Το «μυστικό δωμάτιο» του Μικελάντζελο ανοίγει για το κοινό

Το «μυστικό δωμάτιο» του Μικελάντζελο ανοίγει για το κοινό

Το 1975, κατά τη διάρκεια εργασιών για τη δημιουργία νέας εξόδου στο συγκεκριμένο χώρο, ένας από τους συντηρητές ανακάλυψε πλήθος σχεδίων ανθρώπινων μορφών κρυμμένων κάτω από δύο στρώματα σοβά.

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί να είναι διάσημος για τα κολοσσιαία αριστουργήματα που έχει κληροδοτήσει στην ανθρωπότητα, όπως το γλυπτό του Δαβίδ και τις νωπογραφίες της Καπέλα Σιστίνα, όμως, ο Μιχαήλ Άγγελος δεν φιλοτέχνησε μόνο αυτά. 

Τώρα, δίνεται στο κοινό ένα λιγότερο γνωστό έργο του, το «μυστικό δωμάτιο» στη Φλωρεντία.

Το «μυστικό δωμάτιο» του Μικελάντζελο ανοίγει για το κοινό-1
Φωτ.: AP Photo/Luigi Navarra

O μικροσκοπικός αυτός θάλαμος βρίσκεται κάτω από τα παρεκκλήσια των Μεδίκων, όπου ο Μιχαήλ Άγγελος είχε φιλοτεχνήσει περίπλοκους τάφους για τα μέλη της πανίσχυρης οικογένειας, πίσω από την Βασιλική του Σαν Λορέντζο.

Το 1975, κατά τη διάρκεια εργασιών για τη δημιουργία νέας εξόδου στο συγκεκριμένο χώρο, ένας από τους συντηρητές ανακάλυψε πλήθος σχεδίων ανθρώπινων μορφών κάτω από δύο στρώματα σοβά, σε ένα διάδρομο, ο οποίος κάποτε χρησιμοποιείτο για την αποθήκευση κάρβουνου. Ο στενός αυτός χώρος έχει μήκος 10 μέτρα, πλάτος 3 και ύψος 2,5 μέτρα.

Το «μυστικό δωμάτιο» του Μικελάντζελο ανοίγει για το κοινό-2
Φωτ.: AP Photo/Luigi Navarra

Οι φιγούρες -σχεδιασμένες σε διαφορετικά μεγέθη με κάρβουνο και κόκκινη κιμωλία- αποδόθηκαν στον Μιχαήλ Άγγελο από τον Πάολο Νταλ Ποτζέτο, πρώην διευθυντή των παρεκκλησίων των Μεδίκων.

Το «μυστικό δωμάτιο» του Μικελάντζελο ανοίγει για το κοινό-3
Φωτ.: AP Photo/Luigi Navarra

Πιστεύεται πως ο καλλιτέχνης έμεινε κρυμμένος στον κλειστοφοβικό αυτό χώρο για πολλές εβδομάδες το 1530, λόγω της διαταγής θανάτου του από τον Πάπα Κλήμη Ζ’ – μέλος της οικογένειας των Μεδίκων που είχε επιστρέψει στην εξουσία στη Φλωρεντία, μετά την εκδίωξή του από την κυβέρνηση για την οποία είχε δουλέψει ο Μιχαήλ Άγγελος.

Η θανατική καταδίκη ανακλήθηκε μετά από δύο μήνες και έτσι ο Μιχαήλ Άγγελος μπόρεσε να εργαστεί ξανά στη Φλωρεντία, προτού μετακομίσει στη Ρώμη τέσσερα χρόνια αργότερα.

Το «μυστικό δωμάτιο» του Μικελάντζελο ανοίγει για το κοινό-4
Φωτ.: AP Photo/Luigi Navarra

Πιστεύεται πως τα σχέδια πάνω στους τοίχους του μικρού αυτού χώρου, αποτελούν προσχέδια άλλων, μεγαλύτερων έργων που φιλοτέχνησε αργότερα ο Μικελάντζελο. 

«Το μέρος αυτό προσφέρει στους σημερινούς επισκέπτες τη μοναδική εμπειρία της άμεσης επαφής όχι μόνο με τη δημιουργική διαδικασία του maestro, αλλά και με τη δημιουργία του μύθου του ως θεϊκού καλλιτέχνη», δήλωσε η Φραντσέσκα ντε Λούκα, επιμελήτρια του Μουσείου των Παρεκκλησίων των Μεδίκων.

Το «μυστικό δωμάτιο» του Μικελάντζελο ανοίγει για το κοινό-5
Φωτ.: AP Photo/Luigi Navarra

Η αποκατάσταση του χώρου ήταν μια «χρονοβόρα, αδιάλειπτη και επίμοχθη διαδικασία», παραδέχεται η Πάολα Ντ’Αγκοστίνο, διευθύντρια του Μουσείου Μπαρτζέλο, όπου υπάγονται τα παρεκκλήσια.  

Ο χώρος που ανοίγει για πρώτη φορά στο κοινό, θα είναι διαθέσιμος για επισκέψεις από τις 15 Νοεμβρίου και μόνον για περιορισμένο αριθμό επισκεπτών, για λόγους σωστής συντήρησης. 

Το «μυστικό δωμάτιο» του Μικελάντζελο ανοίγει για το κοινό-6
Φωτ.: AP Photo/Luigi Navarra

Οι επισκέψεις θα είναι διάρκειας 15 λεπτών και θα πραγματοποιούνται καθημερινά, εκτός από Τρίτες και Κυριακές. Θα περιορίζονται σε μόλις 100 άτομα εβδομαδιαίως, σε ομάδες των τεσσάρων. 

Πηγή: CNN

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή