Home Cinema: Τρόμος και αγωνία με την υπογραφή του Πόε

Home Cinema: Τρόμος και αγωνία με την υπογραφή του Πόε

Ο Μάικ Φλάναγκαν των επιτυχημένων θρίλερ «Οι δαίμονες της έπαυλης Μπλάι» και «Midnight Mass» επανέρχεται διασκευάζοντας μία από τις πιο γνωστές ιστορίες του Εντγκαρ Αλαν Πόε, σε μια μίνι σειρά οκτώ επεισοδίων, για λογαριασμό του Netflix

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πτώση του οίκου των Ασερ
ΘΡΙΛΕΡ (2023)
Δημιουργός: Μάικ Φλάναγκαν
Ερμηνείες: Κάρλα Γκουτζίνο, Μπρους Γκρίνγουντ

Ο Μάικ Φλάναγκαν των επιτυχημένων θρίλερ «Οι δαίμονες της έπαυλης Μπλάι» και «Midnight Mass» επανέρχεται διασκευάζοντας μία από τις πιο γνωστές ιστορίες του Εντγκαρ Αλαν Πόε, σε μια μίνι σειρά οκτώ επεισοδίων, για λογαριασμό του Netflix. Ο Ρόντερικ Ασερ, πατριάρχης μιας οικογενειακής αυτοκρατορίας φαρμακοβιομηχάνων, βλέπει έναν έναν τους απογόνους του να πεθαίνουν, έπειτα από μια δίωξη των Αρχών εναντίον τους. Σε μια συνάντηση με τον εισαγγελέα, θα αρχίσει να αφηγείται την άνοδο και την πτώση του ίδιου και της αδίστακτης αδελφής του, σε μια ιστορία που παίρνει (και) αλλόκοτες, υπερφυσικές διαστάσεις.

Ο Φλάναγκαν υιοθετεί μόνο χαλαρά στοιχεία της αφήγησης του Πόε, τοποθετώντας την πλοκή του στη σύγχρονη εποχή. Ο αυστηρός αλλά και καταβεβλημένος πατριάρχης, οι διαφορετικοί χαρακτήρες γύρω από το οικογενειακό τραπέζι, ο απίθανος κυνισμός που κυριαρχεί: είναι όλα στοιχεία που παραπέμπουν, φυσικά, στο αριστουργηματικό «Succession» του ΗΒΟ, ωστόσο, εδώ δεν πλησιάζουμε καν την πρωτοτυπία και το ιδιοφυές σενάριο του συγκεκριμένου. Αντιθέτως, είναι η ατμόσφαιρα μυστηρίου και τα στοιχεία τρόμου που ξεχωρίζουν, μαζί με τα προσεκτικά τοποθετημένα φλας μπακ, σαν μικρές βινιέτες, που δένουν το παρελθόν με το παρόν και βοηθούν να αναδειχθούν οι ιδιαιτερότητες και το υπόβαθρο των (πολλών) χαρακτήρων.

Home Cinema: Τρόμος και αγωνία με την υπογραφή του Πόε-1
O Στάνλεϊ Τούτσι πρωταγωνιστεί στο φιλμ «Σουπερνόβα». Φωτ. Joel C Ryan/Invision/A.P.

Σουπερνόβα ★★★
ΔΡΑΜΑ (2021)
Σκηνοθεσία: Χάρι Μακουίν
Ερμηνείες: Κόλιν Φερθ, Στάνλεϊ Τούτσι

Από την πλατφόρμα του Cinobo επιλέγουμε ένα συγκινητικό φιλμ με δύο σπουδαίους πρωταγωνιστές. Ο Σαμ (Κόλιν Φερθ) και ο Τάσκερ (Στάνλεϊ Τούτσι) είναι εδώ και πολλά χρόνια ζευγάρι και παραμένουν βαθιά αγαπημένοι. Πριν από δύο χρόνια, περίπου, ωστόσο, ο Τάσκερ διαγνώστηκε με άνοια σε πρώιμο στάδιο και πλέον τα πάντα έχουν αλλάξει. Εμείς τους βρίσκουμε να ταξιδεύουν με το αγαπημένο τους αυτοκινούμενο τροχόσπιτο στην εξοχική Αγγλία, καθώς επισκέπτονται αγαπημένα μέρη, συγγενείς και φίλους, σε ένα είδος τελευταίου αποχαιρετισμού (;) πριν οι αναμνήσεις πάψουν να είναι πια κοινές. Το θέμα του φιλμ είναι προφανώς αρκετά «βαρύ», ωστόσο η προσέγγιση, που διακρίνεται από το χαρακτηριστικό βρετανικό φλέγμα και την ευγένεια, βοηθά ώστε το σύνολο να μην ξεπέσει στο μελόδραμα. Φυσικά, στο επίκεντρο βρίσκονται οι δύο πρωταγωνιστές, ερμηνευμένοι χαμηλότονα από δύο υπέροχους ηθοποιούς, που πείθουν ως μεσήλικο ζευγάρι· τσακώνονται για τα πάντα και το τίποτα, φιλιώνουν ξανά με ένα βλέμμα και διατηρούν ακόμη εκείνη τη σπίθα της ανασφάλειας («περνάς όμορφα;») που χαρακτηρίζει τον πρώτο έρωτα. Από την άλλη, σχεδόν σε κάθε κουβέντα κρύβεται πίσω το τέρας της αρρώστιας που απειλεί την ευτυχία τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT