Home Cinema: Η περιπέτεια μιας οικογένειας κι ένας γλυκός γάιδαρος

Home Cinema: Η περιπέτεια μιας οικογένειας κι ένας γλυκός γάιδαρος

Ο δημιουργός του ρηξικέλευθου τηλεοπτικού «Mr. Robot», Σαμ Ισμαελ, κατασκευάζει άλλον ένα δυστοπικό μύθο, σε μια παραγωγή του ζεύγους Ομπάμα, την οποία βλέπουμε στο Netflix

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ασε τον κόσμο πίσω
ΘΡΙΛΕΡ (2023)
Σκηνοθεσία: Σαμ Ισμαελ
Ερμηνείες: Ιθαν Χοκ, Τζούλια Ρόμπερτς, Μαχερσάλα Αλί

Ο δημιουργός του ρηξικέλευθου τηλεοπτικού «Mr. Robot», Σαμ Ισμαελ, κατασκευάζει άλλον ένα δυστοπικό μύθο, σε μια παραγωγή του ζεύγους Ομπάμα, την οποία βλέπουμε στο Netflix. Μια μεσοαστική οικογένεια φεύγει για ολιγοήμερες διακοπές, νοικιάζοντας ένα πολυτελές σπίτι στην εξοχή. Μέσα στη νύχτα, ωστόσο, στην πόρτα της θα εμφανιστούν ένας πατέρας με την κόρη του, ισχυριζόμενοι πως είναι οι ιδιοκτήτες του σπιτιού. Ταυτόχρονα, μια γενικευμένη κυβερνοεπίθεση θα προκαλέσει χάος, βάζοντας τους πάντες σε κίνδυνο και δοκιμάζοντας τις μεταξύ τους σχέσεις.

Ο Ιθαν Χοκ και η Τζούλια Ρόμπερτς ερμηνεύουν το ζευγάρι που, μαζί με τα παιδιά του, καταλύει στην υπέροχη εξοχική κατοικία, όπου (προβλέψιμα) η χαλάρωση θα μετατραπεί σε εφιάλτη. Η ατμόσφαιρα χτίζεται από την αρχή μέσω της μουσικής, αλλά και μερικών εξαιρετικά καλοστημένων σκηνικών, που μαρτυρούν τόσο το μέγεθος της παραγωγής όσο και τη δημιουργική φαντασία του Ισμαελ, ο οποίος επιχειρεί να καθηλώσει τον θεατή (και) μέσω της εικόνας. Η ιδέα θυμίζει σε ένα βαθμό και το «Τρέξε» του Τζόρνταν Πιλ, με τους Μαχερσάλα Αλί και Μαϊχάλα Χέρολντ στους ρόλους των Αφροαμερικανών που συνυπάρχουν δύσκολα με τους λευκούς οικοδεσπότες. 

Το φυλετικό ζήτημα, βέβαια, δεν είναι το μείζον εδώ· αντιθέτως, είναι ο τρόμος της τεχνητής νοημοσύνης αλλά και της «αποσύνδεσης» που κυριαρχούν, με παρατηρήσεις αρκετά σχηματικές είναι η αλήθεια, οι οποίες πάντως αμπαλάρονται σε προφανώς εντυπωσιακή συσκευασία.

Εο
ΔΡΑΜΑ (2021)
Σκηνοθεσία: Γέρζι Σκολιμόφσκι
Ερμηνείες: Σάντρα Ντρζιμάλσκα, 
Λορέντσο Ζουρτσόλο

Home Cinema: Η περιπέτεια μιας οικογένειας κι ένας γλυκός γάιδαρος-1
Ο Εο και οι περιπέτειές του στον άγριο κόσμο των ανθρώπων.

Από την πλατφόρμα της Cosmote TV επιλέγουμε το τελευταίο φιλμ κοινωνικής παρατήρησης του σπουδαίου Γέρζι Σκολιμόφσκι, το οποίο μάλιστα έρχεται μέσα από την οπτική ενός τετράποδου ήρωα. Ο Εο, ένας γαϊδαράκος του τσίρκου, καταφέρνει να αποδράσει και από εκεί να ξεκινήσει ένα μεγάλο ταξίδι μέσα στην πολωνική αλλά και στην ιταλική ύπαιθρο. Στον δρόμο θα γνωρίσει τις δύο όψεις της ανθρώπινης φύσης: την τρυφερή και συμπονετική από τη μία, τη βάναυση και παρανοϊκή από την άλλη.

Ο Σκολιμόφσκι κέρδισε το βραβείο της επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών με μια ασυνήθιστη ταινία, η οποία ξεκινά από παιγνιώδη αφετηρία, για να ασχοληθεί όμως με πολύ σοβαρά κοινωνικά ζητήματα. Το κυριότερο από αυτά έχει να κάνει με τη συμπεριφορά του ανθρώπου απέναντι στη φύση, με διαδοχικά παραδείγματα τα οποία συναντά στην πορεία του ο συμπαθής γάιδαρος. Με σταθερά γλυκόπικρο ύφος και «μαζεμένη» διάρκεια μιάμισης ώρας, η ταινία του είναι κάπως σχηματική, ωστόσο, τελικά επιτυγχάνει στο ακέραιο τον στόχο της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή