ΚΠΙΣΝ: Μια άλλη πυρκαγιά ανάβει στο Ξέφωτο

ΚΠΙΣΝ: Μια άλλη πυρκαγιά ανάβει στο Ξέφωτο

Eγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας φωτίζουν τον χριστουγεννιάτικο διάκοσμο του ΚΠΙΣΝ και εκπέμπουν μηνύματα αφύπνισης

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Βλέποντας το “Sign” καταλαβαίνετε αμέσως ότι αναπαριστά μια φωτιά. Αν όμως κοιτάξετε πιο προσεκτικά, μπορεί να αναρωτηθείτε γιατί συμβαίνει αυτό. Αλλωστε είναι απλώς ένα μάτσο ξύλα που ακουμπούν ανακατεμένα στο έδαφος και έχουν επάνω τους μερικά κινούμενα πορτοκαλί φώτα. Η μαγεία τού να βλέπεις μια φωτιά συμβαίνει στο μυαλό σου», λένε στην «Κ» οι δημιουργοί της φωτιστικής εγκατάστασης «Sign», που από σήμερα το βράδυ θα στολίζει το Ξέφωτο στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος.

Αυτή η εντυπωσιακή ψευδαίσθηση, σχεδιασμένη από το ντουέτο Ολλανδών καλλιτεχνών Πάουλ Βέντελ και Σάντρα ντε Βολφ, αποτελείται από κοντάρια μπαμπού καλυμμένα με ταινία αλουμινίου. Οταν ένα φως στρέφεται επάνω τους, οι πόλοι μεταμορφώνονται σε μια μάζα από φλόγες που τρεμοπαίζουν και ο νυχτερινός αέρας μοιάζει να γεμίζει σπινθήρες. Το θέαμα είναι τρομακτικό και μαζί ελκυστικό, το ανάλογο της γοητείας και του δέους που ένιωσε ο άνθρωπος από την πρώτη στιγμή που αντίκρισε το θερμό κόκκινο χρώμα της φλόγας.

«Μας αρέσει να πιστεύουμε ότι φτιάχνουμε πράγματα που μπορούν να εκτιμηθούν από πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους, ή τουλάχιστον αυτός είναι ο στόχος μας», λένε οι δύο δημιουργοί, που εργάζονται μαζί από τα φοιτητικά τους χρόνια τη δεκαετία του ’80. «Αυτή η φωτιά είναι μια φιλική πυρά, δίπλα στην οποία μπορεί κανείς να σταθεί με θαυμασμό», σχολιάζουν, χωρίς να έχουν βεβαίως την πρόθεση να κατευθύνουν τα συναισθήματα των θεατών, όπως μας εξηγούν.

Ωστόσο η φωτιά, που έδωσε ζωή στην ανθρωπότητα, τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πληγή, μια από τις «κατάρες» της φύσης που υφίσταται την κλιματική αλλαγή. Πώς αισθάνονται άραγε οι δημιουργοί του «Sign» «ζωντανεύοντας» ενδεχομένως με το έργο τους τέτοιες άσχημες εμπειρίες;

ΚΠΙΣΝ: Μια άλλη πυρκαγιά ανάβει στο Ξέφωτο-1
Η οπτικοακουστική εγκατάσταση «Loops» στα Νότια Μονοπάτια παράγει ήχο και φως σε διάδραση με τον θεατή, συνδυάζοντας την αναλογική με την ψηφιακή τεχνολογία. [NIKOS KARANIKOLAS]

«Αυτό ακριβώς επιδιώκουμε, το διττό βίωμα της απόλαυσης από τη μία και του προβληματισμού από την άλλη. Είχαμε πολλές από αυτές τις πυρκαγιές σε όλο τον κόσμο τα τελευταία χρόνια. Κάθε τόπος όπου “χτίσαμε” το έργο μέχρι στιγμής έχει διαφορετικό πλαίσιο και, ως εκ τούτου, όπου τοποθετείται αποκτά ελαφρώς διαφορετικό νόημα. Δεν έχει σημασία αν βρίσκεται στη Λυών, στο Λονδίνο ή στην Αθήνα, στην ουσία φορτίζεται από τις εμπειρίες των θεατών», απαντούν οι δύο καλλιτέχνες. «Αλλωστε το έργο ονομάζεται “Sign” (σήμα, σινιάλο), και για κάποιο λόγο το βαφτίσαμε έτσι. Ελπίζουμε ότι θα ενθαρρύνει τους ανθρώπους να αναλάβουν οικολογική δράση. Είναι ένα σήμα εκκίνησης: Παραδοθείτε στη φλόγα, κοιτάξτε τα σινιάλα της αλλαγής».

«Επιδιώκουμε το διττό βίωμα της απόλαυσης από τη μία και του προβληματισμού από την άλλη», λένε οι Ολλανδοί δημιουργοί Πάουλ Βέντελ και Σάντρα ντε Βολφ.

Οι μεγάλης κλίμακας εγκαταστάσεις που παρουσιάζει φέτος ο Χριστουγεννιάτικος Κόσμος του ΚΠΙΣΝ –έργα τεσσάρων καταξιωμένων ξένων δημιουργών και μία ελληνική πρόταση που προέκυψε από διαγωνισμό– προσκαλούν το κοινό να σκεφτεί πάνω στο θέμα «Gatherings: συναντήσεις ανθρώπων».

Φωτεινά, αέρινα σχήματα και πλέγματα, σπινθηροβόλες συνθέσεις, δημιουργούν μια χορογραφία με υλικό το φως, προκαλούν την αλληλεπίδραση με τον θεατή, ενώ ταυτόχρονα ενισχύουν, μέσα από την ενσώματη εμπειρία, τόσο τη διάδραση του επισκέπτη με τον δημόσιο χώρο όσο και τη δυναμική της ανθρώπινης συνύπαρξης μέσα σε αυτόν.

Το να δουλεύει κανείς με το φως, ένα υλικό χωρίς «σώμα» που πλησιάζει την αίσθηση του ονείρου, δίνει τη δυνατότητα στους δημιουργούς να πειραματιστούν σαν σύγχρονοι αλχημιστές με νέες και απρόσμενες συνδέσεις ανάμεσα στο φυσικό και στο τεχνητό, στη μεταφυσική και στην πραγματικότητα και να δημιουργήσουν έργα που προκαλούν μια διευρυμένη αισθητηριακή αντίληψη.

Οι εγκαταστάσεις θα φωτίζουν το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος έως τις 7 Ιανουαρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή