Μόνικα Μπελούτσι: Μια σταρ στη Θεσσαλονίκη

Μόνικα Μπελούτσι: Μια σταρ στη Θεσσαλονίκη

Το «παρών» στη διοργάνωση θα δώσουν επίσης ο Αλεξάντερ Πέιν, ο Νίκος Περάκης και ο Τζέρεμι Ποντέσουα, ένας από τους σκηνοθέτες του «Game of Thrones»

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Και ξαφνικά, η φετινή 64η έκδοση του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης απέκτησε ακόμη περισσότερη λάμψη. Οι άνθρωποι της διοργάνωσης κράτησαν μυστική, για να την αποκαλύψουν στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, την παρουσία της σπουδαίας Μόνικα Μπελούτσι, η οποία θα έλθει αυτό τον Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη για να παραλάβει τον τιμητικό Χρυσό Αλέξανδρο. Η Ιταλίδα σταρ, με σειρά από σημαντικούς ρόλους στο παλμαρέ της, αλλά και σύμβολο διαχρονικής ομορφιάς, θα παρευρεθεί σε δύο ειδικές προβολές του φεστιβάλ. Η πρώτη (8/11) θα είναι αυτή του «Μαρία Κάλλας: επιστολές και αναμνήσεις», κινηματογραφικής μεταφοράς της ομώνυμης παράστασης του Τομ Βολφ, η οποία αποτέλεσε και το θεατρικό ντεμπούτο της Μπελούτσι το 2019. Η προβολή εντάσσεται στο πλαίσιο των εορτασμών για το Ετος Μαρίας Κάλλας. Οσο για τη δεύτερη (9/11), αυτή θα είναι η αξέχαστη «Μαλένα» του Τζουζέπε Τορνατόρε, στο πλαίσιο της οποίας θα γίνει και η απονομή του βραβείου.

Χθες, πάντως, ανακοινώθηκαν και άλλα ενδιαφέροντα, κάποια ήδη γνωστά και μερικά όχι. Στην πρώτη κατηγορία είναι οι ταινίες έναρξης και λήξης· το «Στη φωτιά» του Γαλλοβιετναμέζου Τραν Αν Χουνγκ, που κέρδισε το βραβείο σκηνοθεσίας στις Κάννες και θα ανοίξει το φεστιβάλ στις 2/11, ενώ η αυλαία θα πέσει με το επίσης βραβευμένο στην Κρουαζέτ «Πεσμένα φύλλα» του δεξιοτέχνη Ακι Καουρισμάκι.

Μόνικα Μπελούτσι: Μια σταρ στη Θεσσαλονίκη-1
AP PHOTO / ANDREW MEDICHINI

Οι διοργανωτές μάς υπενθύμισαν επιπλέον τα δύο μεγάλα αφιερώματα της φετινής διοργάνωσης, τα οποία συνοδεύονται και από τις αντίστοιχες εικαστικές εκθέσεις: ένα στον μοναδικό Ελληνα κινηματογραφιστή Τάκη Κανελλόπουλο και ένα στα «Φαντάσματα», με 33 ταινίες που ασχολούνται με τον σαγηνευτικό κόσμο των πνευμάτων, των αναμνήσεων και των ανοιχτών τραυμάτων του παρελθόντος.

Επίσης, δίπλα στη Μόνικα Μπελούτσι φέτος στη Θεσσαλονίκη τιμάται με τον Χρυσό Αλέξανδρο και ο Νίκος Περάκης, του οποίου θα αναδειχθεί και η ιδιότητα του σκηνογράφου. Την απονομή μάλιστα θα κάνει ο σπουδαίος Φόλκερ Σλέντορφ, με τον οποίο ο Περάκης συνεργάστηκε στο οσκαρικό «Τενεκεδένιο ταμπούρλο». Ενας ακόμη σημαντικός καλεσμένος θα είναι ο Αλεξάντερ Πέιν, ο οποίος θα παρουσιάσει την καινούργια του ταινία με τίτλο «Τα παιδιά του χειμώνα». Τέλος, στο πλαίσιο της Αγοράς, στο φεστιβάλ θα βρεθεί και ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης και παραγωγός Τζέρεμι Ποντέσουα («Game of Thrones», «Six Feet Under») προκειμένου να παραδώσει ένα masterclass με θέμα την εξέλιξη της σύγχρονης τηλεόρασης.

Φυσικά, στην 64η έκδοση του φεστιβάλ δεν θα μπο-ρούσε να μην υπάρξει αναφορά και στην πρόσφατη απώλεια της Μαίρης Χρονοπούλου. Οπως ανακοίνωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής, Ορέστης Ανδρεαδάκης, η μνήμη της μεγάλης Ελληνίδας ηθοποιού θα τιμηθεί με την προβολή της ταινίας «Το παρελθόν μιας γυναίκας» του Γιάννη Δαλιανίδη, η οποία είναι από αυτές που σπάνια έχει την ευκαιρία να δει κανείς είτε στη μικρή είτε στη μεγά-λη οθόνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή