Σουφραζέτες και ακτιβιστές εναντίον Βελάσκεθ

Σουφραζέτες και ακτιβιστές εναντίον Βελάσκεθ

Ακόμη ένα διάσημο έργο τέχνης μετατράπηκε σε «καμβά» ακτιβιστικής δράσης, τακτική που τείνει να εξελιχθεί σε μίνι επιδημία τα τελευταία χρόνια

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμη ένα διάσημο έργο τέχνης μετατράπηκε σε «καμβά» ακτιβιστικής δράσης, τακτική που τείνει να εξελιχθεί σε μίνι επιδημία τα τελευταία χρόνια. Αυτή τη φορά, δύο νεαροί ακτιβιστές της ομάδας Just Stop Oil, η οποία ασχολείται εδώ και χρόνια με το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, συνελήφθησαν χθες στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου, αφού έσπασαν με μικρά σφυριά το προστατευτικό τζάμι μπροστά από έναν μεγάλων διαστάσεων πίνακα του Ντιέγκο Βελάσκεθ. «Η Αφροδίτη στον καθρέφτη», από τα πιο φημισμένα έργα του σπουδαίου Ισπανού ζωγράφου του 17ου αιώνα, εκτίθεται σε μία από τις πιο κεντρικές αίθουσες του μουσείου και συνήθως προσελκύει πλήθος επισκεπτών.

Η Just Stop Oil, η οποία έχει χρησιμοποιήσει την ίδια τακτική διαμαρτυρίας και στο παρελθόν, δήλωσε πως με τη συγκεκριμένη δράση απαιτεί από τη βρετανική κυβέρνηση να βάλει άμεσα τέλος σε κάθε δραστηριότητα που σχετίζεται με την έρευνα, την ανάπτυξη και την παραγωγή ορυκτών καυσίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η οργάνωση προχώρησε επίσης και στη συμβολική αιτιολόγηση της επιλογής του συγκεκριμένου έργου: Το 1914, η «Αφροδίτη» είχε γίνει ξανά στόχος από τις περίφημες σουφραζέτες, οι οποίες αγωνίζονταν για ίσα δικαιώματα μεταξύ ανδρών και γυναικών. Τότε, μάλιστα, η ίδια η ελαιογραφία είχε σκιστεί με μαχαίρι, για να αποκατασταθεί αργότερα από τους συντηρητές της Πινακοθήκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή