Ενας Πικάσο που έφερε χαμόγελα και προβληματισμό

Ενας Πικάσο που έφερε χαμόγελα και προβληματισμό

Ξεπέρασε τις αρχικές εκτιμήσεις ο πίνακας «Femme à la montre» του Πικάσο, φτάνοντας τα 139,4 εκατ. δολάρια σε μια από τις πρώτες μεγάλες δημοπρασίες του φθινοπώρου.

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρόσφατη δημοπράτηση από τον οίκο Sotheby’s της αξιόλογης συλλογής έργων τέχνης που συγκέντρωσε όσο βρισκόταν στη ζωή η Εμιλι Φίσερ Λαντάου, ανέδειξε σίγουρα έναν σταρ, που διαρκώς επιβεβαιώνει τη λάμψη του. Ο πίνακας του Πάμπλο Πικάσο με τίτλο «Femme à la montre» (1932) πουλήθηκε την Τετάρτη το βράδυ στη Νέα Υόρκη έναντι 139 εκατ. δολαρίων, σηματοδοτώντας τη δεύτερη υψηλότερη τιμή που πέτυχε ένα έργο του Πικάσο σε δημοπρασία.

Ο πίνακας απεικονίζει τη μούσα του Ισπανού ζωγράφου, Μαρί-Τερέζ Βαλτέρ, την περίοδο που το ζευγάρι δημοσιοποίησε τη σχέση του. Συναντήθηκαν για πρώτη φορά το 1927 στο Παρίσι όταν εκείνη ήταν μόλις 17 ετών και ο Πικάσο 45 ετών και παντρεμένος με την Ουκρανή χορεύτρια Ολγκα Κοκλόβα, μητέρα του γιου του Πάουλο.

Πολλοί είναι οι συλλέκτες ανά τον κόσμο που «κυνηγούν» τα έργα αυτής της χρονιάς, θεωρώντας ότι η συναισθηματική φόρτιση του καλλιτέχνη συναντάται μοναδικά με τη δουλειά του δημιουργώντας αριστουργήματα.

Οι ιστορικοί της τέχνης θεωρούν το 1932 μια εξαιρετικά δημιουργική χρονιά για τον Πικάσο και γι’ αυτό ο οίκος Sotheby’s χαρακτήρισε το έργο ως «διαμάντι» της δημοπρασίας.

Ο πίνακας «Femme à la montre» είχε τιμή εκκίνησης τα 95 εκατ. δολάρια και τελικά πουλήθηκε έναντι 139,4 εκατ. δολαρίων.

Τα τελευταία χρόνια, δύο ακόμη πίνακες του Πικάσο από την ίδια χρονιά πουλήθηκαν για αρκετά εκατομμύρια: το «Femme nue couchée» έφερε 67,5 εκατ. δολάρια στον Sotheby’s το 2022, ενώ το «Femme assise près d’une fenêtre» έφτασε στα 103,4 εκατ. δολάρια στον Christie’s το 2021. Η προσφορά για το «Femme à la montre» είχε τιμή εκκίνησης τα 95 εκατ. δολάρια και γρήγορα έφτασε στα 115 εκατ. δολάρια, καλύπτοντας την εκτίμηση των 120 εκατ. δολαρίων ύστερα από δύο λεπτά διαφωνίας μεταξύ τριών υποψηφίων αγοραστών που συμμετείχαν τηλεφωνικά στη δημοπρασία, συμπεριλαμβανομένου τουλάχιστον ενός πλειοδότη από την Ασία. Τελικά, η πώληση έκλεισε στα 139,4 εκατ. δολάρια. Το ρεκόρ του Πικάσο σε δημοπρασία κατέχει το «Les Femmes d’Alger» (edition Ο, 1955) που πουλήθηκε για 179,4 εκατ. δολάρια το 2015 από τους Christie’s, σύμφωνα με πληροφορίες στη βασιλική οικογένεια του Κατάρ.

H Λαντάου απέκτησε στην πολύχρονη ζωή της περίπου 1.200 έργα τέχνης και ο οίκος Sotheby’s παρουσίασε 31 από αυτά κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας, η οποία πέτυχε σταθερά αποτελέσματα (406,3 εκατ. δολάρια σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις μεταξύ 344,5 – 430 εκατ. δολαρίων) εν μέσω μιας επισφαλούς περιόδου για την αγορά τέχνης. Επεται νέα δημοπρασία στο μέλλον για την πώληση άλλων 82 έργων της συλλογής.

Η αγορά τέχνης της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης έχει σαφώς επηρεαστεί από τα πολιτικά γεγονότα – τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας και την κρίση στη Γάζα. Κάποιες από τις δημοπρασίες του Οκτωβρίου, όπως εκείνη του Sotheby’s Hong Kong, είχαν απογοητευτικά αποτελέσματα παρά τις υψηλές προσδοκίες των οίκων. Από τα 39 κομμάτια της προσφοράς, 10 δεν βρήκαν ιδιοκτήτη, ανάμεσά τους και το έργο του Χόκνεϊ «A Picture of a Lion».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή