απεργία στο Χόλιγουντ: Θετικές ενδείξεις για τον νέο γύρο διαπραγματεύσεων μεταξύ στούντιο και σεναριογράφων

Οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών «θα ξανασυναντηθούν σήμερα», διευκρινίζει το WGA σε μήνυμά του

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αγωνία συνεχίζεται: στούντιο και σεναριογράφοι του Χόλιγουντ θα συνεχίσουν σήμερα τις διαπραγματεύσεις, όπως ανακοίνωσε το σωματείο τους, μετά την πρόοδο που δείχνει ότι υπάρχει βούληση να δοθεί ένα τέλος στην απεργία που παραλύει τον τομέα εδώ και σχεδόν πέντε μήνες.

Οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών «θα ξανασυναντηθούν σήμερα», διευκρίνισε το WGA σε μήνυμά του χθες, Παρασκευή, το βράδυ στα 11.500 μέλη της βιομηχανίας που εκπροσωπεί.

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να εξασφαλίσουμε μια συμφωνία που να είναι αντάξια των σεναριογράφων», προσθέτει το σωματείο.

Αισιοδοξία για τον νέο γύρο διαπραγματεύσεων

Τα στούντιο και το WGA ξανάρχισαν την Τετάρτη τις συνομιλίες τους για την κατανομή των εσόδων από το streaming και για τη δημιουργία ρυθμιστικών πλαισίων για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, έπειτα από σχεδόν ένα μήνα απόλυτης σιωπής. Ο νέος αυτός γύρος διαπραγματεύσεων εγείρει πολλές ελπίδες στους παρατηρητές του τομέα, καθώς υπήρξαν ενδείξεις προόδου στις συνομιλίες τους.

Για τρεις ημέρες, τα μεγάλα ονόματα των Disney (Μπομπ Αϊγκερ), Netflix (Τεντ Σαράντος), Warner Bros (Ντέιβιντ Ζάσλαβ) και NBCUniversal (Ντόνα Λάνγκλεϊ) βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης που ειδικεύονται στον τομέα της ψυχαγωγίας.

Αλλη ενθαρρυντική ένδειξη αποτελεί το γεγονός ότι το WGA και η εργοδοσία, που εκπροσωπείται από την Ενωση Παραγωγών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης (AMPTP), δημοσίευσαν κοινή ανακοίνωση την Τετάρτη το βράδυ για να γνωστοποιήσουν την παράταση των συνομιλιών τους.

Η ασυνήθιστη αυτή κίνηση δίνει ελπίδες ότι επίκειται συμφωνία, καθώς δείχνει τουλάχιστον μείωση του χάσματος που χωρίζει τις δύο πλευρές, έπειτα από 144 ημέρες απεργίας που είχαν αποτέλεσμα σχεδόν την παύση της λειτουργίας της βιομηχανίας.

Από τα μέσα Ιουλίου έχουν κατέβει σε απεργία και οι ηθοποιοί, γεγονός που παρέλυσε την πλειονότητα της παραγωγής ταινιών και τηλεοπτικών σειρών στις ΗΠΑ.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, η εφημερίδα Financial Times γνωστοποίησε μελέτη του Milken Institute η οποία εκτιμούσε το κόστος της διπλής κινητοποίησης -που είναι κάτι το οποίο έχει να συμβεί από το 1960- σε 5 δισεκατομμύρια δολάρια για την οικονομία της Καλιφόρνιας.

Οι διεκδικήσεις

Οι διεκδικήσεις των σεναριογράφων και των ηθοποιών είναι παρόμοιες.

Η κατανομή των εσόδων που συνδέονται με τις υπηρεσίες streaming εξακολουθεί να αποτελεί το βασικό αίτιο του πολέμου: ζητούν να μπορούν να κερδίζουν περισσότερα όταν κάποια από τις ταινίες ή τις σειρές τους γνωρίζει επιτυχία σε μια πλατφόρμα, αντί να λαμβάνουν μια εφάπαξ πληρωμή, η οποία συνήθως είναι αρκετά χαμηλή, ανεξάρτητα από τη δημοτικότητα που έχει η ταινία ή η σειρά όπου συμμετέχουν.

Επίσης, τα δύο επαγγέλματα του τομέα ζητούν να υπάρξουν δικλείδες ασφαλείας για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης: οι ηθοποιοί φοβούνται πως η εικόνα ή η φωνή τους θα κλωνοποιηθεί, ενώ οι σεναριογράφοι φοβούνται ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στη συγγραφή σεναρίων και να πληρώνονται λιγότερο, ή ότι τα σενάριά τους θα χρησιμοποιηθούν στην εκπαίδευση ρομπότ.

Ακόμη κι αν υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στα στούντιο και τους σεναριογράφους, οι ηθοποιοί θα συνεχίσουν την απεργία τους. Το σωματείο τους, το SAG-AFTRA, δεν έχει συνομιλίες με την εργοδοσία από τα μέσα Ιουλίου. Ωστόσο, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης που ασχολούνται με τον συγκεκριμένο τομέα, η επίτευξη συμβιβασμού με τους σεναριογράφους της βιομηχανίας θα άνοιγε τον δρόμο για τον τερματισμό και της απεργίας των ηθοποιών.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή