Νέο ντοκιμαντέρ φωτίζει τον φόνο του Τζον Λένον

Νέο ντοκιμαντέρ φωτίζει τον φόνο του Τζον Λένον

Μαρτυρίες και ντοκουμέντα για τον χαμό του αγαπημένου μουσικού περιλαμβάνει η καινούργια παραγωγή της Apple TV

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το απόγευμα της 8ης Δεκεμβρίου 1980, ο Τζον Λένον μαζί με τη σύντροφό του, Γιόκο Ονο, βγαίνουν από το διαμέρισμά τους στη Νέα Υόρκη κατευθυνόμενοι σε στούντιο ηχογράφησης. Στην είσοδο του κτιρίου, ο άλλοτε Beatle υπογράφει ένα αντίγραφο του νέου κοινού τους άλμπουμ «Double Fantasy», για χάρη του Μαρκ Ντέιβιντ Τσάπμαν. Αργότερα, και καθώς το ζευγάρι επιστρέφει σπίτι, ο Τσάπμαν είναι ακόμη εκεί· δίχως να πει κουβέντα, σηκώνει ένα 38άρι ρεβόλβερ και πυροβολεί τον Λένον πέντε φορές τραυματίζοντάς τον θανάσιμα. Οταν οι αστυνομικοί καταφθάνουν στο σημείο, ο δολοφόνος κάθεται ήσυχα στο πεζοδρόμιο διαβάζοντας τον αγαπημένο του «Φύλακα στη σίκαλη» του Τζ. Ντ. Σάλιντζερ.

Το απολύτως παράλογο, αδόκητο τέλος μιας από τις μεγαλύτερες μορφές της παγκόσμιας μουσικής σκηνής συνεχίζει ακόμη και σήμερα να συγκινεί, αλλά και να εξάπτει την περιέργεια παλιών και νεότερων αναλυτών. Μια νέα σειρά ντοκιμαντέρ με τίτλο «John Lennon: Murder Without a Trial», που προαναγγέλθηκε πρόσφατα από την Apple TV, υπόσχεται να είναι «η πιο εξαντλητική εξέταση του φόνου του Τζον Λένον, ο οποίος σκόρπισε σοκ και θλίψη στον κόσμο». Αφηγητής των τριών επεισοδίων θα είναι ο Κίφερ Σάδερλαντ, ενώ σύμφωνα με τους παραγωγούς η σειρά θα συμπεριλάβει προηγουμένως αδημοσίευτο υλικό, από αφηγήσεις αυτοπτών μαρτύρων μέχρι φωτογραφίες από τον τόπο του εγκλήματος.

Από εκεί και έπειτα, ενδιαφέρον έχει προφανώς να διευκρινισθεί το περιεχόμενο του τίτλου της σειράς («Φόνος δίχως δίκη»), αφού ως γνωστόν ο Τσάπμαν δικάστηκε κανονικά και καταδικάστηκε για ανθρωποκτονία από πρόθεση, εκτίοντας την ποινή του μέχρι και σήμερα. Σε κάθε περίπτωση, έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση, όπως είναι φυσικό, στην ίδια τη φιγούρα του Μαρκ Τσάπμαν, μέσα από συνεντεύξεις με ψυχιάτρους, δικηγόρους, αστυνομικούς και εισαγγελείς που ασχολήθηκαν με την υπόθεσή του. Εκείνος από την πλευρά του μέσα στα χρόνια έχει παραδώσει αντικρουόμενες καταθέσεις σχετικά με τα γεγονότα: «Δεν το έκανα εξ ολοκλήρου εν ψυχρώ, αλλά σε μεγάλο βαθμό έτσι ήταν. Προσπάθησα να πείσω τον εαυτό μου να φύγει. Εχω το άλμπουμ, να το πάρω σπίτι, να το δείξω στη γυναίκα μου, όλα θα πάνε καλά. Ομως είχα πάθει τέτοια εμμονή με αυτόν τον φόνο, ώστε τίποτα δεν θα μπορούσε να με τραβήξει μακριά από εκείνο το κτίριο».

Επιπλέον, ξανά σύμφωνα με την Apple TV, οι δημιουργοί της σειράς εξασφάλισαν ειδικές άδειες έρευνας στα αρχεία τόσο του αστυνομικού τμήματος της Νέας Υόρκης όσο και στο περιφερειακό γραφείο του εισαγγελέα. Από την άλλη, εκείνη που μάλλον δεν έδωσε την… ευλογία της είναι η Γιόκο Ονο, η οποία προς το παρόν δεν έχει κάνει καμία δήλωση ούτε έχει απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με το ντοκιμαντέρ.

Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα πως, σταθερά αφοσιωμένη στη μνήμη του Λένον, η Ονο έχει καταθέσει επανειλημμένως αιτήματα ώστε ο δολοφόνος του να παραμείνει στη φυλακή όλα αυτά τα χρόνια. Αυτό έχει συμβεί μέχρι σήμερα και τις 12 φορές που ο Τσάπμαν κατέθεσε αίτηση αποφυλάκισης με αναστολή, με τελευταία το 2022.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή