Λούβρο: Ακτιβίστριες πέταξαν σούπα στη Μόνα Λίζα

Λούβρο: Ακτιβίστριες πέταξαν σούπα στη Μόνα Λίζα

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το έργο τέχνης του 16ου αιώνα είναι απίθανο να έχει υποστεί ζημιά, καθώς βρίσκεται προστατευμένο σε γυάλινη, αλεξίσφαιρη προθήκη.

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακτιβιστές εκτόξευσαν σούπα πάνω στη Μόνα Λίζα του Λεονάρντο ντα Βίντσι, στο Παρίσι.

Ο πίνακας του 16ου αιώνα, ένα από τα διασημότερα έργα τέχνης στον κόσμο, βρίσκεται προστατευμένος σε γυάλινη, αλεξίσφαιρη προθήκη στο μουσείο του Λούβρου, οπότε σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, είναι απίθανο να έχει υποστεί ζημιά. 

Σε βίντεο από το συμβάν φαίνονται δύο διαδηλώτριες να πετούν το υγρό, αξιώνοντας «υγιεινά και βιώσιμα τρόφιμα» και καταγγέλλοντας ως «άρρωστο το γεωργικό σύστημα της Γαλλίας».

Η Μόνα Λίζα βρίσκεται πίσω από γυαλί ασφαλείας από τις αρχές της δεκαετίας του 1950, όταν υπέστη ζημιά από έναν επισκέπτη που εκτόξευσε οξύ στον πίνακα. 

Το 2019, το μουσείο γνωστοποίησε πως εγκατέστησε μια πιο διάφανο είδος αλεξίσφαιρου γυαλιού για την προστασία του έργου τέχνης. 

Σημειώνεται πως η Γαλλία σείεται από ογκώδεις κινητοποιήσεις των αγροτών. Τα αιτήματά τους καλύπτουν ευρύ φάσμα, από την ανάγκη για οικονομική στήριξη έναντι του κόστους που συνεπάγονται οι κανόνες για την προστασία του περιβάλλοντος μέχρι τη χαλάρωση των ρυθμίσεων στις καθημερινές δραστηριότητές τους. Διαμαρτύρονται, παράλληλα, για την άνοδο των τιμών των καυσίμων αλλά και για τον επιθετικό ανταγωνισμό που αντιμετωπίζουν από τα φθηνά εισαγόμενα προϊόντα.

Πηγή: BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT