Πρόσωπο του Time για δεύτερη φορά η Τέιλορ Σουίφτ

Πρόσωπο του Time για δεύτερη φορά η Τέιλορ Σουίφτ

Η νέα, θηλυκή, εκδοχή του αμερικανικού ονείρου είναι 33 ετών και επί σχεδόν δύο δεκαετίες επανεφευρίσκει τον εαυτό της

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί το εξώφυλλο του περιοδικού Time που θα κυκλοφορήσει στις 23 Δεκεμβρίου και ονομάζει (για δεύτερη φορά)την Τέιλορ Σουίφτ «Πρόσωπο της χρονιάς 2023», να μην προέρχεται από το χέρι του Ρόι Λιχτενστάιν όπως εκείνο του Μπόμπι Κένεντι (1968), αλλά η κοντινή φωτογραφία της διάσημης ερμηνεύτριας μεταφέρει στο κοινό τη φρεσκάδα και την ομορφιά της νέας, θηλυκής, εκδοχής του αμερικανικού ονείρου. Είναι 33 ετών, τραγουδοποιός, τραγουδίστρια, μουσική παραγωγός, σκηνοθέτις, ηθοποιός και επιχειρηματίας. Είναι επίσης η δεύτερη πλουσιότερη γυναίκα της σόου μπιζ μετά τη Ριάνα, ένα παγκόσμιο φαινόμενο που «ηλεκτρίζει» τα γήπεδα και κυριαρχεί στα τσαρτ.

Για σχεδόν δύο δεκαετίες, η Σουίφτ επανεφευρίσκει τον εαυτό της με δυναμισμό και ταλέντο εφάμιλλο της Μαντόνα υπερβαίνοντας τα όρια των μουσικών ειδών και επαναπροσδιορίζοντας τη μουσική βιομηχανία χάρη στις γνώσεις της στο μάρκετινγκ. Πλέον βρίσκεται στην κορυφή του κόσμου και επιπλέον έχει η ίδια τον απόλυτο έλεγχο της εικόνας και της πορείας της. Η περιοδεία της με τίτλο «Eras Tour» –ένα θέαμα διάρκειας 3,5 ωρών– τη μετέτρεψε σε δισεκατομμυριούχο σύμφωνα με το Forbes, ενώ τη διανομή της ομώνυμης ταινίας την έκανε η ίδια. Μόνη της.

Κάπως έτσι η επί 12 φορές νικήτρια των Grammy και η μεγαλύτερη δύναμη στην παγκόσμια ποπ κουλτούρα, πυροδοτεί διαρκώς την Τέιλορ-μανία. Παραμένει όμως παράλληλα δεμένη με τις φιλενάδες της και παρουσιάζει στους εκατομμύρια followers της σύντομα αλλά «υγιή» ειδύλλια. Μεγαλωμένη σε μια φάρμα χριστουγεννιάτικων δέντρων κοντά στο Γουαϊομίσινγκ της Πενσιλβάνια, από μια μεσοαστική οικογένεια, η Σουίφτ, δεκατεσσάρων ετών, μετακόμισε με την οικογένειά της στο Νάσβιλ για να κυνηγήσει τα μουσικά της όνειρα. «Οταν έμεινα στο σπίτι της, η ίδια η Τέιλορ μαγείρευε για όλους πρωινό και δείπνο. Είναι ένας πολύ προσγειωμένος και σκληρά εργαζόμενος άνθρωπος», είπε στο περιοδικό People ο τραγουδιστής της κάντρι Αρον Ντέσνερ, με τον οποίο η σταρ συνεργάστηκε για πρώτη φορά το 2020.

Οπως έχει γράψει η εφημερίδα New York Times, το καλλιτεχνικό αλλά και εμπορικό φαινόμενο «Τέιλορ Σουίφτ» διδάσκεται πλέον ως μάθημα στα πανεπιστήμια, υπό ποικίλες προσεγγίσεις και μέσα από διαφορετικά πρίσματα: αλλού ως αντικείμενο λογοτεχνίας, αλλού ως μάθημα κοινωνικής ψυχολογίας και αλλού μέσα από το πρίσμα της επιχειρηματικότητας. Πάντως, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία της προσωπικότητας αυτής της νέας ηρωίδας του σταρ σίστεμ είναι πως δουλεύοντας από μικρή, αναγνωρίζει ότι ο κόσμος της επιτυχίας είναι αμείλικτος για τις γυναίκες άνω των 30 ετών. «Ζούμε σε μια κοινωνία όπου οι γυναίκες της σόου μπιζ πετάγονται σε ένα νεκροταφείο ελεφάντων μετά τα 35 τους χρόνια. Οι γυναίκες καλλιτέχνες που γνωρίζω έχουν επαναδημιουργήσει τον εαυτό τους 20 φορές περισσότερο από τους άνδρες καλλιτέχνες. Πρέπει. Διαφορετικά, θα έμεναν χωρίς δουλειά», είπε η Σουίφτ στο ντοκιμαντέρ της «Miss Americana» το 2020.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή