Μπόντο: Μία πολιτιστική πρωτεύουσα στα βόρεια του Αρκτικού Κύκλου
μπόντο-μία-πολιτιστική-πρωτεύουσα-στ-562826779

Μπόντο: Μία πολιτιστική πρωτεύουσα στα βόρεια του Αρκτικού Κύκλου

Ο δήμαρχος αλλά και ο διευθύνων σύμβουλος του προγράμματος Bodø2024 μιλούν στην «Κ» για τη ζωή στην πόλη των 10 λεπτών

Αλεξάνδρα Σκαράκη
Ακούστε το άρθρο

«Είναι ένα εξωτικό μέρος και επιθυμούμε να το κάνουμε πιο ελκυστικό για τους νέους». Ο Οντ Εμιλ Ινγκεμπρίγκτσεν, δήμαρχος του Μπόντο μιλά με ενθουσιασμό για τη μικρή παραθαλάσσια νορβηγική πόλη που βρίσκεται βόρεια του Αρκτικού Κύκλου και σε λιγότερο από ένα μήνα πρόκειται να φιλοξενήσει ένα σημαντικό πρόγραμμα.

Η μεγαλύτερη αστική περιοχή της περιφέρειας Νόρντλαντ ανακηρύχθηκε μια από τις Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης για το 2024. Οι άλλες δύο πόλεις με τις οποίες το Μπόντο μοιράζεται φέτος αυτόν τον τίτλο, είναι το Τάρτου στην Εσθονία και το Μπαντ Ισλ-Σαλζκαμεργκουτ στην Αυστρία. 

Ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης μετρά 39 χρόνια από την ίδρυσή του, μετά από πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη, όταν ήταν υπουργός Πολιτισμού της χώρας μας. Στόχος είναι να ενισχυθεί η αλληλεπίδραση ανθρώπων πέρα από τα εθνικά σύνορα όπως και να αναδειχθεί ο πλούτος του πολιτιστικού τοπίου της Ευρώπης. «Αυτή είναι η πρώτη υποψηφιότητα πόλης που βρίσκεται σε τέτοια γεωγραφική θέση, οπότε πιστεύω ότι ήταν και ένας από τους λόγους για τον οποίο επιλέχθηκε από την ΕΕ», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος του Μπόντο, στο πλαίσιο της πρόσφατης επίσκεψής του στην Αθήνα. 

«Μπορούμε να εξασφαλίσουμε μια καλή ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, εγγύτητα στη φύση, και ενδιαφέρουσες δουλειές».

Για τον Ινγκεμπρίγκτσεν, εκτός από την προβολή της πόλης, η τιμητική αυτή πρόταση ίσως ενθαρρύνει όσους ονειρεύονται μια ζωή απομακρυσμένη από το κέντρο της Ευρώπης, να εγκατασταθούν εκεί. «Μπορούμε να εξασφαλίσουμε μια καλή ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, εγγύτητα στη φύση, και ενδιαφέρουσες δουλειές. Φιλοδοξούμε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και επομένως καινούργιες προοπτικές», εξηγεί. Εξάλλου, ο πολιτισμός φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά προσφέροντάς τους τη χαρά να ζήσουν μια συλλογική εμπειρία. 

Μπόντο: Μία πολιτιστική πρωτεύουσα στα βόρεια του Αρκτικού Κύκλου-1
Μπόντο, Νορβηγία. Φωτ. Shutterstock

Ενας ζωντανός πολιτιστικός κόμβος

Με τα χρόνια, το Μπόντο εξελίχθηκε σε έναν ζωντανό πολιτιστικό κόμβο της Αρκτικής. «Κι αυτό λόγω των εγκαταστάσεων που μας βοηθούν να ενσωματώσουμε ένα τέτοιο πρόγραμμα και μάλιστα με αποκεντρωμένο τρόπο», λέει ο διευθύνων σύμβουλος της οργάνωσης Bodø2024, Αντρέ Γουάλαν Λάρσεν. «Εχουμε τη Συμφωνική Ορχήστρα – κάτι πολύ ιδιαίτερο σε μια πόλη με 52.000 κατοίκους. Υπάρχει το θέατρο Nordland, έχουμε αίθουσες συναυλιών, τη δημόσια βιβλιοθήκη με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, πολυχώρους πολιτισμού. Ολα αυτά είναι ζωτικής σημασίας». 

Στις 3 Φεβρουαρίου 2024, ημέρα τελετής έναρξης του προγράμματος, ντόπιοι και επισκέπτες θα συγκεντρωθούν στο λιμάνι για να παρακολουθήσουν ένα φαντασμαγορικό σόου. Ενα από τα δρώμενα είναι η αγορά των Σαάμι, του αυτόχθονου λαού με ρίζες στη Βόρεια Νορβηγία, ενώ οι υπόλοιπες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε μικρούς και μεγαλύτερους χώρους. Οι Σαάμι είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Bodø2024, μόνο στη Νόρντλαντ χρησιμοποιούνται και οι πέντε σααμικές γλώσσες. «Στόχος είναι σε όλη τη διάρκεια του χρόνου να διοργανώσουμε πολλά πρότζεκτ με αυτόχθονες πληθυσμούς. Μάλιστα, προγραμματίσαμε την τελετή έναρξης στις 3 Φεβρουαρίου, επειδή στις 6 του μηνός είναι η Εθνική Γιορτή των Σαάμι. Επομένως, ένα σημαντικό μέρος των εκδηλώσεων σχετίζεται με αυτούς», τονίζει ο κ. Λάρσεν. 

Σε γενικές γραμμές, οι παρευρισκόμενοι εκείνο το χρονικό διάστημα στο Μπόντο, θα παρακολουθήσουν πάνω από 1.000 παραστάσεις

Μπόντο: Μία πολιτιστική πρωτεύουσα στα βόρεια του Αρκτικού Κύκλου-2
Μπόντο, Νορβηγία. Φωτ. Shutterstock

Ολα κοντά

Με αφορμή τους Σαάμι, η συζήτησή μας επεκτείνεται στον τρόπο ζωής στα βόρεια του Αρκτικού Κύκλου. Ο κ. Ινγκεμπρίγκτσεν περιγράφει την καθημερινότητα. «Λέμε ότι το Μπόντο είναι μια πόλη των 10 λεπτών, επειδή οι αποστάσεις είναι κοντινές. Για παράδειγμα, θα περπατήσω 10 λεπτά από το σπίτι μέχρι να φτάσω στο γραφείο μου. Ναι μεν όλα είναι πολύ κοντά, αλλά ταυτόχρονα η κομητεία είναι μεγάλη μήκους 800 χιλιομέτρων. Εχουμε κοντά μας την άγρια φύση και αυτό είναι μοναδικό». Ο ίδιος αναφέρει ότι για πολλούς κατοίκους της πόλης, η ημέρα ξεκινά από πολύ νωρίς. «Υπάρχει φροντίδα για τους ηλικιωμένους και στα σχολεία γίνεται εξαιρετική δουλειά με τα παιδιά. Η δουλειά μου, λοιπόν, ως δήμαρχος είναι να επιβραβεύω όσα όμορφα συμβαίνουν και όλους τους ανθρώπους στις δουλειές τους, στην οικογενειακή τους κατάσταση, στο σπίτι τους». 

Η πόλη είναι γνωστή για τις υπαίθριες ψυχαγωγικές της δραστηριότητες όπως η πεζοπορία, το ψάρεμα και το σκι, όλα αυτά σε απόσταση μόνο 20 λεπτών οδικώς από το κέντρο.

Τόσο στο Μπόντο όσο και στη Νορβηγία, υπάρχει μια πολύ ισχυρή κουλτούρα για ιδιοκατοίκηση. «Ετσι, το 80% των Νορβηγών ζει στο δικό του σπίτι. Ενα μέρος της ιδιοκτησίας, όμως, ανήκει συνήθως στην τράπεζα». 

Μπόντο: Μία πολιτιστική πρωτεύουσα στα βόρεια του Αρκτικού Κύκλου-3
Βόρειο Σέλας. Φωτ. Shutterstock

Οσο για τις τέσσερις εποχές, στη Νόρντλαντ, υπάρχει μια τεράστια αντίθεση μεταξύ τους, καθεμία από τις οποίες παρουσιάζει ένα δραματικό αλλά όμορφο σκηνικό. Τον Ιανουάριο, ο ήλιος επιστρέφει στο Μπόντο, αφού κρυβόταν κάτω από τον ορίζοντα για αρκετούς μήνες. Οταν έρχεται το καλοκαίρι, ο ήλιος του μεσονυχτίου λάμπει στον ουρανό, επιτρέποντας έτσι διασκέδαση τόσο τη νύχτα όσο και τη μέρα. 

Η πόλη είναι γνωστή για τις υπαίθριες ψυχαγωγικές της δραστηριότητες όπως η πεζοπορία, το ψάρεμα και το σκι, όλα αυτά σε απόσταση μόνο 20 λεπτών οδικώς από το κέντρο. Δημοφιλής είναι και η καλλιτεχνική, μουσική σκηνή με διάφορα φεστιβάλ και εκδηλώσεις όλο το χρόνο. Η κοινότητα είναι φιλόξενη, ενώ οι επισκέπτες αγαπούν και τη λαχταριστή κουζίνα: φρέσκα ψάρια, άγρια μανιτάρια, κρέας ταράνδου κ.α. «Είμαστε οι μεγαλύτεροι παραγωγοί σολομού», λέει ο δήμαρχος. 

Μπόντο: Μία πολιτιστική πρωτεύουσα στα βόρεια του Αρκτικού Κύκλου-4
Φωτ. Bodo2024

Κλιματική αλλαγή και νέα γενιά

Τον ρωτάω αν υπάρχουν προκλήσεις από την κλιματική αλλαγή. «Ναι, θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχουμε τους δικούς μας τοπικούς στόχους για μείωση των εκπομπών. Ασχολούμαι με την πολιτική, το κίνητρό μου είναι να σκέφτομαι την επόμενη γενιά. Θέλω λοιπόν να παραδώσω την πόλη σε λίγο καλύτερη κατάσταση από ό,τι βρισκόταν όταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου. Πολλοί νέοι ανησυχούν πολύ για το τι είδους κόσμο θα κληρονομήσουν. Οπότε αυτή είναι μεγάλη ευθύνη για μένα». Και συμπληρώνει: «Αυτό που μπορούμε να προσφέρουμε στους πολίτες είναι ιδιαίτερα καθαρή ενέργεια (διαθέτουμε πολλά υδροηλεκτρικά έργα) και ευκαιρίες για νέες θέσεις εργασίας. Εχουμε πολλές δυνατότητες για αιολική και ηλιακή ενέργεια. Είμαστε ένα πολύ καλό μέρος για φωτοβολταικά, επειδή έχουμε έντονη φωτεινότητα τη διάρκεια της ημέρας. Ο ήλιος δεν είναι πολύ ζεστός, αλλά το ψυχρό κλίμα και το φως της ημέρας είναι ιδανικά για την παραγωγή ενέργειας με φωτοβολταικά. Και επίσης διαθέτουμε εκτεταμένους αιολικούς πόρους, φυσικά προστίθεται και η υδροηλεκτρική ενέργεια». Πρόκειται για έναν πολύ καλό συνδυασμό. 

Μπόντο: Μία πολιτιστική πρωτεύουσα στα βόρεια του Αρκτικού Κύκλου-5
Φωτ. Shutterstock

Μια άλλη επιλογή που έχουν στη διάθεσή τους είναι η παραγωγή με βιώσιμο τρόπο εξαιρετικών θαλασσινών για την παγκόσμια αγορά. «Εξετάζοντας το θέμα από μια ευρύτερη προοπτική, αντιμετωπίζουμε ορισμένες προκλήσεις ως προς την αειφορία της ιχθυοκαλλιέργειας».

Ο δήμαρχος λίγο πριν ολοκληρωθεί η συνομιλία μας, επισημαίνει για ακόμα μια φορά τη σπουδαιότητα της πολιτιστικής ζωής. «Τη χρειαζόμαστε. Και τη χρειαζόμαστε για να μπορέσουμε να ανταγωνιστούμε άλλες μεγάλες πόλεις». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT