Ντοκιμαντέρ για το φαινόμενο Ντέιβιντ Μπέκαμ

Ντοκιμαντέρ για το φαινόμενο Ντέιβιντ Μπέκαμ

Από την καταξίωση, στην αμφισβήτηση και πάλι στη δόξα, ο Στίβεν Φρίαρς ακτινογραφεί τη ζωή του βετεράνου σταρ του ποδοσφαίρου

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στίβεν Φρίαρς: «Η διασημότητα σε άλλαξε ως άνθρωπο;».
Ντέιβιντ Μπέκαμ: «Οχι, καθόλου».
Σερ Αλεξ Φέργκιουσον: «Εννοείται ότι τον άλλαξε».

Αντιμετώπιση ροκ σταρ, πόζες, φαντεζί αυτοκίνητα, αμύθητα κέρδη από εμπορικές συμφωνίες εκτός ποδοσφαίρου: όλα αυτά που σήμερα αποτελούν κανονικότητα για τους μεγάλους αστέρες του δημοφιλέστερου αθλήματος του πλανήτη, πριν από τρεις δεκαετίες ήταν απλώς μυθολογία. Εκτός αν ήσουν ο Ντέιβιντ Μπέκαμ. Ο άνθρωπος που έδωσε άλλη διάσταση στο σπορ και συνέδραμε ώστε αυτό να ξεπεράσει κατά πολύ τις τέσσερις γραμμές του γηπέδου πολύ πριν από την εποχή των σόσιαλ μίντια, ακτινογραφείται τώρα σε ένα εξαιρετικά καλοφτιαγμένο ντοκιμαντέρ τεσσάρων επεισοδίων διά χειρός Στίβεν Φρίαρς, το οποίο κυκλοφορεί εδώ και λίγες ημέρες στο Netflix.

Το φαινόμενο Μπέκαμ προσεγγίζεται μέσα από κάθε του πτυχή: ποδοσφαιριστής, fashion icon, σύζυγος, πατέρας, ακόμη και… μελισσουργός. Ο ίδιος ο Μπέκαμ μιλάει σήμερα –με κάποιον μαγικό τρόπο μοιάζει ακόμη πιο γοητευτικός στο κατώφλι των 50– και θυμάται τα πάντα, από τα πρώτα του βήματα ως πιτσιρίκος με τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μέχρι την αμφισβήτηση, την καταξίωση και την απόλυτη δόξα που έζησε και σε μεγάλο βαθμό ζει έως σήμερα.

Η οικογένεια μιλάει πρώτη· ο πατέρας και η μητέρα του, οι οποίοι βρίσκονταν πάντα δίπλα του καταγράφοντας μάλιστα τα ποδοσφαιρικά του βήματα από την παιδική ηλικία, σαν να ήξεραν ότι κάποια μέρα ο γιος τους θα γινόταν αντικείμενο ντοκιμαντέρ. Από κοντά και η δεύτερη οικογένειά του στο Μάντσεστερ, από τους παλιούς συμπαίκτες (Γκάρι Νέβιλ, Πολ Σκόουλς, Ερίκ Καντονά, Ρίο Φέρντιναντ κ.ά.) μέχρι τον σεβάσμιο προπονητή σερ Αλεξ Φέργκιουσον και την επί πέντε δεκαετίες ρεσεψιονίστ του συλλόγου, που μοιάζει πιο προστατευτική και από τη μητέρα του.

Διότι η σειρά ντοκιμαντέρ δείχνει και τα πολύ δύσκολα: το απίθανο κυνηγητό των παπαράτσι, τέτοιο που μόνον η Νταϊάνα είχε βιώσει, την αμφισβήτηση και, φυσικά, την περίφημη ιστορία του Μουντιάλ 1998, εκεί όπου ο 23χρονος Μπέκαμ βρέθηκε κατηγορούμενος περίπου για εθνική προδοσία, έπειτα από την αποβολή του στο καθοριστικό ματς των 16 κόντρα στην Αργεντινή. Είναι σχεδόν απίστευτο να βλέπει κανείς ένα μέχρι πρότινος λαϊκό είδωλο να δέχεται απειλές, να τον βρίζουν, να τον φτύνουν και να κρεμούν ομοιώματά του στους δρόμους. Το ποδόσφαιρο ωστόσο είναι τρενάκι του λούνα παρκ· η απαξίωση του 1998 γίνεται αποθέωση μόλις ένα χρόνο αργότερα, με το έπος της Βαρκελώνης στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ.

Είπαμε όμως ότι Μπέκαμ δεν είναι μόνο ποδόσφαιρο. Η χιλιοτραγουδισμένη σχέση του με τη Βικτόρια Ανταμς των Spice Girls και ο γάμος τους, που μετράει αισίως 24 χρόνια, βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο όλων των επεισοδίων. Μαζί τους βλέπουμε την εξέλιξη του κόσμου αλλά και της ίδιας της βιομηχανίας του θεάματος, από τη σχετικά αθώα δεκαετία του 1990 μέχρι τη σημερινή απόλυτα «προγραμματισμένη» καθημερινότητα των σταρ, όπου κάθε πράξη και παράλειψη αναλύεται σε πραγματικό χρόνο από το παγκόσμιο χωριό. Συνολικά, το ντοκιμαντέρ για τον Μπέκαμ είναι με μία λέξη απολαυστικό, τόσο για τους ποδοσφαιρόφιλους αλλά και για όλους τους υπόλοιπους, που έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα μία από τις πιο μαγνητικές φιγούρες των τελευταίων δεκαετιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT