Ψηφιακό ταξίδι στο Λύκειο του Αριστοτέλη και στη δίκη του Σωκράτη

Ψηφιακό ταξίδι στο Λύκειο του Αριστοτέλη και στη δίκη του Σωκράτη

Τα εκθέματα της «άυλης» έκθεσης με θέμα τη Δημοκρατία και την Ευδαιμονία, που εγκαινιάστηκε χθες στο Ωδείο Αθηνών

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μπορείς να αντιμετωπίσεις τον δημαγωγό;», «Πώς πρέπει να κατανέμεται ο πλούτος σε μια δίκαιη πολιτεία;». Και ένας έξυπνος γρίφος: «Οταν σε κρύβω, σε φανερώνω. Τι είμαι;».

Η απάντηση στο αίνιγμα που θέτει το συγκεκριμένο ψηφιακό «έκθεμα» στην «άυλη» έκθεση με θέμα τη Δημοκρατία και την Ευδαιμονία που εγκαινιάστηκε χθες στο Ωδείο Αθηνών, αφορά τις γυναίκες κατά την ελληνική αρχαιότητα. Το επεξηγηματικό κείμενο εμφανίζεται στην οθόνη όταν με το δάχτυλο στρέψουμε το σχέδιο ενός υφάσματος στην οθόνη, έτσι ώστε να αποκαλυφθεί η κρυμμένη αλήθεια: «Οταν η Αθηναία έβγαινε από το σπίτι της, ο πέπλος (σ.σ. ο χιτώνας) τής επέτρεπε να έχει δημόσια παρουσία και ρόλο στην πόλη, στις θρησκευτικές εκδηλώσεις ή στην αγορά».

Η έκθεση είναι στην πραγματικότητα η πρώτη παρουσίαση –πιλοτική στην εφαρμογή της– του Aylon Lyceum (Aϋλου Λυκείου), μιας σύγχρονης Στέγης Ελληνικών Ιδεών που μιλάει με σύγχρονη γλώσσα για τα πνευματικά επιτεύγματα της ελληνικής αρχαιότητας. Η συγκεκριμένη έκθεση επιδιώκει να απαντήσει στο ερώτημα: Πώς μπορούμε να ζήσουμε καλά; Σε αυτή την έκθεση, που είναι σχεδιασμένη ως μια ομαδική φιλοσοφική εμπειρία, οι επισκέπτες καλούνται να διερευνήσουν τη σχέση της δημοκρατίας με την ευδαιμονία. Η ονομασία Aylon Lyceum είναι εμπνευσμένη από τη φύση των ιδεών και το Λύκειο του Αριστοτέλη. Από τη μία οι ιδέες, ως άυλες επινοήσεις που καθοδηγούν τις πράξεις μας, μπορούν να γίνουν αντιληπτές μέσα από τη βιωματική εμπειρία. Από την άλλη, το Aylon Lyceum αποτελεί ένα χώρο πολιτισμού βασισμένο σε νέες τεχνολογίες, ο οποίος ενθαρρύνει τον στοχασμό και τον διάλογο όπως έκανε το Λύκειο του Αριστοτέλη στην αρχαία Αθήνα.

Το όλο εγχείρημα έχει πολυεπιστημονική αντιμετώπιση και για την υλοποίησή του εργάστηκε πολυμελής ομάδα προγραμματιστών, ειδικών της τεχνητής νοημοσύνης αλλά και φιλόσοφοι, γραφίστες, ηθοποιοί και παιδαγωγοί. Στη μακρόστενη υπόγεια αίθουσα, η εισαγωγή του επισκέπτη γίνεται με 3D εικόνες και η διαδρομή οδηγεί στο δωμάτιο των ατομικών και ομαδικών ψηφιακών εκθεμάτων. Οι μικρότεροι σε ηλικία επισκέπτες μπορούν να παίξουν αναζητώντας το «Δαχτυλίδι του Γύγη», τα μεγαλύτερα παιδιά θα συμμετέχουν διαδραστικά στη «Δίκη της Αντιγόνης» και στην περίφημη φιλοσοφική συζήτηση-δίκη του Σωκράτη. Η αίθουσα καταλήγει σε ένα μικρό αμφιθέατρο με ψηφιακή οθόνη, μια σύγχρονη εκδοχή της Αρχαίας Αγοράς.

Η δράση έχει ευρύτερο παιδαγωγικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, ενώ η ψυχαγωγία συνδυάζεται με τη γνώση χάρη στην καθοδήγηση μουσειοπαιδαγωγών. Το έργο που αποτελεί συνεργασία του υπουργείου Πολιτισμού και του Εθνικού Κέντρου Ερευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ υλοποιείται έπειτα από 3 χρόνια εντατικών εργασιών, και μολονότι ακόμη δοκιμάζει τη λειτουργία του, έχει βάλει τις βάσεις για το μέλλον. Καθώς τα εκθέματα θα εναλλάσσονται σε διαφορετικές θεματικά ενότητες, θα ήταν χρήσιμο να ανανεωθούν και τα γραφιστικά στοιχεία, μια που τα παιδιά και δη οι έφηβοι είναι πλέον χρήστες πολύπλοκων, σύνθετων και καλοσχεδιασμένων video games.

Αποστολή της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας είναι να συμβάλει στη διεύρυνση της σχέσης των επισκεπτών κάθε ηλικίας με τη φιλοσοφία στην κατανόηση των αρχαίων ελληνικών ιδεών και της μυθολογίας, αλλά και στην αφομοίωση της φιλοσοφικής σκέψης στην καθημερινότητά μας. Στην ιστοσελίδα του χώρου https://aylonlyceum.gr/ το κοινό μπορεί να κάνει κράτηση θέσης τις επόμενες εβδομάδες με δωρεάν είσοδο κατά τη διάρκεια των Open Days.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή