Home cinema: Η εκδίκηση της πολεμίστριας με τα γαλάζια μάτια

Home cinema: Η εκδίκηση της πολεμίστριας με τα γαλάζια μάτια

Μία από τις πιο εντυπωσιακές σειρές ενήλικου ιαπωνικού animation που έχουμε δει τελευταία, κυκλοφόρησε πρόσφατα στην πλατφόρμα του Netflix

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Blue Eye Samurai
ΑΝΙΜΑΤΙΟΝ (2023)
Δημιουργός: Μάικλ Γκριν
Αμπερ Νοϊζούμι
Ακούγονται: Μάγια Ερσκιν, Τζορτζ Τακέι

Μία από τις πιο εντυπωσιακές σειρές ενήλικου ιαπωνικού animation που έχουμε δει τελευταία, κυκλοφόρησε πρόσφατα στην πλατφόρμα του Netflix. Πρωταγωνίστρια εδώ είναι μια νεαρή πολεμίστρια, η οποία αποκρύπτει την πραγματική της ταυτότητα, προκειμένου να ακολουθήσει το ηρωικό μονοπάτι των σαμουράι. Οταν ωστόσο η επιθυμία για εκδίκηση απέναντι σε όσους την κακομεταχειρίστηκαν φουντώνει, εκείνη θα ανοίξει ματωμένο μονοπάτι προκειμένου να φτάσει στο πεπρωμένο της. Ο Αμερικανός σεναριογράφος των «Logan» και «Blade Runner 2049», Μάικλ Γκριν, συναντά την ιαπωνικής καταγωγής, Αμπερ Νοϊζούμι, προκειμένου να δημιουργήσουν ένα μεικτής αισθητικής κινούμενο σχέδιο με φυλετικού τύπου ανησυχίες. Τα γαλάζια μάτια της ηρωίδας, στα οποία παραπέμπει και ο τίτλος της σειράς, είναι άλλο ένα χαρακτηριστικό που τη διαχωρίζει και επομένως τη διακρίνει από τους γύρω της, επιτείνοντας ακόμη περισσότερο την περιφρόνησή τους. Ολα αυτά, βέβαια, μέχρι να μάθει να χειρίζεται άριστα το ακαταμάχητο σπαθί της και αρχίσει να παίρνει… κεφάλια. Γενικώς το σπλάτερ εδώ είναι άφθονο και εντυπωσιακό, σε μια μίνι σειρά γεμάτη με απολαυστικές σκηνές μάχης, αλλά και μερικές αναπάντεχα ποιητικές εικόνες, στις οποίες συμβάλλει το πολύ καλοφτιαγμένο κινούμενο σχέδιο.

Home cinema: Η εκδίκηση της πολεμίστριας με τα γαλάζια μάτια-1
Η Σοφία Κόκκαλη στη «Σελήνη» Φωτ. Ertflix

Σελήνη, 66 ερωτήσεις ★★★
ΔΡΑΜΑ (2021)
Σκηνοθεσία: Ζακλίν Λέντζου
Ερμηνείες: Σοφία Κόκκαλη,
Λάζαρος Γεωργακόπουλος

Το επιτυχημένο μεγάλου μήκους ντεμπούτο της Ζακλίν Λέντζου κυκλοφορεί στην πλατφόρμα του Ertflix. Η «Σελήνη» είναι μια ιστορία πατέρα – κόρης και ταυτόχρονα ένα φιλμ ενηλικίωσης – συνειδητοποίησης. Η πρωταγωνίστρια, Αρτεμις (Σοφία Κόκκαλη), επιστρέφει έπειτα από χρόνια στην οικογενειακή στέγη στην Αθήνα, προκειμένου να φροντίσει τον ανήμπορο πατέρα της, ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας. Οι δυο τους είναι από καιρό αποξενωμένοι, για λόγους που θα μάθουμε στην πορεία, ωστόσο, η καινούργια συμβίωση θα ανοίξει ένα διαφορετικό κεφάλαιο στη σχέση τους· ταυτόχρονα, η Αρτεμις κάνει μια ανακάλυψη που θα τη βοηθήσει να καταλάβει περισσότερα σχετικά με το οικογενειακό παρελθόν και τον πατέρα της.

Η Λέντζου (σοφά) εμπιστεύεται τους ηθοποιούς της, οι οποίοι ερμηνεύουν εξαιρετικά τους δύο κεντρικούς χαρακτήρες –ιδίως ο Λάζαρος Γεωργακόπουλος είναι συγκινητικός– σε ένα φιλμ χαμηλών τόνων, με σχεδόν πλήρη απουσία μουσικής, το οποίο πάντως διαθέτει αρκετή εσωτερική ένταση. Κινηματογραφώντας από διάφορες γωνίες και παρεμβάλλοντας «οικογενειακά» κλιπ στην αφήγηση, η σκηνοθέτις προσθέτει οπτικές και αφήνει τον θεατή να συνθέσει μόνος του το κάδρο μιας δύσκολης αλλά μοναδικής σχέσης. Καθώς ο πάγος μεταξύ πατέρα και κόρης σταδιακά λιώνει, το σκηνικό στήνεται, για να έρθει η τελική αποκάλυψη που θα τους λυτρώσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT