«Φρένο» στα πολλά σίριαλ

Οι αλλαγές στο επικείμενο νομοσχέδιο για τον εγχώριο οπτικοακουστικό τομέα

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πήρε αρκετό καιρό, με αναβολές, επιπλέον επεξεργασία και διαβουλεύσεις, ωστόσο φαίνεται πως το νομοσχέδιο-ομπρέλα για τον εγχώριο οπτικοακουστικό τομέα είναι πλέον έτοιμο και πρόκειται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή μέσα στον επόμενο μήνα. Αυτό επιβεβαιώνει στην «Κ» και ο υφυπουργός, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, Χρίστος Δήμας. Διευκρινίζει επίσης ότι ο νέος φορέας με την ονομασία Creative Greece, που θα δημιουργηθεί υπό τη σκέπη του υπουργείου Πολιτισμού, θα ενσωματώσει, όπως γνωρίζουμε ήδη, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ) και το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ), όχι όμως και τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας, όπως προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός.

«Σκοπός του νέου φορέα είναι η χάραξη ενιαίας εθνικής στρατηγικής για το σύνολο της οπτικοακουστικής παραγωγής της χώρας, δίχως την πολυφωνία και τα μεικτά μηνύματα που εκπέμπονταν από διαφορετικούς οργανισμούς στο παρελθόν. Το σχήμα περιλαμβάνει ένα διοικητικό συμβούλιο και έναν πρόεδρο, στη δικαιοδοσία του οποίου θα υπάγονται δύο βασικοί πυλώνες: το σημερινό ΕΚΟΜΕ με το σύστημα cash rebate και το ΕΚΚ με τα δικά του προγράμματα, τα οποία διατηρούνται στο ακέραιο και ενισχύονται με επιπλέον χρηματοδότηση», αναφέρει ο κ. Δήμας.

Ο ίδιος ξεκαθαρίζει πως η χρηματοδότηση του Creative Greece εξασφαλίζεται μέσω πόρων του Εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και του ΕΣΠΑ –αφορούν βασικά το rebate–, αλλά και του τακτικού προϋπολογισμού του υπουργείου όσον αφορά το ΕΚΚ. Το τελευταίο χαρακτηρίζεται ως «αιχμή του δόρατος» στο νέο σχήμα, συνεχίζοντας να χαράζει την εθνική κινηματογραφική πολιτική και να αποτελεί άμεσο κόμβο επαφής με τους Ελληνες δημιουργούς. Δίπλα στον φορέα, στόχος είναι να ενσωματωθούν πλέον καινούργιες λειτουργίες, που έχουν να κάνουν με τις νέες τεχνολογίες, τις υποδομές (κατάρτιση, εκπαίδευση, δημιουργία στούντιο κ.ο.κ.) και την εξωστρέφεια.

Υπό τη σκέπη του νέου φορέα το σημερινό ΕΚΟΜΕ με το σύστημα cash rebate και το ΕΚΚ με τα δικά του προγράμματα, εκτός συγχώνευσης ο ΟΠΙ.

Τι αλλάζει όμως σε πρακτικό επίπεδο με τις νέες διατάξεις; «Βασικό ζητούμενο είναι ο εξορθολογισμός του rebate, ο οποίος είναι απαραίτητος ώστε το επενδυτικό κίνητρο να καταστεί βιώσιμο και λειτουργικό. Δεν πρόκειται για θεμελιώδεις αλλαγές αλλά για στοχευμένες παρεμβάσεις, όπου είναι απαραίτητο», σημειώνει ο νέος πρόεδρος του ΕΚΟΜΕ Λεωνίδας Χριστόπουλος, ο οποίος έχει ακολουθήσει την πορεία του χρηματοδοτικού εργαλείου και κατά τη θητεία του ως γενικός γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Οι παρεμβάσεις αφορούν βασικά το καθεστώς ενίσχυσης των τηλεοπτικών σειρών, ορίζοντας κατά πολύ υψηλότερα επιλέξιμα όρια, προϋπολογισμού 50.000-60.000 ευρώ/επεισόδιο σε σχέση με τα σημερινά που είναι στις 15.000 ευρώ. Με αυτό τον τρόπο οι σειρές που θα υπάγονται στο πρόγραμμα θα είναι πια σημαντικά λιγότερες, εξοικονομώντας χρήματα για την κάλυψη των υπόλοιπων κινηματογραφικών ή τηλεοπτικών αιτημάτων υπαγωγής στο πρόγραμμα, οι οποίες μέσα στην τελευταία διετία δεν εξυπηρετούνται ακριβώς απρόσκοπτα.

Επιπλέον, η χρηματοδότηση θα αφορά πιθανότατα μόνο τους δύο πρώτους κύκλους των σειρών, με ποσοστό επιστροφής που μπορεί να κυμαίνεται από το 40% για τον πρώτο κύκλο μέχρι το 20% για τον δεύτερο. Τις συγκεκριμένες διατάξεις δεν αναμένεται να δουν με καλό μάτι τα τηλεοπτικά κανάλια, τα οποία μέσα στα τελευταία χρόνια έχουν χρηματοδοτήσει πλήθος νέων σειρών μέσω του cash rebate, ωστόσο, σύμφωνα με τους υπευθύνους, στόχος είναι (και) η παροχή κινήτρων για πιο φιλόδοξες –και ποιοτικότερες– παραγωγές.

Οσο για το κομμάτι του rebate που αφορά τις ταινίες, ξένες και εγχώριες, αυτό παραμένει βασικά ίδιο, με μικροπαρεμβάσεις (π.χ. ως προς τις προθεσμίες πληρωμών) προς χάριν αρτιότερου οικονομικού προγραμματισμού τόσο του φορέα όσο και των παραγωγών. Σύμφωνα με τον κ. Δήμα πάντως, εκτός από το σινεμά και την τηλεόραση, το Creative Greece επιδιώκει να κάνει δυναμική στροφή και προς τους κάπως «αδικημένους» στη χώρα μας οπτικοακουστικούς κλάδους του video game και του animation. «Ειδικότερα στα video games πρέπει να επενδύσουμε σοβαρά, είναι τομέας με τεράστιες δυνατότητες διεθνώς, όπως διαπίστωσα και στη θητεία μου στο υπουργείο Ανάπτυξης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή