Η «Αυστραλία» του Μπαζ Λούρμαν γίνεται σίριαλ

Η «Αυστραλία» του Μπαζ Λούρμαν γίνεται σίριαλ

Δεκαπέντε χρόνια μετά την «Αυστραλία», ο Μπαζ Λούρμαν επανέρχεται στο φιλόδοξο εκείνο πρότζεκτ, δημιουργώντας ένα εντελώς καινούργιο μοντάζ, το οποίο παίρνει τη μορφή τηλεοπτικής σειράς στην πλατφόρμα του Disney+

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Faraway Downs
ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ (2023)
Δημιουργός: Μπαζ Λούρμαν
Ερμηνείες: Νικόλ Κίντμαν, Χιου Τζάκμαν

Δεκαπέντε χρόνια μετά την εντυπωσιακή οπτικά αλλά άνιση κινηματογραφικά «Αυστραλία», ο Μπαζ Λούρμαν επανέρχεται στο φιλόδοξο εκείνο πρότζεκτ, δημιουργώντας ένα εντελώς καινούργιο μοντάζ, το οποίο παίρνει τη μορφή τηλεοπτικής σειράς στην πλατφόρμα του Disney+.

Η υπόθεση παραμένει φυσικά ίδια: στην αυγή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, μια Αγγλίδα αριστοκράτισσα (Νικόλ Κίντμαν) ταξιδεύει στην Αυστραλία προκειμένου να ζητήσει διαζύγιο από τον κτηματία σύζυγό της. Ο τελευταίος, ωστόσο, είναι ήδη νεκρός, ενώ εκείνη, σε εχθρικό περιβάλλον πια, θα κληθεί να διαχειριστεί το «μάζεμα» ενός πελώριου κοπαδιού χιλιάδων βοοειδών απλωμένων σε μια έκταση ίση με το… Βέλγιο, με συμμάχους έναν ευέξαπτο γελαδάρη (Χιου Τζάκμαν) και ένα ιθαγενές νεαρό αγόρι.

Αξίζει κανείς να παρακολουθήσει τα έξι επεισόδια του «Faraway Downs» και μόνο για να αντιληφθεί πώς η σύγχρονη τηλεοπτική οπτική μπορεί να μετασχηματίσει μια κινηματογραφική ιστορία δίνοντάς της νέα ταυτότητα. Τηλεόραση και σινεμά παραμένουν, φυσικά, διαφορετικά μέσα, τουλάχιστον από αφηγηματική σκοπιά· από την άλλη, το γεγονός ότι ο Λούρμαν (προφανώς) διέθετε άφθονο αχρησιμοποίητο υλικό στο συρτάρι του, τον βοηθά να συνθέσει την καινούργια εκδοχή, δίνοντας πολύ περισσότερο βάθος στους χαρακτήρες και φέρνοντας στο προσκήνιο κυρίως εκείνον του αγοριού.

Η «Αυστραλία» του Μπαζ Λούρμαν γίνεται σίριαλ-1
Νεανικοί έρωτες και όνειρα για ελευθερία στη Ρουμανία του Τσαουσέσκου και της Σεκιουριτάτε.

Ράδιο Μετρονόμ ★★★
ΔΡΑΜΑ (2022)
Σκηνοθεσία: Αλεξάντρου Μπελκ
Ερμηνείες: Μάρα Μπουγκάριν, Σερμπάν Λαζαρόβιτσι

Από την πλατφόρμα του Cinobo επιλέγουμε ένα πολύ αξιόλογο ντεμπούτο από τη Ρουμανία, το οποίο είδαμε πριν από μερικούς μήνες και στις κινηματογραφικές αίθουσες. Βρισκόμαστε στις αρχές της δεκαετίας του 1970, με τη νεολαία της χώρας να μεγαλώνει στη σκιά του αυταρχικού καθεστώτος Τσαουσέσκου. Μια παρέα εφήβων διοργανώνει ένα πάρτι, σχεδιάζοντας παράλληλα να στείλει κρυφά γράμμα στο «Μετρονόμ», τη μουσική εκπομπή του Radio Free Europe που μεταδίδεται παράνομα στη Ρουμανία.

Ανάμεσά τους βρίσκεται η Αννα, η οποία ανακαλύπτει επίσης πως το αγόρι της ετοιμάζεται να φύγει σύντομα από τη χώρα και απελπίζεται. Κάπου εκεί, ωστόσο, κάνει έφοδο η μυστική αστυνομία και τα πάντα ανατρέπονται. Ο Αλεξάντρου Μπελκ κινηματογραφεί με θαυμαστή συνοχή και ωριμότητα ένα διαχρονικό νεανικό πορτρέτο, που στηρίζεται στην ελπίδα και στην ανάγκη για ελευθερία, ανεξαρτήτως συνθηκών. Τα παιδιά της ταινίας συναντιούνται, χορεύουν, γελούν, ερωτεύονται και βρίσκουν μέσω της μουσικής το παράθυρό τους προς έναν καλύτερο κόσμο. Καθώς μπροστά τους ορθώνεται αμείλικτος ο καθεστωτικός τοίχος, θα κληθούν να απαντήσουν σε ένα άδικο δίλημμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή