Μαρκ Τζόουνς: Αμοιβαία δάνεια για τα Γλυπτά

Μαρκ Τζόουνς: Αμοιβαία δάνεια για τα Γλυπτά

Για διευθέτηση του ζητήματος των Γλυπτών του Παρθενώνα μέσα από αμοιβαία δάνεια μεταξύ Ελλάδας και Βρετανίας έκανε λόγο ο προσωρινός διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, σερ Μαρκ Τζόουνς, μιλώντας στους Times του Λονδίνου

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για διευθέτηση του ζητήματος των Γλυπτών του Παρθενώνα μέσα από αμοιβαία δάνεια μεταξύ Ελλάδας και Βρετανίας έκανε λόγο ο προσωρινός διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, σερ Μαρκ Τζόουνς, μιλώντας στους Times του Λονδίνου. Ερωτώμενος αν φαντάζεται τον εαυτό του να επιβλέπει από τη θέση του διευθυντή μια συμφωνία για επιστροφή των Γλυπτών μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, ο Τζόουνς ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να παραμείνει στο πόστο για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα και πρόσθεσε: «Ναι, θα μπορούσα εύκολα να φανταστώ μια σχέση μεταξύ ημών και του Μουσείου της Ακρόπολης, η οποία θα περιλάμβανε αμοιβαία δάνεια. Γιατί όχι; Εχουν και εκείνοι κάποια αντικείμενα μάλλον θαυμάσια».

Σχολιάζοντας την πρόσφατη συμφωνία που συνήψαν δύο βρετανικά μουσεία (το Βρετανικό και το V&A) και η Γκάνα για δανεισμό αντικειμένων που οι Βρετανοί είχαν λεηλατήσει από την αφρικανική χώρα τον 19ο αιώνα, ο Τζόουνς δεν αρνήθηκε ότι ένας τέτοιος διακανονισμός θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο και για άλλες επιστροφές. «Το νομικό καθεστώς διεκδικούμενων αντικειμένων και η ιστορική αιτιολόγηση της διατήρησής τους μου φαίνονται πολύ λιγότερο ενδιαφέροντα από την εξέταση των σημερινών και μελλοντικών οφελών τους», είπε ο Τζόουνς. «Αυτό που θα έπρεπε πραγματικά να σκεφτόμαστε, είναι το πού θα δημιουργήσουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον αυτά τα αντικείμενα, πού θα προσελκύσουν τους ανθρώπους με τον καλύτερο τρόπο». Αναφερόμενος τέλος στο θέμα των κλοπών από το Βρετανικό Μουσείο, ο Τζόουνς ανακοίνωσε ότι μια έκθεση με ορισμένα από τα ανακτημένα αντικείμενα θα παρουσιαστεί στις 15 Φεβρουαρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή