Η αξεπέραστη γοητεία της Βενετίας

Η αξεπέραστη γοητεία της Βενετίας

Στην Παλαιά Πινακοθήκη του Μονάχου παρουσιάζεται έως τις 2 Απριλίου του προσεχούς έτους μια σπουδαία έκθεση αφιερωμένη στην τέχνη της Βενετίας από την εποχή της ακμής

3' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Παλαιά Πινακοθήκη του Μονάχου, από τα σπουδαιότερα μουσεία της Κεντρικής Ευρώπης, παρουσιάζεται έως τις 2 Απριλίου του προσεχούς έτους μια σπουδαία έκθεση αφιερωμένη στην τέχνη της Βενετίας από την εποχή της ακμής.

Είναι ένα θέμα που πάντα ενδιαφέρει και συγκινεί το ευρύ κοινό, καθώς το ιστορικό, οικονομικό και κοινωνικό ανάγλυφο της Ιταλίας στην περίοδο της Αναγέννησης και του Μπαρόκ ευνοούσε τον ανταγωνισμό των πόλεων και των μεγάλων οικογενειών σε μια εποχή που η Βενετία, ως Γαληνοτάτη Δημοκρατία, ήταν μια σημαντική ναυτική δύναμη στη Μεσόγειο. Η έκθεση επικεντρώνεται στα χρόνια της Αναγέννησης, όταν οι καινοτομίες που υιοθετήθηκαν από την καλλιτεχνική σκηνή της Βενετίας είχαν μεγάλη επίδραση σε όλη την εξέλιξη της τέχνης, ακόμη και έως τους επόμενους αιώνες.

Ο επιμελητής της έκθεσης, Αντρέας Σουμάχερ, αναδεικνύει τη Βενετία ως μήτρα του ευρωπαϊκού πνεύματος. Με τίτλο «Η βελούδινη επανάσταση της βενετσιάνικης τέχνης», η έκθεση φέρνει κοντά 15 αριστουργήματα από τις συλλογές της Πινακοθήκης του Μονάχου και περίπου 70 έργα τέχνης που είναι δάνεια από άλλα μουσεία του κόσμου. Είναι όλα προσωπογραφίες και τοπία από το πρώτο ήμισυ του 16ου αιώνα.

Είναι η περίοδος που αντιπροσωπεύει καλύτερα την άνθηση των τεχνών στη Βενετία, την εποχή που η Γαληνοτάτη ήταν υπερδύναμη με κτήσεις στην Αδριατική, στο Ιόνιο, στην Πελοπόννησο, στο Αιγαίο, στην Κρήτη και στην Κύπρο. Ηταν, σύμφωνα με τον επιμελητή, η πρώτη φορά που οι μεγάλοι δάσκαλοι εξερεύνησαν τη φύση του ανθρώπου και της φύσης σε αλληλεξάρτηση, με μια πρωτοφανέρωτη ένταση. Αυτή η εξέλιξη εξηγεί και την έμφαση στα πρόσωπα και στα τοπία. Τα πρόσωπα παρουσιάζονται σε έργα ζωγραφικής και γλυπτικής.

Ο επισκέπτης θα βρεθεί μπροστά σε κορυφαία έργα από τον Μπελίνι έως τον Τζορτζόνε, από τον Τιτσιάνο στον Τιντορέτο και από τον Βέκιο στον Λότο. Η έκθεση τοποθετεί την επιτυχία της σχολής της Βενετίας στις σχέσεις ελευθερίας ανάμεσα στους καλλιτέχνες και τους πελάτες που παράγγελναν τα έργα και στη σταδιακή πορεία προς μια ανανεωμένη έκφραση τόσο του προσώπου ως ατόμου όσο και των αστικών τοπίων ως προεκτάσεων ενός κοινωνικού οικοδομήματος. Η έκθεση ορίζει τον όποιο βαθμό της επιτυχίας της σε αυτήν ακριβώς την ποιότητα της μεταβολής που σημειώθηκε στη Βενετία του 1500-1550 και στην αίσθηση ότι η τέχνη κινείται προς μια απελευθέρωση.

ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΓΑΝΔΗ
Μουσείο και φίλοι

Η αξεπέραστη γοητεία της Βενετίας-1
[MARTIN CORLAZZOLI]

Το Μουσείο Καλών Τεχνών της Γάνδης διάγει το 225ο έτος της λειτουργίας του και διαθέτει επίσης 125 πιστούς φίλους συλλέκτες έργων τέχνης. Αυτήν τη διαδρομή προβάλλει η επετειακή έκθεση με τίτλο «Ανάμεσα σε φίλους» που παρουσιάζεται έως τον Απρίλιο του 2024. Η έκθεση έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον καθώς συνδυάζει έργα των συλλεκτών που βρίσκονται στους ιδιωτικούς χώρους φύλαξής τους με αριστουργήματα των συλλογών του μουσείου, μια διαδρομή από το 1350 έως το 1960.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
Στο ΜοΜΑ

Η αξεπέραστη γοητεία της Βενετίας-2
[JONATHAN DORADO]

Ο Πάμπλο Πικάσο είχε περάσει τρεις μήνες στο Φοντενεμπλό στη Γαλλία, από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο του 1921. Εκείνη την περίοδο είχε δημιουργήσει έναν πολύ μεγάλο αριθμό έργων. Σε εκείνους τους ιδιαίτερα παραγωγικούς μήνες του 1921 εστιάζει η έκθεση που παρουσιάζεται στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (ΜοΜΑ) με τίτλο «Ο Πικάσο στο Φοντενεμπλό». Το επίτευγμα της έκθεσης είναι ότι συγκεντρώνει τα σκορπισμένα στον κόσμο έργα εκείνων των μηνών και τα επανασυστήνει.

ΔΟΥΒΛΙΝΟ
Τα νέα κράτη μετά το 1918

Η αξεπέραστη γοητεία της Βενετίας-3
[NATIONAL ART MUSEUM OF UKRAINE]

Εξαιρετικά φιλόδοξη είναι η νέα έκθεση που εγκαινιάστηκε στο Ιρλανδικό Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στο Δουβλίνο. Είναι αποτέλεσμα τριών ετών έρευνας με θέμα τις νέες ιδέες για το άτομο και την αυτοδιάθεση όπως διαδόθηκαν στα νέα κράτη της Ευρώπης μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι επιμελητές συγκέντρωσαν 110 έργα Ιρλανδών και ξένων καλλιτεχνών από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Στη φωτογραφία, έργο από το Εθνικό Μουσείο της Ουκρανίας.

ΤΟΥΛΟΥΖΗ
Πόλη και τέχνη

Η αξεπέραστη γοητεία της Βενετίας-4
[REMI DELIGEON]

Η πόλη της Τουλούζης συνεχίζει τον θεσμό της πολιτιστικής άνοιξης κάθε χρόνο με ανάθεση σε έναν καλλιτέχνη να οργανώσει ένα πρόγραμμα προσκλήσεων, παρεμβάσεων και προτάσεων που θα αναδείξουν την πόλη, την ταυτότητά της και τις δημιουργικές δυνάμεις. Για την άνοιξη του 2024, η δημοτική αρχή ανακοίνωσε πως προσκεκλημένος καλλιτέχνης θα είναι ο διάσημος σκηνοθέτης και σεναριογράφος Αλέν Γκιροντί, ο οποίος θα φέρει στην Τουλούζη πάνω από 20 καλλιτέχνες και πολλές ιδέες.

ΑΝΖΕ
Λίνο Βεντούρα, η κληρονομιά

Η αξεπέραστη γοητεία της Βενετίας-5
[C. HARGOUES]

Ο εγγονός του διάσημου ηθοποιού Λίνο Βεντούρα (1919-1987), Κριστόφ Λασέρ-Βεντούρα, διευθύνει τον οίκο φροντίδας για ΑμεΑ με την ονομασία «Νιφάδα» (Perce-Neige), που δημιούργησε πριν από δεκαετίες ο παππούς του. Εργο ζωής για παππού και εγγονό, αυτός ο οίκος φροντίδας κοντά στην ιστορική πόλη Ανζέ είναι το θέμα του ντοκιμαντέρ «Το όνειρο του Λίνο», το οποίο προβάλλεται στη Γαλλία. Είναι μια συγκινητική ιστορία ευαισθητοποίησης και οικογενειακής παράδοσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή